Από την Κίνα οι 9 από τους 12 κορυφαίους κατασκευαστές smartphone

Από την Κίνα οι 9 από τους 12 κορυφαίους κατασκευαστές smartphone

Του Γιάννη Γορανίτη

Μια ματιά στις λίστες πωλήσεων κινητών ανά κατασκευαστή, είναι αρκετή για να αποκτήσει κανείς μια ιδέα της αγοράς: Στην πρώτη θέση η Samsung, στη δεύτερη η Apple και από εκεί και κάτω το χάος. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των στατιστικών πωλήσεων, όμως, αναδεικνύει μια πολύ ισχυρή τάση που μοιάζει να παγιώνεται την τελευταία πενταετία: την ταχύτατη και ραγδαία άνοδο των κατασκευαστών από την Κίνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη Market Drivers Report της IC Insights για το 2018, οι Κινέζοι συνεχίζουν να επελαύνουν σε έναν «δύσκολο» από κάθε άποψη κλάδο. Και το λέμε αυτό, λόγω της ιδιαιτερότητας μιας προϊοντικής κατηγορίας που εκτός από καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, απαιτεί και ευρηματικό μάρκετινγκ.

Εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται ότι οι Κινέζοι έχουν προοδεύσει σε όλους τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να κερδίζουν την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων καταναλωτών σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παγκόσμιων πωλήσεων, λοιπόν, οι 9 από τους 12 πρώτους προμηθευτές smartphone έχουν έδρα στην Κίνα, με το αθροιστικό μερίδιο τους να ανεβαίνει στο 42%. Στη συγκεκριμένη λίστα, πάντως, διαχωρίζονται οι πωλήσεις των high-end κινητών – τις συσκευές δηλαδή με τιμή λιανικής πώλησης πάνω από 200 δολάρια.

Οι δύο κυρίαρχοι

Να σημειώσουμε βέβαια ότι παρά την εντυπωσιακή άνοδο των Κινέζων, η Samsung και η Apple συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Οι πωλήσεις smartphone της Samsung αυξήθηκαν κατά 2% το 2017 (317 εκατομμύρια τεμάχια) με την άνοδο να υπερβαίνει την τάση της αγοράς (+1%). Η τάση για τα κινητά της Apple ήταν σταθερή και σαφώς βελτιωμένη από την πτώση της τάξης του 7% που κατέγραψε την περασμένη χρονιά.

Συνολικά, οι δύο αυτές εταιρείες διέθεσαν 526 εκατομμύρια smartphones μέσα στο 2017, και το αθροιστικό μερίδιο τους ανήλθε σε 36% της συνολικής αγοράς smartphone (ελαφρώς αυξημένο από το 35% του 2016). Στα συνολικά τεμάχια από 526 εκατ. συσκευές ανέβηκαν στα 533 εκατ. Εκτός από τις δύο πρωτοπόρους, στη λίστα συναντάμε και την έτερη νοτιοκορεατική LG, που κατορθώνει να κρατήσει ένα αξιοπρεπές μερίδιο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι παραδοσιακές δυνάμεις και πάλαι ποτέ κολοσσοί του κλάδου, όπως η Sony, η Nokia, η HTC η RIM/ Blackberry κ.ά. έχουν εξαφανιστεί από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Ποιοι είναι οι Κινέζοι κατασκευαστές που ξεχωρίζουν

Οι τρεις Κινέζοι προμηθευτές smartphone με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν η Xiaomi, η OPPO και η Vivo, με την πρώτη να σημειώνει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια βάση (73%). Τρεις άλλοι κατασκευαστές, παρότι παραμένουν στη λίστα των κορυφαίων, είδαν τα μερίδια τους να κινούνται έντονα πτωτικά. Η LeEco/Coolpad, η ZTE και η TCL είχαν απώλειες άνω του 20%. Σχετικά σταθερές ήταν η Huawei και η Lenovo.

Αθροιστικά, οι εννέα κορυφαίοι προμηθευτές smartphone με έδρα την Κίνα πούλησαν 626 εκατομμύρια smartphones το 2017, κατά 11% περισσότερα από τα 565 εκατ. έξυπνα τηλέφωνα που διέθεσαν οι ίδιες εταιρίες το 2016.

Στη νέα μελέτη της IC Insights, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αγορά των smartphone το 2018 θα κινηθεί επίσης ανοδικά (κατά περίπου 2%), με τα εκτιμώμενα τεμάχια να φτάνουν τα 1,53 δισ. Ανοδική, αν και πιο συγκρατημένη, αναμένεται η τάση και για την επόμενη τριετία έως το 2021. Το στοίχημα λοιπόν για τις κινεζικές εταιρείες είναι να διεισδύσουν ακόμη περισσότερο στις δυτικές αγορές, προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια.