Η ελληνική καινοτομία που αποκρυπτογραφεί το κλάμα του μωρού στον διαγωνισμό Imagine Cup

Η ελληνική καινοτομία που αποκρυπτογραφεί το κλάμα του μωρού στον διαγωνισμό Imagine Cup

Του Γιάννη Γορανίτη

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη διοργάνωση των τελικών του Imagine Cup 2018 της Microsoft, τα μέλη της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται ήδη στο Seattle εκφράζουν την αισιοδοξία τους. Οι νέοι Έλληνες φοιτητές που παρουσίασαν την ιδέα τους και διακρίθηκαν μεταξύ 300.000 διαγωνιζόμενων απ' όλο τον κόσμο, φιλοδοξούν να βρεθούν μεταξύ των τελικών νικητών.

Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στους 20 φιναλίστ, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να προσεχθεί και να υλοποιηθεί η πραγματικά πρωτότυπη ιδέα τους. Η εμπειρία θα είναι, ούτως ή άλλως, αξέχαστη, αλλά συν τοις άλλοις θα διεκδικήσουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα (έως $100.000), ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα mentoring session με τον CEO της Microsoft, Satya Nadella.

Ο ετήσιος φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup ενθαρρύνει φοιτητές απ' ολόκληρο τον πλανήτη να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν πρωτότυπες ιδέες και concepts που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Τι είναι το iCry2Talk;

Η ομάδα που ταξίδεψε στις ΗΠΑ προέρχεται από το εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ. Οι τεταρτοετείς φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα είναι οι Ανδρέας Λουτζίδης (Machine Learning Engineer και Business Analyst), Αναστασία Ντράχα (Signal Processing Engineer και Community Manager) και Ιάσονας Χατζηκώστας (Software Engineer), ενώ επιβλέπων καθηγητής είναι ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

Η εφαρμογή iCry2Talk που ανέπτυξε η ελληνική ομάδα, έχει στόχο την αποκρυπτογράφηση του βρεφικού κλάματος, με στόχο να βοηθήσει τους γονείς και όσους ασχολούνται με βρέφη να αντιληφθούν τι θέλουν εκείνα όταν κλαίνε. Προκειμένου να τα καταφέρει να αναλύσει και να ερμηνεύσει το κλάμα, αξιοποιεί τις τεχνικές της βαθιάς μηχανικής μάθησης.

Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος μετατρέπει το κλάμα σε γραπτό λόγο ή εικόνα, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο τις απαιτούμενες πληροφορίες στους γονείς που θέλουν να αντιληφθούν τις αιτίες που προκαλούν το κλάμα. Βάση της εφαρμογής είναι η συνδυαστική ανάλυση διαφόρων πηγών πληροφορίας, μέσω τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων deep learning.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λουτζίδης: «Η κατανόηση του κλάματος των μωρών αποτελεί ένα από τα τελευταία εμπόδια για την αποτελεσματική επικοινωνία γονέων και μωρών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που αποτελώ κομμάτι της καινοτόμας λύσης iCry2Talk και που έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω στο Microsoft Imagine Cup, εξελίσσοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και σχεδιάζω βιώσιμες και στοχευμένες λύσεις».

Ας ευχηθούμε στην ελληνική ομάδα καλή επιτυχία στο Imagine Cup 2018.