Του Γιάννη Γορανίτη
Λίγες ημέρες πριν το επίσημο λανσάρισμα των νέων iPhone, καταγράφαμε τη σωρεία αναφορών σχετικά με την αργή απόκριση και τον περιορισμό της απόδοσης των παλαιότερων smartphones της Apple. Όπως σημειώναμε και τότε, το αν μη τι άλλο περίεργο φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φέτος, καθώς επί σειρά ετών οι χρήστες διαμαρτύρονται για τις αισθητές καθυστερήσεις των συσκευών τους αμέσως μετά το ετήσιο λανσάρισμα των καινούριων iPhone.
Η διάχυση σχετικών παραπόνων συνεχίστηκε έντονη τους τελευταίους μήνες μετά το λανσάρισμα των iPhone X, iPhone 8 και 8 Plus. Πολλοί χρήστες ανέφεραν προβλήματα στην ταχύτητα της συσκευής, τη φόρτωση και την απόκριση εφαρμογών, αλλά και το απρόσμενα γρήγορο άδειασμα της μπαταρίας. Πολλοί χρήστες μάλιστα, ανέφεραν απρόσμενες απενεργοποιήσεις των συσκευών τους, ενώ κάποιοι σημείωναν ότι παρότι αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν την μπαταρία του παλιού τους iPhone, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.
Τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί από κατόχους iPhone 6, 6S, και σε μικρότερη κλίμακα από ιδιοκτήτες του iPhone 7. H ενημερωμένη έκδοση του iOS πάντως, φαίνεται ότι επιλύει τουλάχιστον το ζήτημα της ξαφνικής διακοπής λειτουργίας των iPhone 6 και 6S.
Η αποκάλυψη της αιτίας των προβλημάτων
O ιδρυτής των Primate Labs, John Poole έτρεξε μια σειρά σχετικών ερευνών και ανέλυσε τα δεδομένα του Geekbench που αποδεικνύουν ότι η Apple περιορίζει εσκεμμένα την απόδοση των παλαιότερων μοντέλων αμέσως μετά την εγκατάσταση του ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος.
Ο έμπειρος αναλυτής θεωρεί ότι τουλάχιστον για το ζήτημα της μπαταρίας, η πρόθεση της Apple είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προέυκπταν από τη μειωμένη χωρητικότητα της μπαταρίας των παλιών μοντέλων μετά την εγκατάσταση του iOS. «Θεωρώ ότι η Apple εισήγαγε μια αλλαγή με στόχο τον περιορισμό της απόδοσης όταν η αυτονομία της μπαταρίας μειωθεί πέρα ??από ένα προκαθορισμένο όριο» σημειώνει ο Poole στο άκρως διαφωτιστικό post του.
Στην πράξη όμως, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δημιούργησε ένα ακόμη σημαντικότερο που δεν είναι άλλο από τον περιορισμό της απόδοσής τους και το απροειδοποίητο τερματισμό λειτουργίας τους. Ο Poole συμπεραίνει ότι το πρόβλημα της μπαταρίας σχετίζεται με τις αλλαγές μετά τη διάθεση του iOS 10.2.1, γι' αυτό και επιλύεται μετά την αντικατάστασή της.
Να σημειώσουμε πάντως ότι πολλά από τα προβλήματα της αποφόρτισης των μπαταριών σχετίζονται και με την ηλικία τους. Οι μπαταρίες λιθίου έχουν προκαθορισμένο κύκλο ζωής, ο οποίος μειώνεται εξαιτίας της συχνής φόρτισης, κάτι απολύτως λογικό σε παλαιότερα –άρα και περισσότερο χρησιμοποιημένα– μοντέλα.
Θεωρία συνομωσίας;
Είναι λογικό οι χρήστες να υποψιάζονται ότι οι κατασκευαστές συσκευών τεχνολογίας –και δη smartphones– επιβραδύνουν σκοπίμως τα παλαιότερα μοντέλα τους, προκειμένου να ωθήσουν τους καταναλωτές στην απόκτηση του νέου. Σχετικά παράπονα δεν διατυπώνουν μόνοι οι κάτοχοι iPhone, αλλά και πολλών ακόμη συσκευών.
Παρότι η θεωρία της εσκεμμένης απαξίωσης δεν ακούγεται εντελώς παράλογη, θα ήταν μια μάλλον παρακινδυνευμένη επιλογή για έναν κατασκευαστή στο σύγχρονο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί αφενός τίποτα δεν μένει κρυφό (για πολύ) και αφετέρου οι ανταγωνιστές καραδοκούν να προσελκύσουν τυχόν απογοητευμένους πελάτες. Εκτός των άλλων, σε αρκετές χώρες μια τέτοια πρακτική θεωρείται παράνομη.
Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη θεωρία (τεχνολογικής) συνωμοσίας; Πιθανότατα ναι, αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ –όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις αυθεντικές θεωρίες συνωμοσίας.