ANDI: Το ρομπότ που παθαίνει θερμοπληξία για να αντιμετωπίσουμε την υπερθερμία του 21ου αιώνα
Twitter
Twitter

ANDI: Το ρομπότ που παθαίνει θερμοπληξία για να αντιμετωπίσουμε την υπερθερμία του 21ου αιώνα

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ένας άνθρωπος παθαίνει θερμοπληξία; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται; Για να απαντήσουν σε αυτά τα καυτά ερωτήματα, οι ερευνητές της Αριζόνα έχουν αναπτύξει ένα ρομπότ που μπορεί να αναπνέει, να τρέμει και να ιδρώνει.

Η πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής πολιτείας, το Φοίνιξ, βιώνει σήμερα το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα στην ιστορία της: την Παρασκευή, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου για 22η συνεχόμενη ημέρα, μια δυσοίωνη απόδειξη του τι πρόκειται να συμβεί σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.

Για τον άνθρωπο, αυτή η ζέστη αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρα απειλή, η οποία δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Αλλά για το ANDI - ένα μοναδικό στο είδος του ανθρωποειδές ρομπότ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα - είναι μια υπέροχη μέρα.

«Είναι η πρώτη θερμική κούκλα εξωτερικού χώρου στον κόσμο που μπορούμε να βγάζουμε τακτικά έξω και ... να μετράμε πόση θερμότητα δέχεται από το περιβάλλον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής μηχανολογίας Konrad Rykaczewski.

Υπερθερμία, μια κατάσταση του 21ου αιώνα


Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το ρομπότ θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση της υπερθερμίας - δηλαδή όταν ένα σώμα υπερθερμαίνεται, μια κατάσταση που απειλεί ένα αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για προφανείς ηθικούς λόγους, "κανείς δεν μετρά την αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα ενώ κάποιος παθαίνει θερμοπληξία", λέει ο Rykaczewski. Αλλά οι επιπτώσεις της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Το ANDI δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να το κατανοήσουν.

Συνοδευόμενο από το MaRTy (Mean Radiant Temperature), έναν κινητό μετεωρολογικό σταθμό που μετρά τη θερμότητα που αντανακλάται από τα κτίρια γύρω του, το ρομπότ κάνει τα πρώτα του βήματα έξω στο Φοίνιξ - ένα ιδανικό εργαστήριο για την προετοιμασία του κλίματος του αύριο.

"Πώς θα αλλάξουμε αυτό που φοράμε; Πώς θα αλλάξουμε τα πρότυπα συμπεριφοράς μας και θα τα προσαρμόσουμε σε θερμοκρασίες αυτής της τάξης μεγέθους;" λέει ο Rykaczewski.

Ο Andi είναι επίσης απεριόριστα επαναπρογραμματιζόμενος. Η ερευνητική ομάδα μπορεί να φτιάξει "ψηφιακά δίδυμα της κούκλας για να εξετάσει διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού", εξηγεί η Τζένιφερ Βανός, κλιματολόγος που συμμετέχει στο πρόγραμμα.