Του Γιάννη Γορανίτη
Ο πλανήτης οδεύει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην εποχή του 5G, και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές και πάροχοι συνωθούνται για να πάρουν το προβάδισμα σε μια κούρσα αξίας δισεκατομμυρίων. Δεν είναι όμως μόνο τα ενδεχόμενα κέρδη που οδηγούν την αγορά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η βεβαιότητα ότι τα δίκτυα νέας γενιάς θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε.
Τη βεβαιότητα για τις θετικές επιδράσεις από το άλμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς εξέφρασαν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ericsson που βρέθηκαν στην Αθήνα για το ετήσιο roadshow της εταιρείας. Κατά τη διάρκειά του roadshow, μέλη του οικοσυστήματος της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στους τομείς του 5G, του Internet of Things και του Cloud, αλλά και να συζητήσουν όλες τις προοπτικές που δημιουργεί η ψηφιοποίηση όλων των κλάδων.
Η αγορά του 5G στην Ελλάδα
Στο προηγούμενο roadshow, η Ericsson είχε παρουσιάσει μια μεγάλη έρευνα για τις ευκαιρίες που δημιουργεί για επιχειρήσεις και οργανισμούς η αγορά του 5G. Η επικαιροποίηση της μελέτης στην Ελλάδα αναδεικνύει την ευρύτατη γκάμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται για τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Αφού αναλύθηκαν περισσότερες από 200 περιπτώσεων χρήσης 5G σε 10 διαφορετικούς κλάδους, συγκεκριμενοποιήθηκαν εννέα clusters τα οποία εφόσον υλοποιηθούν οριζόντια, θα δημιουργήσουν περιθώρια πολύ σημαντικών επενδύσεων και αποδόσεων που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στο να οδεύσει η χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Τα clusters που αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα στα (δυνητικά, προς το παρόν) έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες 5G στη χώρα μας είναι τα εξής: Αυτοματοποίηση σε πραγματικό χρόνο (Real-Time Automation), ενισχυμένες υπηρεσίες video, και υπηρεσίες παρακολούθησης & ιχνηλάτησης.
Είναι πολλά τα έσοδα
Τα εκτιμώμενα έσοδα για τους παρόχους εκτιμώνται σε άνω των $2 δις, έως το 2026, ενώ οι κλάδοι που αναμένεται να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη είναι οι κατασκευές, η ενέργεια, η δημόσια ασφάλεια και η υγεία. Εφόσον η χώρα αξιοποιήσει έγκαιρα και κατάλληλα της ευκαιρίες από την ανάπτυξη του 5G θα επωφεληθούν και άλλοι τομείς όπως οι δημόσιές μεταφορές και η αυτοκίνηση, η ψυχαγωγία και τα media, οι οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και η πρωτογενής παραγωγή.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της Ericsson Ελλάδος: «το 5G αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την ψηφιοποίηση όλων των κλάδων της oικονομίας και τη μετάβαση πρoς το Industry 4.0», ενώ επισήμανε ότι η εγχώρια Οι τηλεπικοινωνιακή αγορά οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις. Υποστήριξε επίσης ότι η Ericsson είναι έτοιμη να ηγηθεί των εξελίξεων και να συμβάλλει στην αναγκαία μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή της δικτύωσης.
Η σουηδική εταιρεία άλλωστε, επιχειρεί στη χώρα μας από το 1979 και έχει στο ενεργητικό της σειρά καινοτομιών, όπως η πρώτη κλήση κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, η υλοποίηση των πρώτων δικτύων, αλλά και η υλοποίηση της πρώτης βιομηχανικής χρήσης του ΙοΤ.
Ως ηγέτιδα του κλάδου, η Ericsson έχει ήδη συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με 39 πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι οι συμφωνίες συνεργασίας με επιχειρηματικούς εταίρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.