Του Γιάννη Γορανίτη
Έχουμε πολλούς λόγους να δηλώνουμε απογοητευμένοι από την ανθρωπότητα, αλλά αυτό που μας ενόχλησε σήμερα είναι η εμμονή των χρηστών να χρησιμοποιούν τα ίδια passwords. Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά ότι επιμένουμε πεισματικά να τα επαναλαμβάνουμε.
Η ετήσια λίστα των πιο δημοφιλών –και κατ' επέκταση των χειρότερων– κωδικών ασφαλείας δημοσιοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά από την εξειδικευμένη φίρμα SplashData. Πολλές εκπλήξεις δεν συναντάμε στη λίστα, αφού όπως προείπαμε, οι χρήστες επιμένουν να αγνοούν τις εκκλήσεις των ειδικών και να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς. Εμείς άλλωστε τα λέγαμε και πέρυσι και πρόπερσι και κάτι μας λέει ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Να σημειώσουμε ότι η λίστα δεν βασίζεται σε εκτιμήσεις, αλλά σε αναλυτική έρευνα των αρχείων και των δεδομένων τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων χρηστών που έπεσαν θύματα επιθέσεων από χάκερς και κακόβουλους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Οι 30 πιο δημοφιλείς κωδικοί
Η αναλυτική λίστα των κωδικών που χρησιμοποιούσαν χρήστες οι οποίοι έπεσαν θύματα επιθέσεων
1. 123456
2. password
3. 12345678
4. qwerty
5. 12345
6. 123456789
7. letmein
8. 1234567
9. football
10. iloveyou
11. admin
12. welcome
13. monkey
14. login
15. abc123
16. starwars
17. 123123
18. dragon
19. passw0rd
20. master
21. hello
22. freedom
23. whatever
24. qazwsx
25. trustno1
26. 654321
27. jordan23
28. harley
29. password1
30. 1234
Γιατί να αλλάξετε τώρα τον κωδικό σας
Το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους κωδικούς χρησιμοποιούσαν (και πιθανότατα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν) χρήστες που έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να αλλάξετε τον κωδικό σας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα passwords που υποκλέπτονται, καταλήγουν σε γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων στις οποίες προσφεύγουν οι χάκερς, αλλά και αυτοματοποιημένα λογισμικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για το «σπάσιμο» λογαριασμών.
Το εξίσου επικίνδυνο είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν για πρακτικούς λόγους τους ίδιους κωδικούς σε πολλές συσκευές και πλατφόρμες –είτε πρόκειται για το email τους, είτε για τα social media, το ebanking, τις υπηρεσίες τους σε κρατικούς φορείς κ.λπ.
Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε password, ακόμη κι αν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιούμε κατά το δυνατό πιο περίπλοκους κωδικούς (με συνδυασμό πεζών, κεφαλαίων, αριθμών και συμβόλων). Και να συνεχίσουμε να τα αλλάζουμε σε τακτά διαστήματα (ήτοι κάθε 15-60 ημέρες). Επειδή όμως είναι αδύνατο να θυμόμαστε όλα αυτά τα passwords για τόσες διαφορετικές πλατφόρμες, ειδικά αν είναι τόσο περίπλοκα, καλό είναι να καταφύγουμε σε έναν password manager.
Οι ειδικοί της WeLiveSecurity συστήνουν επίσης την πιστοποίηση διπλού παράγοντα (2FA) που προσφέρουν αρκετές εφαρμογές και sites (Google, Facebook, Dropbox κ.ά), αλλά και πολλά τραπεζικά apps. Θεωρείται μια σαφώς πιο ασφαλής μέθοδος σύνδεσης, καθώς απαιτείται ένας πρόσθετος κωδικός ασφαλείας που λαμβάνει ο χρήστης μέσω email ή SMS.