Του Γιάννη Γορανίτη
Μέλη της τεχνολογικής βιομηχανίας, αναλυτές και δημοσιογράφοι σπεύδουν κάθε τόσο να αναδείξουν το «κορυφαίο smartphone της αγοράς». Ψηφοφορίες, βραβεία, συγκριτικά τεστ και σχοινοτενείς αναλύσεις επιστρατεύονται για να υποστηρίξουν την ετυμηγορία. Οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και συμμετέχουν με συνέπεια στην κούρσα για το «καλύτερο κινητό που φτιάχτηκε ποτέ».
Πολύ αμφιβάλω βέβαια, αν υπάρχουν καταναλωτές που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο «παράσημο». Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να πηγαίνει σε κατάστημα και να ζητά από τον πωλητή το «κορυφαίο smartphone». Αν πάντως υπάρχουν κάποιοι που το αναζητούν και παράλληλα βαριούνται να διαβάσουν το αναλυτικό review μας, ας μην τους κουράσουμε άλλο: Το Samsung Galaxy S8+ είναι η συσκευή που ψάχνουν. Είναι το καλύτερο smartphone της αγοράς. Το κορυφαίο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα. Με ό,τι θετικό και αρνητικό κι αν συνεπάγεται αυτό. Γιατί ναι, το να είσαι στην κορυφή έχει και αρνητικές πτυχές. Εξηγούμαστε:
Η πρώτη εντύπωση (και η εκπληκτική οθόνη)
Το πιο ασφαλές τεστ για να διαπιστώσεις πόσο εντυπωσιακό είναι ένα κινητό, είναι να το δείξεις σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον κλάδο. Αυτό έκανα και με το Galaxy S8+ και έχω να πω ότι το wow factor είναι το υψηλότερο που έχω συναντήσει ποτέ. Ακόμη και σε σύγκριση με το iPhone 7 Plus, που υποβλήθηκε σε ανάλογη «δοκιμασία» πριν μερικούς μήνες.
Το χαρακτηριστικό του Galaxy S8+που μαγνητίζει τα βλέμματα είναι αναμφίβολα η οθόνη του. Η Infinity Display πήγε ένα βήμα πιο πέρα την ιδέα του bezel-less σχεδιασμού (χωρίς πλαίσιο γύρω από την οθόνη). Οι στρογγυλεμένες γωνίες συνδυάζονται με την αμφίκυρτη οθόνη και το αποτέλεσμα σε αναγκάζει να την κοιτάξεις –ακόμη και σβηστή. Όταν όμως «ανάψει» τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά: οι στατικές εικόνες και τα βίντεο μοιάζουν να «ξεχειλίζουν» εκατέρωθεν της οθόνης, μόνο που το μάτι δεν το προσλαμβάνει ως ένα περιττό εφέ, αλλά ως μια απολύτως φυσιολογική αίσθηση. Επιτρέπει επίσης την τοποθέτηση συντομεύσεων ή άλλων εικονιδίων στην άκρη της οθόνης (Edge, για να συνεννοούμαστε) για άμεση πρόσβαση.
Στην οπτική εμπειρία συντείνει και η τεχνολογία sAMOLED, η οποία έχει ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» και αποδίδει άριστα τα χρώματα, χωρίς να τα υπερτονίζει. Η διαγώνιος των 6,2 ιντσών είναι υπεραρκετή για την πλειοψηφία των χρήσεων. Ακόμη και για το πολυδιαφημισμένο multitasking –αφού πλέον το λογισμικό της Samsung επιτρέπει τον διαχωρισμό της οθόνης στα δύο –με επιλεκτικό «καρφίτσωμα» παραθύρων– για ακόμη πιο παραγωγική χρήσεων (ή για να μην κρυβόμαστε, για να έχετε διαρκώς ανοιχτό το Facebook).
Η πρωτότυπη αναλογία της οθόνης (18,5:9) είναι μια χαρά για το μάτι του χρήστη, αλλά μάλλον δυσκολεύει τους developers, καθώς ορισμένες εφαρμογές δεν είναι συμβατές και υπόκεινται σε ελαφρά παραμόρφωση προκειμένου να αξιοποιήσουν όλο της το εύρος.
Μέγεθος και αίσθηση
Η δεύτερη αντίδραση –προφανής κι αυτή– αφορά στο μέγεθος του: «είναι μεγάλο», είπαν όσοι το είδαν. «Αλλά όχι τόσο μεγάλο» συμπλήρωσαν μόλις το πήραν στα χέρια τους. Ειδικά, όσοι το σύγκριναν με το δικό τους smartphone. Και σίγουρα όχι τόσο μεγάλο όσο θα περίμενες να είναι ένα κινητό με οθόνη 6,2 ιντσών. Η πίσω όψη του είναι εξίσου εντυπωσιακή, αν και γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι θα γεμίσει με δαχτυλιές.
Η πρώτη βασική ένσταση αναφορικά με το design του έχει να κάνει με την τοποθέτηση του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πίσω πλευρά και μάλιστα σε σημείο που δεν ακουμπάει φυσιολογικά το δάχτυλο του χρήστη –εκτός κι αν είναι μπασκετμπολίστας. Εκτός από τον σαρωτή αποτυπωμάτων, το Galaxy S8 ενσωματώνει και σαρωτή ίριδας, «το ασφαλέστερο» σύμφωνα με τη Samsung σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης. Η αλήθεια είναι ότι αποδεικνύεται αρκετά βολικό για το ξεκλείδωμα της συσκευής, αλλά δεν κατορθώσαμε να το εκμεταλλευτούμε για την αντικατάσταση των passwords σε sites και εφαρμογές.
Το φυσικό πλήκτρο απουσιάζει και το εικονικό κουμπί Αρχικής οθόνης αξιοποιεί τον αισθητήρα πίεσης ώστε να ενεργοποιηθεί. Η αίσθηση δεν είναι ιδανική, αλλά εξοικειώνεσαι μετά από λίγες ημέρες χρήσης. Συνολικά πάντως το κινητό είναι πολύ άνετο, ακόμη και για χρήση με το ένα χέρι, και το βέβαιο είναι ότι μετά το αρχικό διάστημα εξοικείωσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύχρηστο και βολικό.
Φωτογραφίες και βίντεο
Άλλο να σας λέμε κι άλλο να τα βλέπετε. Η κάμερα του Galaxy S8+ είναι μεν ίδια με του προκατόχου του, αλλά έχει βελτιωθεί μέσω λογισμικού. Αξιοποιεί τεχνολογία Dual Pixel και ο φακός F1.7 επιτρέπει λήψεις σε όλες (σχεδόν) τις φωτιστικές συνθήκες, ενώ η ανάλυση φτάνει στα 12ΜΡ.
Αν προσπεράσουμε τα megapixels και σταθούμε στα αποτελέσματα, αυτή η κάμερα είναι ένα δώρο για όλους εκείνους που εκτιμούν την καλή φωτογραφία, αλλά δεν θέλουν να κουβαλάνε διαρκώς μαζί τους μια αυτόνομη μηχανή. Οι φωτογραφικές δυνατότητες του νέου Galaxy σας προσφέρουν όλα τα επιχειρήματα για να ξεφορτωθείτε την compact μηχανή σας –υπό προϋποθέσεις και την SLR.
Αυτό σε πολλούς ενδέχεται να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν δείτε τις χειροκίνητες ρυθμίσεις της εφαρμογής της κάμερας, αλλά και τα αποτελέσματα που θα πάρει ο επίμονος χρήστης που θα πειραματιστεί μαζί τους, αναμφίβολα θα συμφωνήσετε με τον αφορισμό.
Ορισμένα δείγματα:
Ο σταθεροποιητής εικόνας λειτουργεί ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ίσως ακόμη πιο αποτελεσματικό είναι το autofocus της εμπρόσθιας κάμερας των 8MP –μιας και το trend των selfies δεν λέει να ξεφουσκώσει.
Πολύ καλές είναι και οι επιδόσεις της στο βίντεο, που φτάνει έως 4Κ ανάλυση, με μοναδική ένσταση την εγγραφή ήχου, που είναι –επιεικώς– flat και σίγουρα δεν συνάδει με την κορυφαία ποιότητα εικόνας.
