Στη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Ανθρώπου, αλλά και στην αναγκαιότητα εμπλουτισμού των προσόντων των εργαζομένων εστιάζει σε σχόλιό του στο Linkedin ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, επικεφαλής της ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σχετικά με την επίδραση της ΑΙ στην απασχόληση και τους φόβους απώλειας θέσεων εργασίας, ο κ. Μαστρογεωργίου σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι, ο κρίσιμος παράγοντας στην εξέλιξη της συμβιωτικής σχέσης Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρώπου είναι η ανανέωση των προσόντων, reskilling, upskilling.
Μάλιστα, επικαλούμενος έρευνα της IBM τονίζει ότι το 40% των εργαζομένων θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να εμπλουτίσει τα προσόντα του.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει :
Ενα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο στη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Ανθρώπου, είναι η επίδραση της ΑΙ στην απασχόληση...
Η πιο συνηθισμένη... ατάκα είναι: "δεν θα αντικαταστήσει η ΑΙ τη δουλειά σου, αλλά κάποιος άλλος που ξέρει να χειρίζεται την ΑΙ!" Σωστό... ίσως...
Παρόλαυτά, ο κρίσιμος παράγοντας στην εξέλιξη της συμβιωτικής αυτής σχέσης είναι η ανανέωση των προσόντων μας, reskilling, upskilling.
Πρόσφατη έρευνα της ΙΒΜ ανάμεσα σε 3.000 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων σε 28 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 40% των εργαζομένων θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να εμπλουτίσει τα προσόντα του! Δηλαδή, 1.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι από τα 4.5 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού πρέπει να μάθει ξανά! Και όχι μόνο αυτό, αλλά να προσανατολιστούν από τις STEM σπουδές σε προσόντα που έχουν να κάνουν με τη διάδραση, την επικοινωνία κλπ.