Του Γιάννη Γορανίτη
Η Tencent, ο κολοσσός της παγκόσμιας τεχνολογίας με έδρα την Κίνα αποκάλυψε πρόσφατα ένα ακόμη βήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής του με βασικό όχημα την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή τη φορά, η ΑΙ θα αξιοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.
Το λογισμικό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Medopad και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ανάλυσης βίντεο ασθενών, προκειμένου να αναγνωρίζει τα σημάδια της νόσου. Οι δοκιμές έγιναν με τη συνδρομή του Kings College Hospital στο Λονδίνο, και σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Το software αναλύει με μέγιστη λεπτομέρεια τις εικόνες από βίντεο ασθενών, εστιάζοντας στις κινήσεις των χεριών (τους ζητείται να ανοιγοκλείσουν τις γροθιές τους) και τις συγκρίνει με εκατομμύρια καταχωρημένες εικόνες ώστε να εκτιμήσει ομοιότητες και διαφορές και να προσδιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Το λογισμικό AI Medopad, μάλιστα, βελτιώνεται όσο περισσότερα βίντεο αναλύει.
Ο Wei Fan, επικεφαλής του εργαστηρίου Medical AI Lab της Tencent, δήλωσε ότι η συνεργασία της κινεζικής εταιρείας με την Medopad θα έχει ως αποτέλεσμα μια μοναδική εφαρμογή που θα βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς, αλλά και θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά. «Οι λειτουργίες εκτίμησης της κίνησης έρχεται από τον αθλητισμό στην ιατρική με τη βοήθεια της ΑΙ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Dan Vahdat, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Medopad, δήλωσε με τη σειρά του ότι η εφαρμογή θα δώσει ένα όπλο στους γιατρούς ώστε να προβλέπουν έγκαιρα τις επιπλοκές που σχετίζονται με μια νόσο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Διάγνωση σε 90 δευτερόλεπτα
Οι υπάρχουσες συμβατικές τεχνικές διάγνωσης είναι αρκετά χρονοβόρες και ενίοτε όχι ιδιαίτερα ακριβείς. Η συνεργασία της Tencent με την Medopad θα έχει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή επιτάχυνση της διαδικασίας: από τα τουλάχιστον 30 λεπτά που απαιτεί σήμερα να φτάσει στα 75-80 δευτερόλεπτα (κάτι λιγότερο από 3 λεπτά).
Η εκτίμηση της κίνησης του ασθενή θα μπορεί να προσδιορίσει και την προγνωστική διαδικασία (στη συγκεκριμένη νόσο θεωρείται εξίσου σημαντική με την αρχική διάγνωση), ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση βασικών δεικτών και λειτουργιών σε καθημερινή βάση. Το μεγάλο ατού της εφαρμογής είναι ότι θα αρκεί ένα smartphone και δεν θα απαιτείται η μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Με αυτό τον τρόπο, το software θα προσδιορίζει τυχόν μεταβολές στα συμπτώματα των ασθενών που υποδεικνύουν επιδείνωση ή βελτίωση της κατάστασής τους. Συνακόλουθα, οι γιατροί τους μπορούν να αναπροσαρμόσουν τη δοσολογία και τη θεραπευτική αγωγή.
Πολλά τα λεφτά για την ΑΙ στην υγεία
Η Medopad ιδρύθηκε το 2011 και έχει ήδη μαγνητίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μεταξύ των χρηματοδοτών της συναντάμε μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η γερμανική φαρμακευτική Bayer. Η νέα αυτή συμφωνία έρχεται σε συνέχεια άλλων μεγάλων συμβολαίων με κινεζικές και όχι μόνο εταιρείες τεχνολογίας.
Η Tencent από την πλευρά της έχει επεκτείνει τις συνεργασίες της παγκοσμίως, αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον της για τον κλάδο του health-tech. Μεταξύ αυτών, οι συμφωνίες με τη Novartis και την AstraZeneca, αλλά και με startups όπως η WeDoctor, που αξιοποιεί την ΑΙ για τη διάγνωση ασθενειών μέσω της ανάλυσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων (μόνο αυτή η επένδυση αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με έκθεση της Accenture οι υπηρεσίες υγείας που συνδέονται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και ειδική της ΑΙ, θα υπερβούν τα 6,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2021, ενώ θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πολλαπλάσιων ποσών για τα συστήματα υγείας.