Του Γιάννη Γορανίτη
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, διοργανώνεται ένα bootcamp τεχνητής νοημοσύνης αποκλειστικά για κορίτσια. Το πρώτο αυτό σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Microsoft, με στόχο την ενημέρωση, την ενδυνάμωση και την έμπνευση της νέας γενιάς γυναικών. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση αυτού του τύπου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η αυλαία του bootcamp «Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world» σηκώθηκε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου.
Στις εργασίες συμμετέχουν 160 μαθήτριες ηλικίας από 15 έως 17 ετών, οι οποίες αναμένεται να παρακινηθούν ώστε να ανακαλύψουν όλες τις εξελίξεις στο άκρως αναπτυσσόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα μελλοντικά επαγγελματικά τους βήματα στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούνται.
Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 42% των κοριτσιών θα επέλεγαν μελλοντικά να ακολουθήσουν επαγγέλματα στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, ενώ το 60% θεωρεί ότι οι άντρες και οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο στα επαγγέλματα του χώρου. Εφόσον όμως τα κορίτσια διαθέτουν ένα μοντέλο-πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνσή, δηλώνουν το ενδιαφέρον τους σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με όσες δεν έχουν.\
Με έμπνευση την Αλίκη
Οδηγός σε αυτό το πρωτότυπο concept είναι η Αλίκη ένα κορίτσι –σύμφωνα με τους διοργανωτές– που ονειρεύεται, αναζητά συνεχώς νέες εμπειρίες και διψάει για γνώσεις, ενώ πάνω απ' όλα κινείται από την πεποίθηση ότι τα πάντα μπορούν να βελτιωθούν. Μια σύγχρονη εκδοχή της Αλίκης που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της στη σύγχρονη «Χώρα των Θαυμάτων» αποτελεί το βασικό πρόσωπο του AI bootcamp.
Στόχος της Microsoft μέσω αυτής της πρωτότυπης εκδήλωσης, είναι να εμπνεύσει τα κορίτσια να ασχοληθούν με τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, αφού τις κατανοήσουν και διαβλέψουν τις δυνατότητες που προσφέρουν. Παράλληλα, οι ευκαιρίες που ανοίγονται σε επαγγελματικό επίπεδο θα είναι σημαντικές και η επαφή με την ΑΙ είναι ζωτικής σημασίας.
Το ελληνικό bootcamp εντάσσεται άλλωστε στο στρατηγικό όραμα της Microsoft να αποκτήσουν όλοι οι νέοι (από μαθητές του δημοτικού μέχρι μεταπτυχιακοί φοιτητές) πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, και μέσω αυτών να οικοδομήσουν το όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Γι' αυτό τον λόγο, η Microsoft επιδιώκει να συνεργαστεί με τα υπουργεία Παιδείας όλων των κρατών της περιοχής.
Σημαντικοί ομιλητές
Στο τετραήμερο συνέδριο συμμετέχουν ομιλητές παγκόσμιας φήμης, ενώ παράλληλα διοργανώνονται διαδραστικές εκδηλώσεις και σεμινάρια.
Μεταξύ αυτών, η Laura Lacurezeanu, που ηγείται των ομάδων εκπαίδευσης της Microsoft στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Kristin Tolle, Principal Technical Strategist for Data Science and AI της Microsoft Philanthropies (εστιάζει στις τεχνολογικές λύσεις με βάση το cloud και την AI για μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις), η Didem Un Ate?, διευθύντρια του Customer Care Intelligence τομέα της Microsoft, Κώστας Λουκάς, υπεύθυνος για τους πελάτες του Δημόσιου Τομέα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του bootcamp αλλά και στο facebook