Η ΑΙ στο Wimbledon: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει και το τένις

Η ΑΙ στο Wimbledon: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει και το τένις

Του Γιάννη Γορανίτη

Οι αντιδράσεις των κορυφαίων τενιστών αλλά και των θεατών θα καθορίσουν την επεξεργασία και τη δημιουργία των highlights του Wimbledon. Η ανάλυση των εκατοντάδων ορών βίντεο από τους αγώνες του μεγάλου τουρνουά θα γίνεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το σύστημα AI που ανέπτυξε η IBM ειδικά για το τουρνουά αξιοποιεί όλα τα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα από το υλικό των αγώνων και επεξεργάζεται αυτόματα τα βίντεο εστιάζοντας στις κορυφαίες και πιο ξεχωριστές στιγμές των αγώνων. Με αυτοματοποιημένο τρόπο, τα βίντεο θα κοινοποιούνται στην ομάδα περιεχομένου του διοργανωτή του Wimbledon, All England Lawn Tennis Club, προκειμένου να αξιοποιηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα, στις διάφορες εφαρμογές και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

Στιγμιότυπα σε χρόνο ρεκόρ

Η δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος είχε ξεκινήσει στην περσινή διοργάνωση. Στον πρώτο ημιτελικό ανδρών, μάλιστα, οκτώ μόλις λεπτά μετά τη νίκη του Marin Cilic, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είχε μοντάρει με επιτυχία ένα δίλεπτο βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα. Οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί που είδαν το κλιπ επιβεβαίωσαν ότι σχεδόν όλα τα highlights ταυτίζονταν με όσα θα επέλεγαν και οι ίδιοι.

Η εξήγηση που δίνουν οι μηχανικοί της ΙΒΜ είναι ότι η ΑΙ που αξιοποιείται στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι εκπαιδευμένη ώστε να διαβάζει τις αντιδράσεις των παικτών (τους πανηγυρισμούς, τις φωνές, τις κινήσεις, ακόμη και τις γκριμάτσες τους), αλλά και τη συμπεριφορά των φιλάθλων. Στην πορεία μάλιστα το σύστημα αυτοεκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα να τελειοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης περιεχομένου.

Το σύστημα της IBM είναι προέκταση ενός πρόσφατου project που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του MIT και αξιοποιεί ένα βαθύ νευρικό δίκτυο που ονομάζεται «SoundNet». Ένας άλλος αλγόριθμος αναλύει σε πραγματικό χρόνο τα στατιστικά του αγώνα και συμβάλλει στη διαμόρφωση των βίντεο.

Όλες οι εισερχόμενες ροές συγκλίνουν σε ένα κοινό pool δεδομένων στο οποίο συνδυάζεται η ανάλυση βίντεο, ήχου και δεδομένων με μια σειρά meta-data, τα οποία χρησιμεύουν για τη δημιουργία γραφικών και δημοσιογραφικών κειμένων για τους αγώνες του Wimbledon.

Έγκαιρα και καλύτερα απ' τον άνθρωπο

Το βασικό ατού του συστήματος είναι, προφανώς, η ταχύτητα, αφού μέσα σε λίγα λεπτά από την ολοκλήρωση ενός αγώνα έχει ετοιμάσει τα highlights και τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων. Μπορεί επίσης να ετοιμάζει πολλά περισσότερα βίντεο παράλληλα, χωρίς τους περιορισμούς που συναντά μια ομάδα μοντέρ και σκηνοθετών που αναλαμβάνει μέχρι σήμερα την αντίστοιχη εργασία.

Εκτός όμως από τους οπαδούς, και οι διοργανωτές του Wimbledon εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη αποφάσεων. Το σύστημα εκτός των άλλων, αντλεί πληροφορίες από πολλές πηγές (φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, στατιστικά κ.λπ.) προκειμένου να λαμβάνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Εξάλλου, οι υποδομές του Watson της ΙΒΜ αξιοποιούνται για την κυβερνοασφάλεια της διοργάνωσης μέσω της προηγμένης ανάλυσης των Big data. Η ΑΙ θωρακίζει την ηλεκτρονική υποδομή του Wimbledon, και σε περίπτωση που δεχτεί μια συγκεκριμένη απειλή, εξάγει αυτόματα μια συνιστώμενη ακολουθία ενεργειών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Watson προσφέρει τη δυνατότητα αντιμετώπισης περισσότερων περιστατικών σε μικρότερο χρονικό διάστημα, έως και 60 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με τη χειροκίνητη αντιμετώπιση Στο περσινό τουρνουά, η ομάδα ασφάλειας της IBM σταμάτησε σχεδόν 200 εκατομμύρια επιθέσεις και άλλα συμβάντα ασφαλείας.

Η ΑΙ, τέλος, ανέλαβε και καλλιτεχνικά καθήκοντα, καθώς κλήθηκε να δημιουργήσει την επίσημη αφίσα της διοργάνωσης. Το μωσαϊκό που δημιούργησε η μηχανή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αποτελείται από 9.000 εικόνες, τις οποίες επέλεξε η ΑΙ από ένα αρχείο 300.000 φωτογραφιών, βάσει του περιεχομένου και του χρώματος. Το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στο ακόλουθο είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό: