Από ωκεανούς λάβας εκτιμάται ότι καλύπτεται η επιφάνεια του εξωπλανήτη «55 Cancri e» ή «Janssen» όπως ονομάζεται επίσημα, ενώ το εσωτερικό του μπορεί να είναι γεμάτο διαμάντια. Ο εξωπλανήτης απέχει μόλις 41 έτη φωτός από τη Γη, ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω από το αστέρι του που ονομάζεται Κοπέρνικος, σε λιγότερο από μία γήινη ημέρα, συνεπώς, ένα έτος σε αυτόν τον πλανήτη διαρκεί περίπου 17,5 ώρες. Όσο για τις θερμοκρασίες της πλευράς που είναι στραμμένη στον ήλιο, φτάνουν τους 1.982 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο λόγος για τις τόσο υψηλές του θερμοκρασίες οφείλεται στην πολύ στενή τροχιά του.
Τα στοιχεία αυτά της ακριβής φύσης της τροχιάς του πλανήτη και της επιφάνειάς του αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Astronomy», με επικεφαλή συγγραφέα και ερευνήτρια στο Κέντρο Υπολογιστικής Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Flatiron στη Νέα Υόρκη, τη Λίλι Ζάο. Οι ερευνητές προσδιόρισαν τα στοιχεία για τον πλανήτη χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο, γνωστό ως EXPRES (EXtreme PREcision Spectrometer).
Το όργανο αναπτύχθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής την αστρονόμο Ντέμπρα Φίσερ στο Πανεπιστήμιο Yale και εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο Lowell Discovery που βρίσκεται στην Αριζόνα. Το φασματόμετρο μπόρεσε να μετρήσει μικροσκοπικές μετατοπίσεις στο αστρικό φως από τον Κοπέρνικο καθώς ο Janssen κινούνταν μεταξύ του πλανήτη μας και του άστρου – όπως όταν το φεγγάρι μπλοκάρει τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.
Όπως αναφέρει το CNN, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η παράξενη τροχιά του Janssen υποδηλώνει ότι αρχικά ο πλανήτης βρισκόταν σε μια ψυχρότερη και πιο απομακρυσμένη τροχιά προτού παρασυρθεί πιο κοντά στον Κοπέρνικο. Την τροχιά του άλλαξε η βαρυτική έλξη από τον ισημερινό του άστρου.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: NASA / https://exoplanets.nasa.gov/