Του Γιάννη Γορανίτη
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομιών που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα είναι αλματώδης και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των αναγκών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας επενδύουν στις συγκεκριμένες λύσεις, διαβλέποντας το μέλλον της «smart παραγωγής και καλλιέργειας».
Μεταξύ αυτών και η Bosch που αποκάλυψε στην έκθεση Agritechnica μια σειρά νέων λύσεων για την αύξηση της παραγωγής και την διευκόλυνση των αγροτικών εργασιών. Όλες τους διασυνδέονται με το οικοσύστημα του IoT, το οποίο όπως είχαμε έγκαιρα προβλέψει από ίντερνετ των πραγμάτων μετατρέπεται σε ίντερνετ των κτημάτων!
Το βέβαιο είναι ότι σε λίγα χρόνια η πρωτογενής παραγωγή θα έχει μεταμορφωθεί εντελώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας είτε θα αντικατασταθούν πλήρως είτε θα εμπλουτιστούν σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ειδικών αισθητήρων, apps για κινητά, drones, αλλά και έξυπνων τρακτέρ.
To cloud πάνω από χωράφι
Η Bosch αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στο ΙοΤ, αξιοποιώντας και στην γεωργία λύσεις που έχει αναπτύξει για άλλους κλάδους, όπως πχ τα αυτοκίνητα. Οι ολοκληρωμένες λύσεις της γερμανικής εταιρείας αποτελούνται από αισθητήρες νέας τεχνολογίας, ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και βέβαια τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η τεχνολογία αισθητήρων MEMS (γνωστή όπως προείπαμε από την αυτοκινητοβιομηχανία), αξιοποιείται πλέον και στις καλλιέργειες. Χάρη σε αυτούς τους αισθητήρες οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν με μέγιστη ακρίβεια τη θερμοκρασία, την υγρασία, τα επίπεδα λίπανσης και μια σειρά άλλων κρίσιμων παραμέτρων για την παραγωγή τους.
Τα δεδομένα των μετρήσεων που συλλέγονται μεταφέρονται μέσω του Bosch IoT cloud στα smart phones των αγροτών, ενώ με τη βοήθεια της ειδικής εφαρμογής, μπορούν να παρακολουθούν όλους τους δείκτες και να επιβλέπουν τις καλλιέργειες τους σε πραγματικό χρόνο απ' όπου κι αν βρίσκονται. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούν χρόνο, κόπο και κόστος, ενώ η παραγωγή γίνεται αναμφίβολα πιο αποδοτική.
Παράλληλα, διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος και προάγεται η αειφορία της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, η Bosch συνεργάζεται με την Bayer για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του «έξυπνου» ψεκασμού. Οι ΙοΤ αισθητήρες επιτρέπουν τον διαχωρισμό της καλλιέργειας από τα ζιζάνια, ώστε ο ψεκασμός να είναι απόλυτα στοχευμένος και να μεγιστοποιεί την απόδοση μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Έξυπνη τεχνολογία και για κτηνοτρόφους
Στην έκθεση Agritechnica παρουσιάστηκε και μια λύση της Bosch ειδικά για κτηνοτρόφους. Το Bosch Deepfield Connect διασφαλίζει την ποιότητα του γάλακτος, ενός από τα πλέον δημοφιλή, αλλά και τα πιο ευπαθή, προϊόντα παγκοσμίως
Το νέο σύστημα ελέγχου παρακολουθεί όλη τη διαδρομή του γάλακτος από την πόρτα του παραγωγού μέχρι το ποτήρι του καταναλωτή. Το Deepfield Connect βασίζεται επίσης στους ειδικούς αισθητήρες της εταιρείας, οι οποίοι προσαρμόζονται στα πλαστικά καλύμματα που χρησιμοποιούνται στις δεξαμενές αποθήκευσης και επεξεργασίας γάλακτος.
Οι αισθητήρες καταγράφουν διαρκώς τη θερμοκρασία του γάλακτος σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα διατηρηθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Τα δεδομένα των μετρήσεων αποστέλλονται στο Bosch IoT Cloud, όπου επεξεργάζονται και διαβιβάζονται στο κινητό του κτηνοτρόφου, ο οποίος μπορεί να αποφύγει την αύξηση του αριθμού των μικροβίων και την αλλοίωση του προϊόντος. Το Deepfield Connect της Bosch αναμένεται στην αγορά στις αρχές του 2018.