Του Γιάννη Γορανίτη
Aπό τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από κοντά κορυφαίους επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, να πάρουν μέρος σε ανατρεπτικά workshops, διαδραστικά εργαστήρια, αναπάντεχα καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλά ακόμη.
Τα πρωινά όλων των ημερών είναι αφιερωμένα στα παιδιά και τους εφήβους, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μαγεία των επιστημών «από μέσα» και να αποκτήσουν γνώση και εμπειρίες μέσω δημιουργικών παιχνιδιών και πρωτότυπων εργαστηρίων.
Όλα αυτά θα συμβούν στο Athens Science Festival που διοργανώνεται για πέμπτη διαδοχική χρονιά στην Αθήνα με βασικό motto το «Επιστήμη χωρίς σύνορα». Πράγματι, η επιστημονική έρευνα δεν γνωρίζει φυσικά ή τεχνητά σύνορα, τα όρια μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών τομέων και ειδικοτήτων είναι πλέον δυσδιάκριτα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προωθείται η ενοποιημένη διδασκαλία των επιστημών, ενώ η επιστήμη βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις τέχνες και την pop κουλτούρα.
Κορυφαίοι ομιλητές από όλους τους επιστημονικούς κλάδους
Παρότι είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς συγκεκριμένες ομιλίες από το τόσο πλούσιο και ευρύ πρόγραμμα του ASF 2018, σταχυολογούμε τις εξής:
- Ιωσήφ Σηφάκης – «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο»
Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιστήμονες, ο οποίος μεταξύ δεκάδων βραβείων και διακρίσεων έχει κερδίσει και το βραβείο Turing (γνωστό και ως «Νόμπελ της Πληροφορικής»), έρχεται στην Αθήνα. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στο συναρπαστικό ταξίδι της ανθρωπότητας στον κόσμο της γνώσης και της κατανόησης του κόσμου, αλλά και στους τρόπους που η επιστήμη της πληροφορικής και η χρήση υπολογιστών αλλάζει τον κόσμο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Marsha Ivins – «The importance of sending humans to space»
Η θρυλική αστροναύτης της NASA που έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες ώρες πτήσης στο διάστημα, θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια εκδήλωση του Athens Science Festival. Η Marsha Ivins θα μιλήσει για τη μεγάλη αξία των επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα, αλλά και γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όνειρο της εξερεύνησης του –γνωστού και άγνωστου– σύμπαντος.
- Βασίλειος Νάσης – «IoT: Η εξέλιξη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης»
Ένας επιτυχημένος entrepreneur με μακρά ακαδημαϊκή διαδρομή επιστρέφει στην Ελλάδα για μια ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον που διαμορφώνουν τα αναρίθμητα δικτυωμένα αντικείμενα –από smart watches και αυτόνομα οχήματα, μέχρι κλιματιστικά και έξυπνες γλάστρες.
Ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Netronix θα αναφερθεί επίσης στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την εντυωπσιακή μεγέθυνση του Internet των αντικειμένων.
- Gabor Domokos – «Gomboc, η Γη και τα χαλίκια στον Άρη»
Ο βραβευμένος καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης, θα μας ξεναγήσει σε ένα συναρπαστικό επιστημονικό ταξίδι με στόχο την ανακάλυψη του «τέλειου βότσαλου» (το σώμα Gomboc, δηλαδή, με ένα ευσταθές και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας). Αφού η ύπαρξή του αποδείχτηκε αρχικά σε μαθηματικά μοντέλα, η αναζήτηση του Ούγγρου επιστήμονα συνεχίστηκε στις παραλίες της Ρόδου και κατάληξε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.
- Elspeth Garman – «Από τη σοκολάτα στην ανακάλυψη φαρμάκων: καταπληκτικοί κρύσταλλοι»
Η καθηγήτρια Μοριακής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μιλήσει για τη σημασία της επιστήμης της κρυσταλλογραφίας. Ξεκινώντας από τα μικροσκοπικά κομματάκια σοκολάτας και φτάνοντας στις, σημαντικές για τη λειτουργία του οργανισμού μας, πρωτεΐνες θα αναδείξει τον ρόλο των κρυστάλλων σε σειρά επιστημών:, φυσική, χημεία, μηχανική, γεωεπιστήμες, βιολογία κ.ά.
Πού και πότε
Η τελετή έναρξης του ASF 2018 θα γίνει την Τρίτη 24 Απριλίου στις 18.15, από Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 09:00 έως τις 23:00, και το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 23:00. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στους φιλόξενους χώρους στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100).
Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη, τον σύνδεσμο υποτρόφων του ιδρύματος Ωνάση και τη ΓΓΕΤ, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.