Η παγκόσμια οικονομία κινείται στους ρυθμούς της Τεχνητής Νοημοσύνης. Δεν είναι μόνο η οικονομία όμως, αλλά και η ίδια η κοινωνία, οι άνθρωποι που επηρεάζουν και επηρεάζονται από την πολυσυζητημένη αυτή τεχνολογία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η ικανότητα μίας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου. Πρόκειται για την τεχνολογία που βρίσκεται στο επίκεντρο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε γύρω στο 2020.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως δεν εμφανίστηκε ξαφνικά το 2020. Αναπτύσσεται εδώ και πάνω από 60 χρόνια, ενώ από το 2010 και ύστερα γνώρισε τεράστια άνθηση χάρη στη βελτίωση της υπολογιστικής δύναμης και στην πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων. Εφαρμόζεται στην αναγνώριση γλώσσας, στην αναγνώριση εικόνας, στη ρομποτική, και όχι μόνο. Πλέον περνάει μαθήματα στο πανεπιστήμιο, κάνει εργασίες, γράφει νέα τραγούδια και γενικά κάνει ό,τι της ζητήσεις.
Το σημαντικότερο «milestone» στην ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης ήρθε το Νοέμβριο του 2022 με το μεγαλύτερο δημιούργημά της, το ChatGPT - Generative Pre-trained Transformer. Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς το έχετε ακούσει, διαβάσει ή και χρησιμοποιήσει.
Πρόκειται για μία εφαρμογή AI που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο και που επιτρέπει διάλογο, δηλαδή ερωτήσεις και απαντήσεις. Δημιουργός της ο Sam Altman και υποστηρικτής της η Microsoft, μία από τις γνωστές GAFAM. Το ChatGPT έφτασε τους 100 εκατ. χρήστες μέσα σε 1,5 μήνα και ανάγκασε όλους τους ανταγωνιστές της Microsoft να τρέχουν και να μη φτάνουν προσπαθώντας να αποφύγουν ένα νέο «Μαύρο Κύκνο».
Το ChatGPT είναι πολύ απλό στην χρήση. Του κάνεις μια ερώτηση, στη συνέχεια εκτελείς την αναζήτηση (όπως θα έκανες με την αναζήτηση της Google) και παίρνεις την απάντηση σε μορφή κειμένου. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Και όσο περνάει ο καιρός, αυτό εκπαιδεύεται και γίνεται πιο έξυπνο. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα πολλά του πλεονεκτήματα, η ταχύτητα και το τεράστιο εύρος στις απαντήσεις που μπορεί να δώσει.
Η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η ευκολία στη χρήση είναι μερικά ακόμη. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Είναι ευάλωτο σε λάθη και δεν έχει αίσθηση του πότε κάτι είναι ψευδές ή αληθές· απλώς υιοθετεί ό,τι βρίσκει στο διαδίκτυο. Κι αυτό φυσικά ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
Υπάρχουν πολλοί που επισημαίνουν αυτούς τους κινδύνους. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη με αγχώνει» είπε ο Έλον Μασκ πριν λίγο καιρό, ενώ μαζί με άλλους 1.000 περίπου εμπειρογνώμονες και στελέχη της Τεχνητής Νοημοσύνης συνυπέγραψε επιστολή, στην οποία ζητάνε εξάμηνη αναστολή της ανάπτυξης συστημάτων, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.
Ενάντια στο ChatGPT είναι και ο Nick Cave, ο τραγουδιστής των Bad Seeds. Θεωρεί πως η δημιουργία ενός κομματιού είναι μία όμορφη και μυστηριώδης πράξη, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε μία τεχνολογία που απλά θα «μιμείται».
Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος χαρακτήρισε αυτή την τεχνολογική εξέλιξη «εξίσου σημαντική με αυτή του προσωπικού υπολογιστή και του διαδικτύου». Μάλιστα, πιστεύει πως η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε και πως θα βοηθήσει στην κοινωνική ανισότητα. Για τον Έρικ Σμιτ, πρώην διευθυντή της Google, το ChatGPT είναι ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης - «φίλος» των ανθρώπων στο διαδίκτυο.
Η ευρεία χρήση του ChatGPT έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θετικά και αρνητικά. Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι game changer, αφού βάζει τους ανθρώπους στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης και θέτει τον πήχη για τις εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως είναι η πρώτη ορατή απειλή της πρωτοκαθεδρίας της Google.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Για συγγραφή υπάρχει το ChatSonic και το ChatABC, για παρουσιάσεις το BeautifulAI και το Slidesgo, και για ήχο και μουσική το Speechify και το MediaAI.
Αντίστοιχα, τον περασμένο Μάρτιο η Apple δοκίμασε Τεχνητή Νοημοσύνη στη Siri και εξαγόρασε μία startup που δραστηριοποιείται στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Canva ανακοίνωσε νέα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και η Zoom ανακοίνωσε το Zoom IQ.
Ζούμε δίχως αμφιβολία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ακόμη και σήμερα όμως –και παρά τους κοινά αποδεκτούς κινδύνους– δεν υπάρχει ένα Ηθικό Πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η UNESCO πρόσφατα κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να εφαρμόσουν ένα κοινό Παγκόσμιο Ηθικό Πλαίσιο. Ωστόσο, δεν αρκούν οι εκκλήσεις και οι προτροπές χρειάζονται πράξεις και άμεση δράση, για να διασφαλίσουμε ότι ως άνθρωποι θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από το δημιούργημά μας και θα λειτουργούμε προνοητικά, όπως ο Άνθρωπος 4.0.
Ο κ. Δημήτρης Λακασάς είναι CEO της Olympia Electronics και συγγραφέας του βιβλίου «Άνθρωπος 4.0», Εκδόσεις Κλειδάριθμος
ΥΓ: Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από άνθρωπο και όχι από το ChatGPT