Ένα ρομπότ βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος

Ένα ρομπότ βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος

Του Γιάννη Γορανίτη

Πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι από το πολιτικό προσωπικό που ελέγχει σήμερα την εξουσία ανά τον κόσμο, αλλά οι Γιαπωνέζοι το τερμάτισαν. Μόλις ενέκριναν τη συμμετοχή ενός ρομπότ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της πόλης Τάμα. Πρόκειται για ένα προάστιο στα δυτικά του Τόκιο, με περίπου 150.000 κατοίκους, με μεγάλη ακαδημαϊκή παράδοση και αρκετές καινοτόμες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στα όρια του.

Εξοικειωμένοι με την καινοτομία, λοιπόν, οι κάτοικοι της Τάμα, ετοιμάζονται να εκλέξουν μια μηχανή που ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη στον ανώτατο θώκο της τοπικής διοίκησης. Προφανώς, πίσω από τη μηχανή κρύβεται ο 44χρονος Michihito Matsuda, ο οποίος και θα λάβει το χρίσμα γιατί (ακόμη) δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιοτήτων από «μη ανθρώπινα όντα».

Τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της συγκεκριμένης μηχανής έχουν αναλάβει δύο πολύ γνωστά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου: ο Tetsuo Matsumoto, αντιπρόεδρος της SoftBank, και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Google Japan, Norio Murakami.

Τα συνθήματα του ρομπότ

Το ρομπότ έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Και αναφερόμαστε σε κανονική καμπάνια, με αφίσες, συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνθήματα. Για επικοινωνιακούς λόγους στις αφίσες εμφανίζεται με τη μορφή ενός φιλικού ανδροειδούς, έτοιμου να οδηγήσει τους πολίτες σε μια νέα εποχή διακυβέρνησης.

Το βασικό του σλόγκαν είναι: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει την πόλη», ενώ στόχος είναι να προσφέρει «δίκαιες και ισορροπημένες ευκαιρίες για όλους». Προκειμένου μάλιστα να θεμελιώσουν το πλεονέκτημα έναντι των ανθρώπινων συνυποψήφιών του, οι δημιουργοί του παρουσίασαν σε δημοσιογράφους τα πλεονεκτήματά του.

Κατά βάση θα αξιοποιεί τη συλλογή και επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να αναλύει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναφορές και τα αιτήματα που θα υποβάλλονται στο δημοτικό συμβούλιο και να αποφαίνεται αντικειμενικά βασισμένο σε στατιστικά, ανάλυση κειμένων και αναφορών.

Ολοένα και εξυπνότερο

Το ρομπότ μάλιστα θα βασίζεται σε τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, προκειμένου να γίνεται ολοένα και εξυπνότερο και να εκπαιδεύεται βάσει των συνθηκών που αντιμετωπίζει. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να επιλύει δικαιότερα τις διαφορές μεταξύ των κατοίκων, ειδικά για διαδικαστικά θέματα, που όμως αποδεικνύονται πιο χρονοβόρα. Επίσης, θα ευνοεί τον διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς την παραμικρή προκατάληψη. Στη συνέχεια θα λαμβάνει ανεπηρέαστο τις αποφάσεις.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο Michihito Matsuda θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική πρόοδο για να υποκλέψει ψήφο των πολιτών και να αναλάβει ο ίδιος τον δημαρχιακό θώκο. Το γεγονός της υποψηφιότητας ενός ρομπότ για πολιτικό θώκο από μόνο του είναι ενδεικτικό για το (άμεσο) μέλλον μας. Το οποίο αφενός ανοίγεται γοητευτικό και υποσχόμενο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και εντείνει τον προβληματισμό για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μηχανών, πριν να είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα.