Του Γιάννη Γορανίτη
Η τεχνολογία επιστρατεύεται στη μάχη κατά του Πάρκινσον. Μια μάχη εν πολλοίς άνιση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νόσου και των δυσκολιών στη διάγνωσή της. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία από τις συνηθέστερες νευροεκφυλιστικές ασθένειες και προσβάλλει το 1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και το 2-4% των ατόμων άνω των 75. Με δεδομένο ότι η διάγνωσή της δεν είναι εφικτή με εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ τα πρώιμα συμπτώματα δεν αξιολογούνται κλινικά, είναι πιθανό να διαγνωστεί με μεγάλη καθυστέρηση.
Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να επιταχύνει τη διάγνωση και να δώσει ένα επιπλέον όπλο στην ιατρική κοινότητα, αλλά και να απλώσει μια ανέλπιστη χείρα βοηθείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Το i-PROGNOSIS αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και την εκτεταμένη ιατρική εμπειρία, προκειμένου να επιτρέψει την έγκαιρη πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον. Προκειμένου να το κατορθώσει, συλλέγει και αναλύει συμπεριφορικά δεδομένα των χρηστών, τα οποία αντλούνται από τη αλληλεπίδραση τους με σειρά συσκευών (smartphones, έξυπνα ρολόγια, wristbands). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο χρήστης δεν απαιτείται να κάνει κάτι διαφορετικό ή να ακολουθεί συγκεκριμένες εντολές, παρά μόνο να συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε (κλήσεις, μηνύματα κ.λπ.).
Ενδεικτικά, η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα –με τη συγκατάθεση φυσικά του χρήστη–, όπως τα χαρακτηριστικά της φωνής του όταν μιλάει στο τηλέφωνο, το πόσο σταθερά κρατάει τη συσκευή κατά τη διάρκεια της χρήσης, πόσο γρήγορα γράφει στο ειδικό πληκτρολόγιο του app, τις αποστάσεις που καλύπτει καθημερινά, αλλά και εκφράσεις του προσώπου από τις αποθηκευμένες φωτογραφίες. Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι κανένας τύπος αρχείων ή δεδομένων δεν αποθηκεύεται, ούτε διαμοιράζεται, προκειμένου οι χρήστες να νιώθουν ασφαλείς.
Σε δεύτερο επίπεδο, σκοπός του φιλόδοξου ερευνητικού έργου είναι η διαχείριση της νόσου, μέσω του σχεδιασμού στοχευμένων υποστηρικτικών παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, ειδικός εξοπλισμός και παιχνίδια θα επιστρατεύονται για τη βελτίωση του ύπνου και της διάθεσης των ασθενών, όπως και για την ενθάρρυνση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα. Στόχοι της εφαρμογής είναι η ενδυνάμωση των ασθενών, και συνακόλουθα η μείωση των αναγκών νοσηλείας, αλλά κυρίως η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους κατά την εξέλιξη της νόσου.
Με πρεσβευτή τον Μουρίνιο
Ο γνωστός προπονητής Χοσέ Μουρίνιο είναι ο πρώτος πρεσβευτής του i-PROGNOSIS, ενώ και άλλες αναγνωρίσιμες προσωπικότητες ενώνουν τις φωνές τους προκειμένου να ενθαρρυνθούν ηλικιωμένοι και όχι μόνο να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και να βοηθήσουν την έρευνα, αλλά και τον εαυτό τους, μέσω της «δωρεάς» των δεδομένων τους.
Στην επιστημονική ομάδα του έργου συμμετέχουν 11 φορείς από 6 ευρωπαϊκές χώρες, με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft, την Cosmote, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το γερμανικό ερευνητικό κέντρο Fraunhofer και το σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska (Σουηδία).
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Horizon 2020 και έχει συνολική διάρκεια 4 χρόνια (έως τον Ιανουάριο του 2020). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο επίσημο site του ερευνητικού προγράμματος i_Prognosis.
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή από εδώ. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο για έξυπνα κινητά με λειτουργικό Android, στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλες χώρες.