Ανακοινώνονται οι επιλεγμένοι αστροναύτες για τη σεληνιακή πτήση Artemis II
AP Photo/John Raoux
AP Photo/John Raoux
NASA

Ανακοινώνονται οι επιλεγμένοι αστροναύτες για τη σεληνιακή πτήση Artemis II

Η NASA σχεδιάζει να παρουσιάσει τη Δευτέρα τους τέσσερις αστροναύτες για την αποστολή Artemis II, που πρόκειται να εκτοξευθεί ήδη από το επόμενο έτος και θα είναι το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι γύρω από το φεγγάρι από το τέλος της εποχής του Απόλλωνα πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Αξιωματούχοι της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA), η οποία συνεισφέρει έναν αστροναύτη στο πλήρωμα, θα συναντήσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την ανακοίνωση στο Χιούστον, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, τη βάση ελέγχου της αποστολής της NASA.

Το Artemis II θα σηματοδοτήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση -αλλά όχι την πρώτη σεληνιακή προσεδάφιση- ενός προγράμματος που θα διαδεχθεί το Apollo με στόχο την επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια του φεγγαριού αυτή τη δεκαετία και τη δημιουργία ενός βιώσιμου φυλακίου εκεί, δημιουργώντας ένα εφαλτήριο για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη.

Το νεοεισαχθέν πλήρωμα θα περιλαμβάνει τον πρώτο Καναδό αστροναύτη για αποστολή στη Σελήνη, καθώς και τρεις Αμερικανούς από μια ομάδα 18 αστροναυτών της NASA - εννέα γυναίκες και εννέα άνδρες - που θα επιλεγούν για το πρόγραμμα Artemis το 2020.

Η ομάδα Artemis 18, ένα μείγμα από βετεράνους αστροναύτες και σχετικά νεοεισερχόμενους, επιλέχθηκε επίσης με βάση την ποικιλομορφία, οπότε το πλήρωμα που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα πιθανότατα θα περιλαμβάνει όχι μόνο την πρώτη γυναίκα αλλά και το πρώτο έγχρωμο άτομο που θα αναλάβει σε σεληνιακή αποστολή.

Η εναρκτήρια αποστολή Artemis I ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2022, επισφραγίζοντας την εναρκτήρια εκτόξευση του ισχυρού μεγαλοπυραύλου νέας γενιάς της NASA και του νεόκτιστου διαστημικού σκάφους Orion σε μια δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα που διήρκεσε 25 ημέρες.

Ο στόχος της πτήσης Artemis II, ενός ταξιδιού 10 ημερών, 1,4 εκατ. μιλίων (2,3 εκατ. χιλιομέτρων) γύρω από το φεγγάρι και πίσω, είναι να αποδείξει ότι όλες οι συσκευές υποστήριξης ζωής του Orion και άλλα συστήματα θα λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί με τους αστροναύτες στο βαθύ διάστημα.

Η πτήση έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Artemis II θα διανύσει περίπου 6.400 μίλα (10.300 χιλιόμετρα) πέρα από την άλλη πλευρά του φεγγαριού πριν επιστρέψει, σηματοδοτώντας το πλησιέστερο πέρασμα που έχουν κάνει οι άνθρωποι στον φυσικό δορυφόρο της Γης μετά το Apollo 17, το οποίο μετέφερε τους Τζιν Τσέρναν και Χάρισον Σμιτ στην επιφάνεια της Σελήνης τον Δεκέμβριο του 1972.

Ήταν οι τελευταίοι από τους 12 αστροναύτες της NASA που περπάτησαν στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια έξι αποστολών Απόλλων, αρχής γενομένης το 1969 με τον Νιλ Άρμστρονγκ και τον Έντουιν Όλντριν.

Στην απώτατη απόστασή του από τη Γη, το Artemis II αναμένεται να φτάσει σε ένα σημείο σε απόσταση μεγαλύτερη από 230.000 μίλια (370.000 χλμ.), σε σύγκριση με το τυπικό ύψος χαμηλής γήινης τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, περίπου 250 μίλια (420 χλμ.) πάνω από τον πλανήτη.

Μεταφερόμενο σε γήινη τροχιά στην κορυφή του διβάθμιου πυραύλου SLS (Space Launch System) της NASA, το πλήρωμα του Artemis II θα εξασκηθεί σε χειροκίνητους ελιγμούς με το διαστημόπλοιο Orion πριν παραδώσει τον έλεγχο της κάψουλας πίσω στον επίγειο έλεγχο για περαιτέρω δοκιμές και το τμήμα της αποστολής που αφορά τη σεληνιακή πτήση.

Το εξερχόμενο ταξίδι θα κορυφωθεί με το Orion να κάνει κύκλο γύρω από το φεγγάρι και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα τόσο της Γης όσο και του φεγγαριού για να στείλει το διαστημόπλοιο σε μια πτήση επιστροφής χωρίς πρόωση, διάρκειας περίπου τεσσάρων ακόμη ημερών, η οποία θα καταλήξει σε προσθαλάσσωση στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες στη NASA ανακάλυψαν άλλη μία «δεύτερη Γη»

Η NASA αποκαλύπτει τη νέα unisex διαστημική στολή για αστροναύτες (vid)