Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Ξεκινά έρευνα για το DeepSeek - Στο «μικροσκόπιο» και το WhatsΑpp
Shutterstock
Shutterstock

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Ξεκινά έρευνα για το DeepSeek - Στο «μικροσκόπιο» και το WhatsΑpp

Διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την Πέμπτη (06/02) η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης  είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο και το WhatsΑpp

Επίσης, ανακοινώνεται ότι η Αρχή ερευνά την υπόθεση που αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών του WhatsΑpp από κακόβουλο λογισμικό, σε συνέχεια υποβληθείσας σχετικής γνωστοποίησης της εταιρείας, δεδομένου ότι στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα.

Το DeepSeek δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια

Εξάλλου, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν μια εταιρική συσκευή για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή DeepSeek θα μπορούσαν να εκθέσουν ακούσια τον οργανισμό τους σε απειλές όπως η κυβερνοκατασκοπεία.

Όπως αναφέρει το cybersecuritydive, σημαντικό «red flag» θεωρούνται οι όροι παροχής υπηρεσιών της DeepSeek, οι οποίοι αναφέρουν ότι τα δεδομένα των χρηστών αποθηκεύονται σε διακομιστές στην Κίνα και διέπονται από την κινεζική νομοθεσία, η οποία επιβάλλει τη συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό ότι συμμετέχει σε εκστρατείες κατασκοπείας για την προώθηση στόχων όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από δυτικούς οργανισμούς ή η συλλογή γεωπολιτικών πληροφοριών. Η ίδια η Κίνα, πάντως, αρνείται σταθερά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Εκτός από τα ερωτήματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση της Κίνας, το DeepSeek έχει προκαλέσει και άλλες ανησυχίες.

Η προστασία της εφαρμογής από διαρροές δεδομένων καθώς και από παραισθήσεις - όπου ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης ισχυρίζεται ανακριβείς δηλώσεις - είναι «ιδιαίτερα αδύναμη», σύμφωνα με τον Ophir Dror, συνιδρυτή της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Lasso Security.