Του Γιάννη Γορανίτη
Το VR δεν έχει προς το παρόν απογειωθεί εμπορικά, λόγω του υψηλού ακόμη κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού και της έλλειψης μεγάλου αριθμού εφαρμογών. Αρκετά καλύτερα πηγαίνει το AR, η τεχνολογία της «επαυξημένης» ή «ενισχυμένης» πραγματικότητας –εκ του Augmented Reality–, στην οποία το εικονικό περιβάλλον παντρεύεται ή εντάσσεται στο πραγματικό και τούμπαλιν.
Ο βασικότερος λόγος για την πορεία του AR είναι ότι δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό –εκτός βέβαια από ένα συμβατό smartphone– καθώς τα πάντα γίνονται με τη βοήθεια της κάμερας και απεικονίζονται στην οθόνη, χωρίς να απαιτούνται ειδικά γυαλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν και όχι απολύτως ενδεικτικό των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, είναι το παιχνίδι-φαινόμενο, Pokemon Go. Επειδή βέβαια ένα game δεν αρκεί για τη μαζική αποδοχή μιας τεχνολογίας, οι developers έχουν βάλει τα δυνατά τους για να αναπτύξουν apps που αφενός θα είναι χρηστικά και αφετέρου θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
Όπως φαίνεται, ένας από τους τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους developers των AR εφαρμογών είναι η μέτρηση αποστάσεων. Όσο παράξενο κι ακούγεται περίπου το 10% των εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας είναι υποδεκάμετρα και χάρακες. Ορισμένες εξ αυτών έχουν ήδη κατέβει σε εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές, ενώ οι περισσότερες παρέχονται επί πληρωμή. Η πέραση που έχουν οι high-tech μεζούρες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τόσο η Apple όσο και η Google σπεύδουν να λανσάρουν και τις δικές τους αντίστοιχες εφαρμογές.
Το Measure app της Apple
Το Measure είναι μια νέα εφαρμογή στο iOS 12, η ??οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία AR, προκειμένου να μετρήσει γρήγορα το μέγεθος των πραγματικών αντικειμένων – όπως περίπου και οι μετροταινίες. Η νέα εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του iPhone και του iPad προκειμένου να προσδιορίζει αποστάσεις, αλλά και να υπολογίζει αυτόματα τις διαστάσεις αντικειμένων.
Αν και δεν την έχουμε ακόμη δοκιμάσει, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του κατασκευαστή, το γεγονός ότι η Apple τη διαθέτει δωρεάν και προεγκατεστημένη στο νέο της λειτουργικό σύστημα μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσει τους ανταγωνιστές της, ειδικά αν δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό.
H εφαρμογή εντάσσεται στην πλατφόρμα ARkit2, μέσω της οποίας η Apple προσδοκά να προσελκύσει περισσότερους developers και να ενισχύσει την ανάπτυξη περισσότερων και πιο ελκυστικών εφαρμογών.
Το Measure app της Google
Λίγο πριν λανσαριστεί το Measure app της Apple, η Google έσπευσε να παρουσιάσει το αντίστοιχο δικό της, επίσης με το ίδιο όνομα. Η εφαρμογή Measure για Android χρησιμοποιεί τα χωρικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας ARCore, προκειμένου να μετρήσει αποστάσεις μεταξύ δύο σημείων.
Με αυτό τον τρόπο καθιστά εφικτό τον υπολογισμό των διαστάσεων διαφόρων αντικειμένων. Η Google, βέβαια, είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της και αναφέρεται σε «εκτίμηση» απόστασης και όχι σε ακριβή μέτρηση. Επομένως, μη βιαστείτε να πάρετε τοις μετρητοίς τις μετρήσεις της!
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν για όλα τα smartphone με λειτουργικό Android που υποστηρίζουν την πλατφόρμα ARCore της Google.