Του Γιάννη Γορανίτη
Μία ακόμη πατέντα της Amazon έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τα drones της. Η υπηρεσία Amazon Prime Air έχει ήδη λειτουργήσει δοκιμαστικά και όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στη νέα πατέντα περιγράφεται ένα drone που αντιλαμβάνεται ανθρώπινες χειρονομίες και ακούει φωνητικές εντολές. Σε θεωρητικό, τουλάχιστον, επίπεδο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορεί να παραδίδει αντικείμενα σε πελάτες, είτε πλήρως τηλεκατευθυνόμενο, είτε υποβοηθούμενο από τις οδηγίες του πελάτη.
«Ο πελάτης-αποδέκτης του δέματος ή/ και άλλοι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν με το όχημα χρησιμοποιώντας χειρονομίες, προκειμένου να βοηθήσουν την πλοήγησή του ή να του υποδείξουν την ακριβή θέση της παράδοσης¨, περιγράφεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πατέντας.
Αμφίδρομη επικοινωνία
Στο εγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αναφέρεται ότι στο drone ενσωματώνονται κάμερες (υπέρυθρης ακτινοβολίας και ορατού φωτός), αισθητήρες φωτός και ήχου, αισθητήρα βάθους και ύψους, αλλά και προβολείς και ηχεία, καθιστώντας σαφές ότι η επικοινωνία με τον πελάτη θα είναι αμφίδρομη.
Στην αγορά υπάρχουν ήδη καταναλωτικά drones που αντιλαμβάνονται απλές χειρονομίες και φωνητικές εντολές –για συγκεκριμένες βέβαια λειτουργίες, όπως τη λήψη μιας φωτογραφίας ή την έναρξη της προσγείωσης. Το υπό ανάπτυξη drone της Amazon, φαίνεται ότι θα κάνει πολλά παραπάνω.
Όπως περιγράφεται το κείμενο το drone θα δέχεται εντολές αυξομείωσης της ταχύτητας ή του ύψους του, αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται.
Το κείμενο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας αναλυτικά εδώ.
Στο συνοδευτικό γράφημα απεικονίζεται το drone που (υποτίθεται ότι) αναγνωρίζει τον άνδρα που χειρονομεί και φωνάζει.
Τι γίνεται αν παρεξηγήσει μια χειρονομία;
Αυτό που δεν περιγράφεται –και σίγουρα προστίθεται στις αναρίθμητες ανησυχίες αναφορικά με τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα– είναι το πώς θα διασφαλίζεται η κατανόηση των χειρονομιών από τον εγκέφαλο του αεροσκάφους.
Τι θα συμβεί δηλαδή αν το drone αντιληφθεί λανθασμένα κάποια χειρονομία ή παρακούσει κάποια φωνητική εντολή. Άγνωστο παραμένει επίσης το τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος φαρσέρ ή κακόβουλος αποφασίσει να κατευθύνει το drone σε λανθασμένο σημείο ή να το καταρρίψει.
Όλα αυτά μένουν να διευκρινιστούν όταν όσα περιγράφονται στην πατέντα βρουν τον δρόμο τους προς εμπορική υλοποίηση. Να τονίσουμε, πάντως, ότι παραμένει σε στάδιο concept και είναι αμφίβολο αν θα το δούμε ποτέ στους ουρανούς στο πλαίσιο του Amazon Prime Air. Η τύχη αρκετών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, άλλωστε, είναι να μένουν σκονισμένα σε κάποιο ράφι. Και ορισμένων άλλων, όμως, να αλλάζουν τον κόσμο.