Διπλασιασμός επενδύσεων, αύξηση συνδρομητών, ενίσχυση εσόδων. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά του 5G, με το 2020 να αναδεικνύεται έτος - σταθμός για την ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι ενώ η Ευρώπη δείχνει να μένει πίσω στην κούρσα για το 5G, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κόβουν πρώτες το νήμα, αφήνοντας πίσω την κινεζική Huawei. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το 5G έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αποδεικνύουν δύο νέες εκθέσεις.
Σύμφωνα με την Gartner, το 2020 οι επενδύσεις των παρόχων σε υποδομές 5G σχεδόν θα διπλασιαστούν, φθάνοντας τα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,2 δισεκατομμύρια το 2019.
Οι επενδύσεις σε υποδομές 5G θα ακολουθήσουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις συνολικές επενδύσεις σε ασύρματες υποδομές, οι οποίες αναμένεται να επιβραδυνθούν φέτος κατά 4,4% και να διαμορφωθούν στα 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του ποσοστού των δαπανών που κατευθύνονται προς το 5G, καθώς οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελέσουν το 21% του συνόλου των επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε σύγκριση με το 10% το περασμένο έτος.
Αντίστοιχη έκθεση της Counterpoint Research αναφέρει ότι το 2020, παρά την πανδημία του κορονοϊού, θα αποτελέσει έτος ορόσημο για το 5G καθώς θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας ευρείας υιοθέτησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2023 να υπάρχουν 1,7 δισεκατομμύρια συνδέσεις.
Μόνο στην Κίνα το 47% των συνολικών συνδέσεων έως το τέλος του 2023 θα είναι 5G, στις ΗΠΑ και τον Καναδά το αντίστοιχο ποσοστό θα φτάσει πάνω από 50% ενώ στην Ευρώπη θα περιοριστεί στο 26%.
H Counterpoint Research καταγράφει επίσης τη νίκη στα σημεία που καταφέρνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έναντι των κινέζων ανταγωνιστών τους, εν μέσω πολιτικών και επιχειρηματικών διαγκωνισμών για το 5G. Έτσι, μέχρι τον Ιούλιο του 2020 η σουηδική Ericsson είχε κερδίσει 99 συμβόλαια υλοποίησης δικτύων 5G και η Nokia ακόμα 73. Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για τη Huawei πάνε πίσω στον Φεβρουάριο του 2020 και αναφέρουν 91 συμβόλαια υλοποίησης 5G ενώ ο έτερος γίγαντας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας, η ΖΤΕ, είχε ανακοινώσει 46 συμβόλαια έως το τέλος του 2019.
Το τελικό συμπέρασμα των αναλυτών της Gartner είναι ότι οι οικονομικά αποδοτικές υποδομές που κατασκευάζονται στην Κίνα, σε συνδυασμό με την κρατική στήριξη και τα μικρά ρυθμιστικά εμπόδια, ανοίγουν τον δρόμο στους Κινέζους παρόχους να προωθήσουν ταχύτερα την κάλυψη του 5G. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού φαίνεται να κερδίζουν την προτίμηση πολλών παρόχων, τουλάχιστον εκτός Κίνας.