Ανοιγοκλείστε τα μάτια για να συνδεθείτε στο e-banking

Ανοιγοκλείστε τα μάτια για να συνδεθείτε στο e-banking

Του Γιάννη Γορανίτη

Ένας από τους βασικότερους στόχους των hackers παγκοσμίως είναι για προφανείς λόγους τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών έχει θωρακίσει τα συστήματα, τα websites και τις εφαρμογές τους, σε τέτοιο βαθμό που σπάνια καταγράφονται επιτυχημένες επιθέσεις μεγάλης έκτασης.

Υπογραμμίζουμε το «επιτυχημένες» γιατί καθημερινά σημειώνονται πολυάριθμες απόπειρες κακόβουλων να διεισδύσουν στις υπηρεσίες e-banking και να υποκλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης των πελατών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το γεγονός της αυξημένης θωράκισης των τραπεζικών συστημάτων στρέφει τους hackers σε πλάγιες οδούς –με πιο γνωστή την υποκλοπή κωδικών από άλλες υπηρεσίες, αφού συχνά οι απρόσεκτοι χρήστες δεν αλλάζουν τα passwords και χρησιμοποιούν το ίδιο για περισσότερες από μία υπηρεσίες.

Πρακτική αν μη τι άλλο επικίνδυνη, αλλά αφού δεν λένε να αλλάξουν οι χρήστες, είπαν να αλλάξουν οι τράπεζες. Και για να το καταφέρουν αποφάσισαν να καταργήσουν το ίδιο το password. Για να μην γενικεύομε, προς το παρόν μόλις μία τράπεζα στην Ευρώπη –η βρετανική TSB– έχει εκφράσει την πρόθεση της να το πράξει, αλλά είναι απολύτως λογικό να ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμά της.

Με τι θα αντικατασταθεί ο κωδικός ασφαλείας

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι πελάτες της TSB θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο e-banking με ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Αρκεί βέβαια να το επιθυμούν, αλλά και να διαθέτουν συσκευή που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Προς το παρόν το σύστημα εισόδου έχει δοκιμαστεί με συγκεκριμένες συσκευές Samsung Galaxy (S8 ή S8+), οι οποίες υποστηρίζουν αναγνώριση ίριδας, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες συμβατές συσκευές στο άμεσο μέλλον. Η σάρωση της ίριδας θεωρείται η ασφαλέστερη μορφή βιομετρικής πιστοποίησης, καθώς χρησιμοποιεί 266 μοναδικούς χαρακτήρες σε σύγκριση με τους 40 της τεχνολογίας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πρακτικά, τα σχέδια της ίριδας είναι αδύνατο να αντιγραφούν και να αναπαραχθούν, αφού είναι μοναδικά όχι μόνο για κάθε άνθρωπο, αλλά για κάθε του μάτι.

Για ευνόητους λόγους θεωρείται προτιμότερη της απομνημόνευσης κωδικών πρόσβασης και ασφαλείας, αλλά και βολικότερη, αφού πρόκειται για κάτι που θέλοντας και μη έχεις διαρκώς μαζί σου. Οι πελάτες της τράπεζας λοιπόν δεν (θα) έχουν παρά να κοιτάξουν την κάμερα της συσκευής τους προκειμένου να συνδεθούν.

Οι διαβεβαιώσεις περί ασφαλέστατης μεθόδου προσκρούουν σε πρόσφατες αποκαλύψεις από ομάδες hackers που «ξεγέλασαν» τον σαρωτή ίριδας. Στη Γερμανία για παράδειγμα, η ομάδα Chaos Computer Club κατόρθωσε να διαρρήξει πανεύκολα τη θωράκιση της συσκευής της Samsung χρησιμοποιώντας απλές φωτογραφίες. Σίγουρα πάντως, η τεχνολογία που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα θα εξελιχθεί και θα θωρακιστεί περαιτέρω.

Συνδυασμός με άλλα μέτρα ασφαλείας

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο liberal o Michael Sass, Αντιπρόεδρος Market Product Management, Security Solutions για την Mastercard στην Ευρώπη «ο αγώνας για την πάταξη της απάτης είναι διαρκής, ενώ πρέπει να προστίθενται επιπλέον επίπεδα ασφάλειας στη βιομετρική τεχνολογία».

Τη θέση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική τράπεζα, καθώς σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα χρησιμοποιεί τη σάρωση της ίριδας για τη σύνδεση στον λογαριασμό, ενώ για τη μεταφορά χρημάτων ή την πληρωμή θα απαιτείται και η συμπληρωματική ταυτοποίηση (μέσω π.χ. της αποστολής ενός κωδικού με SMS ή email). Η λύση λοιπόν για πρόσθετη ασφάλεια, είναι ο πολυεπίπεδος έλεγχος, τριών τουλάχιστον παραγόντων:  κάτι που έχετε, π.χ. ένα κινητό, κάτι που γνωρίζετε, π.χ. ένας κωδικός και κάτι που είστε, π.χ. το αποτύπωμα ή η ίριδας του ματιού.