Όπως όλα τα ραδιοκύματα, έτσι και τα σήματα Wi-Fi υφίστανται λεπτές μετατοπίσεις όταν συναντούν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Economist, αυτές οι μετατοπίσεις μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το σχήμα και την κίνηση αυτού που συναντήθηκε, με τρόπο παρόμοιο με τους ήχους που παράγει μια νυχτερίδα προκειμένου να αποκαλύψει είτε εμπόδια είτε κρυμμένα θηράματα.
Ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi για να καταγράψουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα σε δωμάτια που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να παρατηρηθούν.
Όπως περιγράφουν σε μια ανάρτηση στο arXiv, διαπίστωσαν ότι μπορούν. Το «DensePose from Wi-Fi», η εν λόγω δημοσίευση, περιγράφει πώς έτρεξαν τα σήματα Wi-Fi από ένα δωμάτιο με κατάλληλους δρομολογητές σε αυτό μέσω ενός αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε σε σήματα από ανθρώπους που ασκούν διάφορες, γνωστές δραστηριότητες. Αυτός ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να ανακατασκευάσει κινούμενα ψηφιακά πορτρέτα, που ονομάζονται εκτιμήσεις στάσης, των ατόμων που βρίσκονταν στο δωμάτιο.
Η λεπτομερής παρακολούθηση του σώματος μέσω Wi-Fi με έναν τυπικό δρομολογητή θα είχε πολλές χρήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την «παρακολούθηση της υγείας των ηλικιωμένων».
Ωστόσο, μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για δόλιες ή παράνομες πρακτικές, ήτοι για παρακολούθηση και κατασκοπεία. Το 2018, ο δρ. Γιάνζι Ζου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξαν πώς οι χάκερ που βρίσκονται έξω από το σπίτι κάποιου θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα, υποκλέπτοντας τα σήματα Wi-Fi που διαφεύγουν.