CEO της OpenAI: Απαραίτητη η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

CEO της OpenAI: Απαραίτητη η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Ακόμα και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλός της OpenAI και δημιουργός του ChatGPT, συμφώνησε ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη».

«Οι ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ρύθμιση στις εταιρείες που αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης» επισήμανε ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου ο Σαμ Άλτμαν.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Microsoft, OpenAI, υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης απαιτήσεων αδειοδότησης και καταχώρησης των προδιαγραφών της τεχνητής νοημοσύνης, για συγκεκριμένες λειτουργίες. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορεί να διατηρεί κάποια πρότυπα ασφαλείας για τις εταιρείες του κλάδου. Όπως, επί παραδείγματι, να δοκιμάζουν τα συστήματά τους πριν αυτά γίνουν διαθέσιμα στο κοινό.

Ο ίδιος ζητά ακόμη παγκόσμια συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και κίνητρα για συμμόρφωση με την ασφάλεια. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές, στο τι να αναμένουμε σε επίπεδο αποκαλύψεων από μια εταιρεία που παρέχει ένα μοντέλο (τεχνητής νοημοσύνης)», ανέφερε ο Άλτμαν αναφερόμενος στον συνδυασμό διεξαγωγής εκλογών και τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη: «Είμαι νευρικός σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα».

Εργαλείο, όχι πλάσμα το ChatGPT

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος θα ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης του όσον αφορά τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, ο Altman λέει ότι «αναμένει ότι θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς ποιος θα είναι αυτός ο αντίκτυπος».

Λέει ότι είναι σημαντικό να σκεφτούμε την GPT-4 «ως εργαλείο, όχι ως πλάσμα».

"Είναι ένα εργαλείο που οι άνθρωποι έχουν μεγάλο έλεγχο", σχετικά με το πώς το χρησιμοποιούν. Προσθέτει ότι είναι ένα εργαλείο για εργασίες και όχι για θέσεις εργασίας.

Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία της τεχνολογίας, λέει ότι καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται, αυξάνεται και η ποιότητα της ζωής μας.

Προσθέτει ότι "είναι πολύ αισιόδοξος για το πόσο σπουδαίες θα είναι οι θέσεις εργασίας στο μέλλον".

Όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο, ο Άλτμαν υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βρει θεραπεία για τον καρκίνο.

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Η επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στους ψηφοφόρους

Ο γερουσιαστής Hawley, Ρεπουμπλικάνος από το Μιζούρι, κατά την διάρκεια της ακρόασης διερωτήθη αν οι Αμερικανοί θα πρέπει να ανησυχούν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προβλέψουν την κοινή γνώμη.

Προτείνει ότι οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που μαθαίνουν για να "τελειοποιήσουν τις στρατηγικές για να αποσπάσουν συμπεριφορές από τους ψηφοφόρους", υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το Google Search επηρεάζει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με βάση τον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τις αναζητήσεις και τα άρθρα που εμφανίζονται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Altman παραδέχεται ότι είναι «νευρικός» σχετικά με το θέμα.

Η πρότασή του; Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν εθελοντικά, ή να ρυθμιστούν ώστε να υιοθετήσουν, "κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το τι αναμένεται όσον αφορά τη γνωστοποίηση από μια εταιρεία που παρέχει ένα μοντέλο".

Άνοιγμα της ακρόασης με «βουβό» γερουσιαστή

Τα βλέμματα συγκέντρωσε το άνοιγμα της ακρόασης από τον γερουσιαστή Blumenthal, ο οποίος μιλούσε χωρίς να μιλάει.

Συγκεκριμένα, ακουγόταν η φωνή του μέσω AI να μεταφέρει τις εναρκτήριες παρατηρήσεις.

Ο γερουσιαστής έχει παίξει μια εναρκτήρια δήλωση που δημιουργήθηκε από την ΤΝ και γράφτηκε από το ChatGPT, μετά από οδηγίες του ίδιου να δημιουργήσει εναρκτήριες παρατηρήσεις για το μέλλον της ρύθμισης ενώπιον μιας υποεπιτροπής δικαστικών θεμάτων με βάση τις προηγούμενες ομιλίες του στο Κογκρέσο.

Λέει ότι το κάνει αυτό για να δείξει τη δυνητική βλάβη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Το παιχνίδι μου αυτό μπορεί να σας φανεί χιουμοριστικό», υποστήριξε ενώ προειδοποίησε «τι θα γινόταν αν παρείχε μια έγκριση της παράδοσης της Ουκρανίας;», προσδίδοντας ενδιαφέρον στην συζήτηση.

Η δουλειά της Γερουσίας, η επιβράδυνση

Νωρίτερα ακούσαμε τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος αναφέρεται στον ταχύτατο ρυθμό της τεχνολογικής προόδου.

Αναφερόμενος σε κωμικές σειρές, υπενθυμίζει στον κόσμο πόσο γρήγορα έχουν γίνει οι εξελίξεις - χρησιμοποιεί το Seinfeld ως παράδειγμα.

Κοιτάζοντας το ιστορικό του Κογκρέσου, λέει ότι «η Γερουσία δεν δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό, αλλά ακριβώς για το αντίθετο: να επιβραδύνει τα πράγματα, να τα κοιτάξει πιο προσεκτικά».

Ο Γκράχαμ δηλώνει ότι χαίρεται που η ακρόαση αυτή γίνεται με διακομματική προσέγγιση.

«Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να συμβαδίσουμε με τον ρυθμό της καινοτομίας», αλλά «αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή».