Η Nokia παίρνει «κεφάλι» στη μάχη με τη Huawei για το 5G

Η Nokia παίρνει «κεφάλι» στη μάχη με τη Huawei για το 5G

Του Γιάννη Παλιούρη

Μια απίστευτη επιχειρηματική διελκυστίνδα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή γύρω από το 5G, με την Nokia και τη Huawei να δίνουν μάχη κυριολεκτικά συμβόλαιο προς συμβόλαιο σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης. Μια μάχη που πέρα από τις επιχειρηματικές έχει ξεκάθαρες γεωπολιτικές προεκτάσεις και αποδεικνύει πως ακόμα και σε εποχές παγκοσμιοποίησης, οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Η Nokia ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι έχει ήδη υπογράψει 42 εμπορικά συμβόλαια για εξοπλισμό 5G με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε όλο τον κόσμο, γεγονός που την καθιστά απολύτως ισότιμο ανταγωνιστή της Huawei. H κινεζική εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει 42 συμβόλαια, αλλά το momentum το έχει η Νokia.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας ερευνών Forrester, η Nokia υπογράφει ένα νέο συμβόλαιο κάθε εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο. Αντίθετα, η Huawei βρίσκεται σε αναζήτηση πελατών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου η Nokia είχε εξασφαλισμένα 30 συμβόλαια, ενώ η Ηuawei 40. Στο διάστημα, όμως, που μεσολάβησε από τότε η φινλανδική «έκλεισε» 12 νέους πελάτες, ενώ οι Κινέζοι μόλις δύο.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Shenzhen είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο αντίπαλο που θα μπορούσε να έχει κανείς: την αμερικανική κυβέρνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους συμμάχους τους να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G, λόγω ανησυχιών για κατασκοπία. Η κινεζική εταιρεία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οποιοδήποτε από τα προϊόντα της ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας, ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορεί να πείσει τους πάντες.

Μάλιστα, η κατάσταση για τη Huawei ενδεχομένως να γίνει ασφυκτική μετά τους πρόσφατους περιορισμούς από την Ουάσιγκτον, που απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες την πώληση βασικών εξαρτημάτων και λογισμικού στην κινεζική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι η Huawei δεν μπορεί να αγοράσει αμερικανικό λογισμικό και εξοπλισμό ως μέρος νέων συμβάσεων για υποδομές 5G.

Οι επενδύσεις σε υποδομές 5G, μόνο για το έτος 2021, υπολογίζονται σε 2,3, δισ. δολάρια και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν τη Nokia να τοποθετείται προνομιακά σε αυτή την τεράστια αγορά, αφενός λόγω της αξιοπιστίας της, αφετέρου ως ένας από τους ελάχιστους προμηθευτές που μπορεί να προσφέρει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους end to end λύσεις 5G. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο CEO της Νokia, Rajeev Suri, «εδώ και τώρα - στην αρχή μιας από τις πιο ριζικές μεταβάσεις της τεχνολογίας από το 4G στο 5G - είναι η ώρα της Nokia να λάμψει».

Το μέγεθος της αγοράς που δημιουργείται είναι πραγματικά τεράστιο και έχουμε μόλις αρχίσει να το ψηλαφούμε. Και αυτό γιατί η τεχνολογία 5G δεν είναι μια γραμμική συνέχεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα, θα αποτελέσει τον ιστό πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η αγορά των αυτόνομων οχημάτων ακόμα και μια νέα εποχή στην ιατρική, όπου οι απομακρυσμένες επεμβάσεις θα αποτελούν καθημερινότητα.

Το αν τελικά η φινλανδική εταιρεία κατορθώσει να επιβάλει την κυριαρχία της στην αγορά του 5G θα κριθεί από πολλούς παράγοντες. Όμως αναμφίβολα η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα αποτελέσει καταλύτη στη μάχη που δίνει με τη Huawei.