Του Γιάννη Γορανίτη
Οι κοινωνίες του 2030 θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές, κυρίως γιατί η σχέση ανθρώπων και μηχανών θα έχει περάσει σε νέο στάδιο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια μεγάλη έρευνα με τίτλο «Η επόμενη εποχή συνεργατικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών». Η έρευνα διενεργήθηκε από τον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Institute for the Future (IFTF), σε συνεργασία με 20 ειδικούς τεχνολογίας, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, κατά παραγγελία της Dell Technologies.
Εστιάζει κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες αναμένεται να αναδιαμορφώσουν την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τις σχέσεις μας τόσο με τους άλλους ανθρώπους όσο και με τις μηχανές. Από τα ευρήματα προκύπτουν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αλλά και οι μεμονωμένοι καταναλωτές θα μπορούν να προετοιμαστούν ώστε να ενταχθούν ομαλότερα και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η ολοένα και πιο ευμετάβλητη κοινωνία.
Τι θα αλλάξει ως τότε
Πολλά και σε βαθμό που δεν μπορούμε σήμερα να φανταστούμε. Οι ειδικοί όμως που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη έρευνα μας βοηθούν να οραματιστούμε από τώρα το (κοντινό) μέλλον. Γιατί το 2030 είναι αρκετά πιο κοντινό απ' ό,τι πιστεύουμε.
Η τεχνολογία υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες δυνατότητες από ποτέ, σε βαθμό που οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν πολλούς από τους περιορισμούς τους. Η μελέτη οραματίζεται τους ανθρώπους ως «ψηφιακούς συνθέτες». Η τεχνολογία θα λειτουργεί ως προέκταση των δυνατοτήτων τους και θα τους βοηθά να εκτελούν σωστότερα και να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις καθημερινές δραστηριότητές τους.
Το ίδιο, στο μέγιστο βαθμό, θα ισχύει και για τους επιχειρηματίες του μέλλοντος, καθώς οι τεχνολογίες θα τους προσφέρουν πληθώρα εργαλείων και δυνατοτήτων για τη διοίκηση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Οι ειδικοί άλλωστε προβλέπουν ότι ο τρόπος που θα ανακαλύπτουμε και θα αναπτύσσουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες μας, θα είναι εντυπωσιακά διαφορετικός. Η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα θα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην απόκτηση δεξιοτήτων, ενώ η ικανότητα απόκτησης νέων γνώσεων θα είναι πολυτιμότερη από την ίδια τη γνώση.
Εξίσου εντυπωσιακή αναμένεται η αλλαγή στην αγορά εργασίας αφού θα εμφανίζονται διαρκώς νέες θέσεις και καινοφανείς κλάδοι, οι οποίοι προφανώς θα απαιτούν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το 85% των θέσεων εργασίας που θα υφίστανται το 2030, δεν έχει ακόμη επινοηθεί. Οι οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύπτουν νέα «ταλέντα» και να εντοπίζουν τους κατάλληλους εργαζομένους, αξιοποιώντας την ανάλυση των big data και τους συνδυασμούς πολλών υποστηρικτικών τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση.
Απρόβλεπτο μέλλον, γεμάτο ευκαιρίες και κινδύνους
Το σκεπτικό των ιθυνόντων της Dell Technologies για την ανάθεση της μελέτης ήταν να βοηθήσει τις σύγχρονες εταιρείες να αποκτήσουν μια εικόνα του επιχειρηματικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που ανοίγεται μπροστά τους και να προετοιμαστούν, κατά το δυνατό, για το αβέβαιο μέλλον.
Ελάχιστοι άλλωστε μπορούν να προβλέψουν την κατάσταση ενός επαγγελματικού κλάδου στο μέλλον, ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες «παρεμβαίνουν» αισθητά στους περισσότερους κλάδους. Ο Δείκτης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell αναδεικνύει ότι το 52% των υψηλόβαθμων στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις έχει ήδη βιώσει την έντονη παρεμβατικότητα της τεχνολογίας στους κλάδους τους. Οι μισοί επίσης θεωρούν ότι είναι πιθανό πιθανότητα η εταιρεία τους να καταστεί απαρχαιωμένη μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.
Το ζήτημα λοιπόν της προετοιμασίας είναι φλέγον για όλους. Ειδικά προς την κατεύθυνση της επιτυχούς συνεργατικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και του καθορισμού της πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπων. Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, το 2030 οι άνθρωποι θα συνεισφέρουν με δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, το πάθος και το επιχειρηματικό πνεύμα, ενώ οι μηχανές θα εργάζονται ταχύτατα, αυτοματοποιημένα και ιδιαίτερα αποδοτικά. Αποτέλεσμα της αρμονικής συνύπαρξης θα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η δημιουργία νέων ευκαιριών.