Τι άλλο έχουμε;
Και τι δεν έχουμε; Κατ' αρχάς ο επεξεργαστής του νέου Galaxy είναι ο πρώτος που αξιοποιεί την τεχνολογία 10nm. Δεν χρειάζεται να ξέρετε λεπτομέρειες –αρκεί ότι καλύπτει κάθε απαίτηση και τρέχει αγόγγυστα οποιαδήποτε εφαρμογή. Οι επιδόσεις του συνεπικουρούνται από τα 4GB μνήμης RAM, αλλά και τις sotware-ικές παρεμβάσεις της Samsung στο Android (το TouchWiz καλύτερο από ποτέ). Ο αποθηκευτικός του χώρος φτάνει τα 64GB και είναι επεκτάσιμος έως τα για τις καθημερινές σου ανάγκες αποθήκευσης. Εάν θέλεις να επεκτείνεις τη μνήμη, μπορείς να εισάγεις μια κάρτα microSD έως 256GB.
Η αδιάβροχη προστασία, γνωστή και από άλλες συσκευές της Samsung, πλέον ξεφεύγει από την απλή ανθεκτικότητα στο νερό. Το Galaxy S8 βουτάει μαζί σας στο νερό και σας επιτρέπει να δουλεύετε με αυτό ακόμη και υποβρύχια –αν και η μοναδική χρήση που μας έρχεται κατά νου είναι η λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Περί ορέξεως βέβαια…
Στα φάουλ της Samsung συγκαταλέγεται η βιάση της να λανσάρει τον προσωπικό βοηθό Bixby, ο οποίος όμως θέλει αρκετή δουλειά για να προσεγγίσει τους ανταγωνιστές του, καθώς δυσκολεύεται αρκετά ακόμη και σε απλές λειτουργίες.
Στη συσκευασία περιλαμβάνονται τα in-ear ακουστικά της AKG, τα οποία είναι μακράν τα ποιοτικότερα ακουστικά που θα βρείτε χωρίς έξτρα χρέωση. Διαθέτουν υφασμάτινο καλώδιο για να μη μπερδεύονται, άψογη ενδώτια εφαρμογή και αποτελεσματικότατο σύστημα αποκοπής εξωτερικών θορύβων.
Αυτό που δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, αλλά πολύ θα θέλαμε να δοκιμάσουμε είναι το συμβατό dock DeX, το οποίο υπόσχεται να μετατρέψει το κινητό σε PC ή καλύτερα να αντικαταστήσει το PC και να συνδεθεί απευθείας σε monitor.
Συνδεσιμότητα και Wi-Fi Calling
Η συσκευή της δοκιμής μας συνοδευόταν από μια κάρτα 4G plus της Cosmote. Το δίκτυο της εταιρείας, τουλάχιστον εντός Αττικής όπου το δοκιμάσαμε, έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα να είναι αρκετές οι περιπτώσεις που προτιμούσαμε τη σύνδεση μέσω δικτύου κινητής, παρά με Wi-Fi.
Στην περίπτωση όμως που βρεθείτε σε περιοχή με αδύναμο ή ασταθές σήμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Wi-Fi Calling της Cosmote. Τα καινούρια Galaxy μάλιστα είναι από τις πρώτες συσκευές της αγοράς που το υποστηρίζουν και επιτρέπουν στους πελάτες της εταιρείας να πραγματοποιούν κλήσεις και να στέλνουν SMS ακόμη αρκεί να βρίσκονται στην εμβέλεια κάποιου WiFi, με τη μετάβαση από το 4G/ 3G να γίνεται αυτόματα.
Όλα καλά λοιπόν. Πού είναι το μειονέκτημα;
Για να είμαστε ειλικρινείς, ψάξαμε αρκετά για να βρούμε μειονεκτήματα στο νέο κινητό της Samsung (ο αισθητήρας αποτυπωμάτων, ο ήχος του βίντεο, οι δαχτυλιές κ.α. αμελητέα). Η αλήθεια είναι ότι το βασικό μειονέκτημα του δεν είναι πρόβλημα της Samsung αλλά του ευρύτερου κλάδου της κινητής.
Και δεν είναι άλλο από την τιμή του: Το Galaxy S8+ κοστίζει €929, ενώ το μικρότερο Galaxy S8 (η οθόνη του έχει διαγώνιο 5,8'''' αντί για 6,2'''') φτάνει τα €829.
Για να μην επαναλαμβανόμαστε, πρόκειται για συσκευές που δεν απευθύνονται σε όλους, αλλά μόνο σε εκείνους που μπορούν να διαθέσουν ένα τέτοιο ποσό για να αποκτήσουν μια συσκευή η οποία δεν είναι μεν τέλεια, είναι δε η «κορυφαία» της αγοράς σήμερα. Μέχρι τουλάχιστον να υποσκελιστεί από την επόμενη «κορυφαία».