Του Γιάννη Γορανίτη
Αισιόδοξοι για την πορεία της Epson στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάστηκαν οι ιθύνοντες της εταιρείας σε συνάντησή τους με εκπροσώπους του Τύπου στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο Massimo Pizzocri, Αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το ελληνικό γραφείο θα αποτελέσει έναν κόμβο, μέσω του οποίου θα οργανωθούν και θα εκτελεστούν τα επόμενα βήματα της εταιρείας.
«Γνωρίζουμε ότι η οικονομία σας δεν ευημερεί, αλλά ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί», μας είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας. Υποστήριξε επίσης ότι τα πλάνα τους για την εγχώρια αγορά συνδέονται άμεσα με τη διατήρηση της σταθερότητας στον πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα. Μάθαμε επίσης ότι σε πρώτη φάση η ομάδα της Epson στην Ελλάδα θα αναλάβει και τις κοντινές αγορές της Κύπρου, της Μάλτας και Αλβανίας, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλες χώρες σύντομα.
Ακολουθώντας με το παγκόσμιο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, οι στόχοι αναθεωρούνται με θετικό πρόσημο για όλες τις αγορές της Ευρώπης, ενώ ειδικά για την Ελλάδα δήλωσε ότι αναμένεται διπλασιασμός των πωλήσεων και ανάλογη πορεία των κερδών μέσα στην επόμενη τριετία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, ο φετινός τζίρος της Epson Hellas εκτιμάται στα 14 εκατ. ευρώ.
Διπλασιασμός αναμένεται και στο προσωπικό που απασχολείται στο γραφείο της Αθήνας, καθώς οι αυξημένες ανάγκες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Να σημειώσουμε πάντως ότι πρόκειται για ένα μικρό και ευέλικτο τοπικό γραφείο με 10 μόνιμους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τη Μαρία Μάσσιου, Διευθύντρια του γραφείου της Epson Hellas η έμφαση θα δοθεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους συνεργάτες και τους πελάτες.
Βασικός ανταγωνιστής ο «μύθος» του αποδοτικότερου και οικονομικότερου εκτυπωτή
Η αισιοδοξία των στελεχών της Epson αποδίδεται στο γεγονός ότι παρά την κυριαρχία της στην αγορά των inkjet εκτυπωτών για οικιακή χρήση (με μερίδιο που εκτιμάται σε 70%), υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στις επαγγελματικές λύσεις. Σε αυτό τον τομέα, όπου έως σήμερα δεσπόζουν οι laser εκτυπωτές, η Epson διαθέτει ένα ισχνό μερίδιο της τάξης του 3-4%.
Εφόσον λοιπόν ικανοποιητικό ποσοστό των εγχώριων επιχειρήσεων στραφούν προς την τεχνολογία inkjet, τα μερίδια της εταιρείας αναμένεται να ανέβουν εκθετικά. Πώς όμως θα τους πείσει; Το βασικό τους «όπλο» είναι τα πλεονεκτήματα των εκτυπωτών inkjet, τα οποία όμως δεν αναδεικνύονται λόγω «παρανοήσεων» και της εμπεδωμένης αντίληψης περί υπεροχής των laser. Όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις, η στροφή στους επαγγελματικούς inkjet δεν έχει θετικές επιδράσεις μόνο στην κερδοφορίας της επιχείρησης, αλλά συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών.
Οι παρανοήσεις για το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την Coleman Parkes για λογαριασμό της Epson Europe με συμμετέχοντες πάνω από 6.300 επαγγελματίες από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι παρανοήσεις είναι πολλές και αξιοπρόσεκτές. Για παράδειγμα, μόλις το 7% των συμμετεχόντων γνώριζε ότι οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet αποδίδουν καλύτερα σε πέντε επιμέρους τομείς αξιολόγησης (παραγωγικότητα, ταχύτητα, απορρίμματα, εκπομπές CO2 και ενεργειακή χρήση).
Το 62% των συμμετεχόντων θεωρεί (εσφαλμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Epson) ότι ένας laser εκτυπωτής παράγει λιγότερο CO2, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι παράγει λιγότερα απορρίμματα σε σύγκριση με έναν inkjet. Τονίζεται επίσης ότι το 69% πιστεύει ότι ένας laser printer διασφαλίζει υψηλότερη παραγωγικότητα, κάτι που σύμφωνα με τις αναλύσεις της ιαπωνικής εταιρείας επίσης δεν ισχύει, καθώς λόγω της νέας τεχνολογίας των inkjet απαιτείται μειωμένος χρόνος για συντήρηση και κατάσταση εκτός λειτουργίας.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σερβία, οι παρανοήσεις να μεν είναι υπαρκτές, αλλά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (περίπου 8 στους 10) απάντησαν ότι θα διάλεγαν επαγγελματικούς inkjet εκτυπωτές, εφόσον γνώριζαν όλα τα συγκριτικά δεδομένα.
Τα δεδομένα βέβαια μπορούν να μιλούν από μόνα τους, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμους έως ότου πειστούν οι καταναλωτές και κυρίως οι υπεύθυνοι των ΙΤ τμημάτων να κάνουν τη στροφή. Η Epson πάντως θα συνεχίσει να επενδύει στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Σύμφωνα με τον κ. Massimo Pizzocri, η Epson έχει επενδύσει 585 εκατ. ευρώ σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, ενώ 185 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Precision Core, που αξιοποιείται στο επαγγελματικά inkjet μοντέλα της εταιρείας.