Το έξυπνο ρολόι της Apple σώζει ζωές και αυξάνει τα έσοδά της

Το έξυπνο ρολόι της Apple σώζει ζωές και αυξάνει τα έσοδά της

Του Γιάννη Γορανίτη

Η Apple επιστρέφει στην κορυφή ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής wearable gadgets στον κόσμο, μετά από ένα σύντομο διάστημα κατά το οποίο έβλεπε την πλάτη της Xiaomi. Πλέον η Apple κατέχει το 23% της αγοράς, ενώ το μερίδιο της κινεζικής εταιρείας φτάνει το 21%. Η νέα έρευνα της Canalys φέρνει τη Fitbit στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας με 20%, ενώ ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά η Huawei και η Samsung.

Ο κλάδος των wearables ενισχύεται με σημαντικούς ρυθμούς, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των αναλυτών. Στην τάση αυτή έχουν αν μη τι άλλο συμβάλλει και οι νέες συσκευές της Apple, οι οποίες αύξησαν αισθητά και τα μερίδια της. Μεταξύ αυτών το νέο Apple Watch, τα πολυσυζητημένα ακουστικά AirPods αλλά και τα Beats που πλέον εντάχθηκαν στην ευρύτερη οικογένεια προϊόντων της Apple. Συνολικά, εκτιμάται ότι η ετήσια αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο φτάνει το 75%.


Η μεγάλη αντεπίθεση του Apple Watch

Αρκετά ώριμο πλέον και αναβαθμισμένο από όλες τις απόψεις, το Apple Watch Series 3 έδωσε την απαιτούμενη ώθηση σε όλη τη σειρά, αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά τουλάχιστον 50%. Η Apple μπορεί να αποφεύγει τη δημοσιοποίηση ακριβών στατιστικών, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys μόνο το τελευταίο τρίμηνο πουλήθηκαν τουλάχιστον 3,9 εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια της Apple. Όπως είναι λογικό, η μερίδα του λέοντος των συνολικών πωλήσεων αφορούν στο νεότερο μοντέλο Watch Series 3.

Η δυνατότητα του καινούριου ρολογιού να συνδέεται σε δίκτυα κινητής αλλά και δορυφορικά μέσω GPS ήταν πιθανότατα το σημείο-κλειδί για την άνοδο του ενδιαφέροντος του κοινού και τη συνακόλουθη εκτόξευση των πωλήσεων. Οι επιμέρους βελτιώσεις, όπως η αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και η ευκολότερη διαχείριση των λειτουργιών υγείας και άσκησης συνετέλεσαν επίσης.

Αρκετοί λιανοπωλητές και πάροχοι μάλιστα εξεπλάγησαν με το μέγεθος της ζήτησης, ενώ παρατηρήθηκαν και ελλείψεις στην παράδοση συσκευών. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, το Apple Watch θα πάει ακόμη καλύτερα εμπορικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα wearables βοηθούν στη διάγνωση σοβαρών ασθενειών

Βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα της νέας κατηγορίας, η οποία σίγουρα θα ενισχυθεί περαιτέρω, χάρη στις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα του Apple Watch να συλλέγει δεδομένα από τον ενσωματωμένο αισθητήρα καρδιακού ρυθμού. Η ανάλυση των δεδομένων αυτών μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της πιθανότητας εκδήλωσης νόσων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπνική άπνοια. Όλες τους παθήσεις χωρίς έντονα και προφανή συμπτώματα, που μπορούν να μείνουν αδιάγνωστες για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (USCSF), οι οποίοι αξιοποιώντας τα δεδομένα της εφαρμογής Cardiogram κατόρθωσαν να εντοπίσουν χρήστες που νοσούν ή κινδυνεύουν άμεσα από τις ασθένειες αυτές.

Ολόκληρη η μελέτη εδώ. Σε αντίστοιχη παλιότερη έρευνα, μέσω της εφαρμογής του Apple Watch, είχαν ανιχνευθεί και περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, με ακρίβεια της τάξης του 97%.

Παράλληλα, συνεχίζουν να τρέχουν μια έρευνα με τον μεγαλεπήβολο στόχο να βάλουν τέλος στα καρδιακά νοσήματα.

Ανεξαρτήτως αν θα τα καταφέρουν, τα έξυπνα ρολόγια και εν γένει τα wearable gadgets θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν οριστικά και αμετάκλητα (και) τον κλάδο της υγείας.