Του Γιάννη Γορανίτη
Η υψηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζεται και ως σιωπηλός δολοφόνος, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Παρότι οι επιστήμονες συστήνουν τη συστηματική παρακολούθησή της, οι περισσότεροι το αμελούν λόγω έλλειψης εξοπλισμού μέτρησης.
Η κατάσταση όμως θα μπορούσε να αλλάξει αν για τη μέτρηση της πίεσης μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διαφορετικό hardware, πιο οικονομικό, φορητό και εύχρηστο. Αυτός είναι και ο λόγος που μηχανικοί και σχεδιαστές προϊόντων προσπαθούν επί χρόνια να αναπτύξουν μια πιο βολική συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.
Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Michigan και του Maryland φαίνεται ότι όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά ότι πέτυχαν να συνδυάσουν το εύχρηστο πιεσόμετρο με το high-tech αντικείμενο που οι περισσότεροι έχουν σχεδόν πάντα στην τσέπη τους: το smartphone.
Μέτρηση με ένα απλό πάτημα του δαχτύλου
Οι ερευνητές κατασκεύασαν έναν πρωτότυπο αισθητήρα, ο οποίος καταγράφει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης με το απλό πάτημα ενός δακτύλου. Ο αισθητήρας βασίζεται στη µη επεµβατική τεχνική της φωτοπληθυσµογραφίας (PPG), χάρη στην οποία εντοπίζονται αλλαγές στην ροή του αίματος.
Ο προσιτός αισθητήρας PPG επικοινωνεί με έναν λεπτό φιλμ που καταγράφει την πίεση. Αυτά τα φιλμ βρίσκονται ήδη προεγκατεστημένα σε αρκετά smartphones –απαιτούνται για τους αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων– και ο αριθμός τους αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο χρήστης δεν έχει παρά να πιέσει το δάχτυλό του στον αισθητήρα και το λογισμικό αναλαμβάνει να καταγράψει τη συστολική και διαστολική πίεση. Η συσκευή υπολογίζει την ασκούμενη δύναμη, και καθοδηγεί τον χρήστη να τη μειώσει ή να την αυξήσει ούτως ώστε να φτάσει στο επιθυμητό εύρος.
Μια επισκόπηση των δυνατοτήτων του νέου συστήματος καταγραφής της αρτηριακής πίεσης στο βίντεο του Science Magazine:
Οι πρώτες δοκιμές
Το πρωτότυπο μοντέλο που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα δοκιμάστηκε ήδη με ιδιαίτερα ικανοποιητική επιτυχία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Ramakrishna Mukkamala. Σε πρώτη φάση δοκιμάστηκε σε 32 άτομα, των οποίων η αρτηριακή πίεση καταγράφηκε με απόλυτη ακρίβεια. Όπως μάλιστα ανέφερε τα αποτελέσματα ταυτίζονταν σχεδόν στο σύνολό τους με τις καταγραφές του ιατρικού εξοπλισμού αξίας άνω των $25.000.
Το επίσης ενθαρρυντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι 9 στους 10 συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν τάχιστα με τη διαδικασία, μετά από μονοψήφιο αριθμό δοκιμών, ενώ οι περισσότεροι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά από 1-2 δοκιμαστικές χρήσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παγκόσμια εξάπλωση των smartphones, δημιουργεί αισιοδοξία στους επιστήμονες, ότι η υλοποίησή τους θα διαδοθεί ευρύτατα.
To άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine. Μπορείτε να διαβάσετε την περίληψή του εδώ.