Ο διευθύνων σύμβουλος της Google δήλωσε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα και ότι η τεχνολογία πρέπει να ελεγχθεί όπως και τα πυρηνικά όπλα!
Ο Σουντάρ Πιτσάι ζήτησε ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη παρόμοιο με τις συνθήκες που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός για την παραγωγή εξελίξεων στην τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στο να παραμεριστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 minutes του CBS, ο Πιτσάι δήλωσε ότι η αρνητική πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης του προκαλεί ανήσυχες νύχτες. "Μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής αν αναπτυχθεί λανθασμένα και δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις εκεί - και η τεχνολογία κινείται γρήγορα. Οπότε αυτό με κρατάει άγρυπνο τα βράδια; Απολύτως", δήλωσε.
Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κατέχει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει λανσάρει ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, το Bard, ως απάντηση στο ChatGPT, ένα chatbot που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας OpenAI, το οποίο έχει γίνει φαινόμενο από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο.
Ο Πιτσάι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν παγκόσμια πλαίσια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς αυτή αναπτύσσεται. Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες εμπειρογνώμονες, ερευνητές και υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης -μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης του Twitter Ίλον Μασκ υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν την παύση της δημιουργίας "γιγάντιων" τεχνητών νοημοσυνών για τουλάχιστον έξι μήνες, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να χρειαστούν πλαίσια τύπου πυρηνικών όπλων, ο Πιτσάι δήλωσε: "Θα το χρειαζόμασταν αυτό".
Την ίδια ώρα, 12 ευρωβουλευτές ζήτησαν τη σύνοδο κορυφής για την διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Διαβάστε ακόμα:
Ευρωβουλευτές ζητούν σύνοδο κορυφής για τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης