Η έξυπνη και δικτυωμένη ομπρέλα που ακολουθεί τον ήλιο

Η έξυπνη και δικτυωμένη ομπρέλα που ακολουθεί τον ήλιο

Του Γιάννη Γορανίτη

Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε ημερολογιακά, αλλά ο ήλιος συνεχίζει να καίει και παράλληλα να εμπνέει μηχανικούς και σχεδιαστές να τον εκμεταλλευτούν ώστε να γίνει η ζωή μας ευκολότερη και οικονομικότερη.

Κάτι που φιλοδοξεί να πράξει και η έξυπνη ομπρέλα Sunfower της ShadeCraft, η οποία αξιοποιεί το Internet of Things, προκειμένου να ακολουθεί τις ακτίνες του ήλιου και να δημιουργεί την πολυπόθητη σκιά. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή της είναι ιδανική για χρήση σε μεγάλους χώρους, πάρκα, ξενοδοχεία, ανοιχτά εμπορικά κέντρα, και βέβαια παραλίες.

Λόγω της τιμής βέβαια (εκτιμάται ότι θα κοστίζει περί των €2.500) γίνεται προφανές ότι δεν απευθύνεται σε ιδιώτες. Πριν βιαστούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως περιττή πολυτέλεια, να σημειώσουμε ότι η κεντρική ιδέα πίσω από την ανάπτυξή αυτού του φουτουριστικό gadget θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά αντίστοιχων concepts.

Πώς λειτουργεί

Ο ενσωματωμένος ρομποτικός μηχανισμός που επιτρέπει στη Sunfower να αλλάζει αυτόματα θέση και κλίση ανάλογα με την κατεύθυνση της επικίνδυνης ηλιακής ακτινοβολίας, συνεργάζεται με δέκτη GPS ο οποίος δίνει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα στον επεξεργαστή. Μέσω του ομώνυμου app για κινητά και tablets ενημερώνει επίσης τον κάτοχό της για τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας και υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας με αντηλιακό.

Το έξυπνο σκίαστρο δεν αποκρούει απλώς την ακτινοβολία, αλλά την αξιοποιεί προκειμένου να φορτίζει τον μηχανισμό και να λειτουργεί χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο δίκτυο του ηλεκτρικού. Ακόμη και χωρίς ακτινοβολία, οι μπαταρίες επιτρέπουν στον ρομποτικό μηχανισμό να λειτουργεί απρόσκοπτα επί 72 ώρες.

Επίσης, καταγράφει την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, και σε περίπτωση σημαντικής ενίσχυσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν την «ακεραιότητά» της, κλείνει αυτόματα.

Έχει κάμερα ασφαλείας, παίζει μουσική, παίρνει και τηλέφωνο

Φυσικά, μια τόσο προηγμένη και ακριβή συσκευή, δεν θα μπορούσε να αρκεστεί στην προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου. Χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες της, τη δυνατότητα ασύρματων συνδέσεων (Bluetooth, Wi-Fi) και την αξιοποίηση του Internet των Πραγμάτων μπορεί να συνδεθεί με άλλες έξυπνες συσκευές και να διεκδικήσει κομβικό ρόλο στο smart home.

Εξάλλου, η ομπρέλα της ShadeCraft ενσωματώνει ηχεία για την αναπαραγωγή μουσικής από οποιαδήποτε συσκευή, ενώ διαθέτει και μικρόφωνο για να πραγματοποιείτε κλήσεις σε ανοιχτή ακρόαση –αν και αμφιβάλουμε για τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης λειτουργίας σε παραλίες και άλλους ανοιχτούς χώρους. Η 360° κάμερά της έχει δυνατότητα να τη μετατρέψει σε συσκευή ασφαλείας, αφού ακόμη και εκτός λειτουργίας καταγράφει τον χώρο και ειδοποιεί από απόσταση για επίφοβες κινήσεις.

Η Sunfower παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου στη CES και η πρώτη εμπορική της έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2018. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της ShadeCraft