Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την πίτα του 1 τρισ. δολαρίων
Ημιαγωγοί

Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την πίτα του 1 τρισ. δολαρίων

Μπαράζ επενδύσεων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για να διπλασιάσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά από 10% σε 20% ως τα τέλη του 2030. 

Πρόκειται δηλαδή για το γνωστό project European Chips Act, το οποίο έχει αρχίσει να προχωρεί, την ίδια στιγμή, κατά την οποία οι ΗΠΑ και η Κϊνα βρίσκονται σε συνεχή διένεξη, τα τελευταία χρόνια για τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής.

Μάλιστα, η Ευρώπη βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να έχει στο έδαφος της περί τις 500- 600 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ημιαγωγών.

Η πρωτοβουλία  European Chips Act, η οποία στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκή βιομηχανίας από χώρες της Ασίας, κυρίως από την Ταϊβάν και την Κορέα, ξεκίνησε πριν δυο χρόνια. Το στοίχημα είναι ο διπλασιασμός, κατ΄αρχάς της αγοράς των chips καθώς, όπως αναμένεται η αγορά των υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών θα διπλασιαστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση απαιτείται τετραπλάσια αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Μάλιστα από την Κομισιόν είχε αναφερθεί ότι«χωρίς τσιπ, δεν υπάρχει καμία ψηφιακή μετάβαση, καμία πράσινη μετάβαση, καμία τεχνολογική ηγεσία. Η εξασφάλιση της προμήθειας στα πιο προηγμένα τσιπ έχει γίνει οικονομική και γεωπολιτική προτεραιότητα».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική συμμετοχή στην πρωτοβουλία και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας, μίλησε στο πρόσφατο 9ο Φόρουμ των Δελφών η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρία Βίκυ Λοΐζου.

Όπως επεσήμανε η ίδια,  η Ελλάδα έχει έρθει, πλέον, πιο κοντά στη θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού περιβάλλοντος, ώστε να δώσει κίνητρα σε  επενδύσεις στην αγορά των μικροτσίπ, η οποία, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ.δολαρίων. 

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, στους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στη μικροηλεκτρονική και τους ημιαγωγούς. Στόχος, όπως είπε, είναι, σε συνεργασία τις ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα, η Ελλάδα να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των μικροτσίπ, αποκομίζοντας σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό, το packaging και το testing των μικροτσίπ η Ελλάδα φέρεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο επιβεβαίωσε, από την πλευρά του και ο κ. Μανώλης Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί στο σχεδιασμό μικροτσίπ, αλλά και σε άλλους τομείς της αλυσίδας.

Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορεί να προσελκύσει μεγάλους κολοσσούς των ημιαγωγών να την εντάξουν στα ραντάρ τους, αξιοποιώντας την Ελλάδα - γιατί όχι; - ακόμη και ως έδρα για την κατασκευή μικροτσίπ.

Επίσης, πρόσθεσε, ένας άλλος ρόλος, που θα μπορούσε να παίξει η χώρα, είναι αυτός του hub κατάρτισης στελεχών, με την Ελλάδα να έχει, ήδη, τις βάσεις, ώστε να φιλοξενήσει μια ακαδημία εκπαίδευσης στελεχών με διεθνή εμβέλεια.

Την κινητικότητα που επικρατεί στον κλάδο σε επίπεδο επιχειρήσεων επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυομένων Τεχνολογιών (ΗΕΤiA) έχει βάλει τον πήχη στον διπλασιασμό των εταιρειών, που ασχολούνται με το συγκεκριμένο οικοσύστημα τα επόμενα χρόνια, από 25 που είναι σήμερα, σε 50.

Ταυτόχρονα, σημαντική δουλειά παράγει, ήδη, η Ελλάδα και σε επίπεδο έρευνας, με τη ΗΕΤiΑ να έχει υπογράψει, για παράδειγμα, μνημόνιο συνεργασίας για τα μικροκυκλώματα με τον Δημόκριτο και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Οι προτεινόμενες επενδύσεις από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προτείνει να διατεθούν 11 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα άλλα μισά από τα κράτη-μέλη, για την ενίσχυση της υπάρχουσας έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και για τη διασφάλιση της ανάπτυξης προηγμένων ημιαγωγών.

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, ύψους 30 δισ. ευρώ, για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, ένα ποσό που αναμένεται να μοχλεύσει μεγαλύτερο ποσό ιδιωτικών επενδύσεων. Για να υπάρχει δημόσια στήριξη στις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπ η Επιτροπή θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις, υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, άνω των 2 δισ. ευρώ προορίζονται για να στηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις, μέσω ενός νέου ειδικού Ταμείου για τα τσιπ στην ΕΕ.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η πρωτοβουλία «Chips for Europe» θα συγκεντρώσει πόρους από την ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τρίτες χώρες που ωφελούνται από την πρωτοβουλία, καθώς συνδέονται με τα υφιστάμενα προγράμματα της Ένωσης, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ενισχυμένης «Κοινής Επιχείρησης Chips» (Chips Joint Undertaking).

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η Επιτροπή «ο ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τις δεξιότητες και τις τεχνολογικές ικανότητες για να γίνει ηγέτης στον τομέα αυτό, πέρα από την έρευνα και την τεχνολογία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων τσιπ, για να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών και να μειώσει τις εξαρτήσεις της».