Caius: Η startup της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα

Caius: Η startup της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα

Η Caius είναι η νέα νεοφυής εταιρεία (startup) που επιλέχθηκε από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece).

Η Caius είναι μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων που έχει θέσει ως βασικό στόχο, την αξιοποίηση δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων στη μελέτη των δασικών περιοχών και των φυσικών συστημάτων. Έχει ήδη αναπτύξει το βραβευμένο σε πολλούς διαγωνισμούς «έξυπνο» σύστημα AILApaths, το οποίο ανιχνεύει μονοπάτια στην φύση.

«Ένα τεράστιο ποσοστό των δασικών μονοπατιών στη χώρα μας παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους ούτε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η ψηφιοποίηση των μονοπατιών και κατ' επέκταση των δασικών περιοχών είναι πλέον εφικτή», αναφέρουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) Γιώργος Μενδρινός, συνιδρυτές της Caius.

   Η CAIUS χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική αυτόματης ανίχνευσης μονοπατιών επτά επιπέδων, η οποία αποτελείται από διάφορα νευρωνικά δίκτυα που αναλύουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με ένα μονοπάτι. Παρουσιάζει στους ενδιαφερόμενους ψηφιακούς χάρτες με όλα τα μονοπάτια μιας δεδομένης περιοχής αξιολογημένα και συνεχώς επικαιροποιημένα.

   «Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικότερα στον τομέα της υπολογιστικής όρασης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας των στερεοσκοπικών απεικονίσεων και των πολυφασματικών εικόνων, μας επιτρέπει πλέον να δημιουργήσουμε συστήματα τα οποία έχουν ως κεντρικό άξονα τη βαθιά μάθηση (deep learning) όπως το AILApaths και σκοπεύουν στην αυτοματοποιημένη ψηφιακή χαρτογράφηση και επίβλεψη μέχρι και των πλέον απαιτητικών δασικών περιοχών», σύμφωνα με τον επικεφαλής τεχνολογίας (CΤΟ) της Caius Γιώργο Μίχα.

Για την πρόσβαση στα προαναφερθέντα δεδομένα καθώς και για την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για την αξιοποίησή τους, πολύτιμη θα είναι η αρωγή της θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece. Στόχος είναι να καταστεί το AILApaths το πρώτο εργαλείο μαζικής χρήσης για την ανίχνευση, ενημέρωση και αξιολόγηση μονοπατιών, γεγονός που παράλληλα θα εντάξει στην ψηφιακή εποχή πλήθος δασικών περιοχών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες καινοτόμες εφαρμογές οργάνωσης, επιτήρησης και βιώσιμης αξιοποίησής τους.

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική. Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος.

Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000 ευρώ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000 ευρώ, τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.

H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 13 Φεβρουαρίου 2023. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των πέντε ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.