Ενισχυμένες σε ποσοστό περίπου 10% από το 2015 είναι οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας για το 2022 που δημοσιοποίησε η Κομισιόν σήμερα Πέμπτη.
Σε σύγκριση με το 2021, οι επιδόσεις καινοτομίας το 2022 βελτιώθηκαν σε 19 κράτη μέλη και χειροτέρεψαν σε οκτώ. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, παγκόσμιοι ανταγωνιστές όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα απόδοσης. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κλείσει το χάσμα και έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία.
Η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Η δέσμευση της Ευρώπης στην καινοτομία φαίνεται από τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών της στον τομέα. Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2022 καταδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η πρόσφατα εγκριθείσα Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας θα τοποθετήσει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομιών βαθιάς τεχνολογίας και θα διασφαλίσει ότι η καινοτομία θα φτάσει σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών».
Από την πλευρά του ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, ανέφερε ότι «η αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα εξαρτηθούν από την ικανότητά μας να γίνουμε τεχνολογικός και εμπορικός ηγέτης σε στρατηγικούς τομείς όπως το διάστημα, η άμυνα, το υδρογόνο, οι μπαταρίες, τα τσιπ κβαντικά και οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης».
«Η ατζέντα καινοτομίας της Ευρώπης, η υποστήριξή μας σε νεοφυείς και καινοτόμες ΜΜΕ, βιομηχανικές συμμαχίες ή IPCEI οδηγούν ήδη σε εξαιρετικά καινοτόμα έργα σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «έτσι μεταφράζουμε την επιστημονική μας αριστεία σε τεχνολογική και βιομηχανική ηγεσία και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».
Σημαντικά ευρήματα
Με βάση τη βαθμολογία τους, τα κράτη μέλη χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: Πρωτοπόροι καινοτομίας (η απόδοση είναι πάνω από 125% του μέσου όρου της ΕΕ), Ισχυροί καινοτόμοι (μεταξύ 100% και 125% του μέσου όρου της ΕΕ), Μέτριοι καινοτόμοι (μεταξύ 70% και 100 % του μέσου όρου της ΕΕ) και αναδυόμενων καινοτόμων (κάτω από το 70% του μέσου όρου της ΕΕ).
Η Σουηδία συνεχίζει να έχει την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ. Άλλοι ηγέτες καινοτομίας είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Σε σύγκριση με την περσινή έκδοση, τρεις χώρες έχουν αλλάξει ομάδες επιδόσεων. Η Ολλανδία έχει γίνει ηγέτης καινοτομίας, η Κύπρος ισχυρός καινοτόμος και η Εσθονία μέτρια καινοτόμος.
Συγκεκριμένα:
- Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία είναι ισχυροί καινοτόμοι, με απόδοση πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
- Η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι μετριοπαθείς καινοτόμοι.
- Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία είναι αναδυόμενοι καινοτόμοι.
Όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας, για αρκετούς δείκτες χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά δεδομένα για να διασφαλιστεί η χρήση των πιο πρόσφατων πληροφοριών. Η σύνθεση των ομάδων επιδόσεων θα μπορούσε να είναι διαφορετική εάν τα τελικά δεδομένα θα ήταν διαθέσιμα για τους υπολογισμούς, ειδικά όταν μια χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο μιας ομάδας επιδόσεων.
Παραμένει το χάσμα
Το χάσμα καινοτομίας της ΕΕ παραμένει. Οι ομάδες επιδόσεων τείνουν να είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένες, με τους ηγέτες καινοτομίας και τους πιο ισχυρούς καινοτόμους να βρίσκονται στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη και τους περισσότερους από τους Μέτριους και Αναδυόμενους Καινοτόμους στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.
Ως μέρος της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην ΕΕ και στην τοποθέτηση της Ευρώπης ως ηγετικού παράγοντα στο παγκόσμιο τοπίο καινοτομίας.
Η έκθεση καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η φετινή έκδοση περιελάμβανε τρεις επιπλέον χώρες, δηλαδή την Αλβανία, τη Χιλή και το Μεξικό.