Του Γιάννη Γορανίτη
Οι αισιόδοξοι αναλυτές προέβλεπαν ότι το 2017 θα ήταν μια άσχημη χρονιά για τη Samsung. Οι απαισιόδοξοι ότι η χρονιά θα είναι μοιραία για τον γίγαντα από την Κορέα. Η Samsung όμως, όχι μόνο αντιπαρήλθε το φιάσκο με το «εκρηκτικό» Note, αλλά άφησε πίσω της και το σκάνδαλο διαφθοράς που συντάραξε τη Ν. Κορέα και οδήγησε στη σύλληψη του Προέδρου του Samsung Group, Lee, Jae Yong, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η εταιρεία δεν ξεπέρασε απλώς τις κρίσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά ανασυντάχθηκε και πέτυχε σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται. Και δεν είναι καθόλου λίγοι.
Τις τελευταίες ώρες και ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας για μια σειρά ετερόκλητων λόγων που συνοψίζουμε παρακάτω:
Η μεγάλη επένδυση
Η Samsung Electronics ανακοίνωσε επίσημα ότι η φημολογούμενη μεγάλη επένδυση στην αγορά των memory chips που είχε «παγώσει» λόγω των δικαστικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, θα ξεκινήσει άμεσα.
Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση του διαθέσιμου budget, που φτάνει τα 18,6 δισ. δολάρια (~ €16,4 δισ.). Η επένδυση θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία περίπου 500.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τετραετίας, δίνοντας μια ανάσα στην ασθμαίνουσα οικονομία της Ν. Κορέας και ικανοποιώντας το αίτημα του νεοεκλεγέντα προέδρου της χώρας για μείωση της ανεργίας.
Το ποσό φαντάζει δυσθεώρητο, αλλά έρχεται ως συνέχεια των επενδύσεων της Samsung στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε η Samsung έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο και πρόσφατα ανέβηκε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των κατασκευαστών με μερίδιο άνω του 40%, αφήνοντας πίσω την Intel (κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μετά το 1993!).
Οι εκτιμώμενες πωλήσεις της στον κλάδο των chips μόνο για το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δις,. και να εισφέρουν στα ταμεία της ακόμη περισσότερα κέρδη –ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο κατέγραψε το υψηλότερο καθαρό κέρδος της εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.
To εργοστάσιο ημιαγωγών στην Pyeongtaek, που θα επεκταθεί για να φιλοξενήσει τις νέες παραγωγικές μονάδες.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε μια υποπολλαπλάσια αλλά εξίσου σημαντική επένδυση της τάξης των $870 εκατ. δολαρίων για την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου OLED οθονών, επίσης στη Ν. Κορέα. Και σε αυτό τον κλάδο πρωταγωνιστεί, καθώς διαθέτει μερίδια που θυμίζουν τα εκλογικά ποσοστά του βορειοκορεάτη γείτονά της (ξεπερνούν το 90% παγκοσμίως).
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσης ότι κατέγραψε αύξηση πωλήσεων στο σύνολο της αγοράς των οθονών – εκτιμώνται σε περίπου $3,5 δισ., ενώ το μερίδιο της υπολογίζεται σε 27,2% για οθόνες smartphone και tablets.
Το εκρηκτικό κινητό επιστρέφει «ανακατασκευασμένο»
Η μαζική ανάκληση του κορυφαίου smartphone που κατασκεύασε ποτέ η Samsung λόγω απανωτών εκρήξεων των ενσωματωμένων μπαταριών, επέφερε πρωτοφανές πλήγμα στη φήμη της εταιρείας, αλλά και σοβαρή αιμορραγία στα ταμεία της.
Οι Kορεάτες όμως, δεν αφήνουν το Galaxy Note 7 να χαθεί στη λήθη, και αποφασίζουν να το επαναφέρουν στην αγορά. Χωρίς βέβαια την ελαττωματική μπαταρία και αφού έχει ανακατασκευαστεί ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Συνολικά, θα κυκλοφορήσουν 400.000 «ανακατασκευασμένα» Note.
Το Galaxy Note Fan Edition θα διαθέτει τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά με το Note 7 –εκτός βέβαια από τη μπαταρία-πέτρα του σκανδάλου, η οποία πλέον διαθέτει μικρότερη χωρητικότητα (στα 3.500mAh). Η τιμή του στην Ν. Κορέα ανέρχεται σε περίπου €500, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές.
Συμπτωματικά ή μη, τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας επιβεβαίωσαν ότι στα μελλοντικά πλάνα τους περιλαμβάνεται και η κατασκευή μιας νέου τύπου μπαταρίας. Η μπαταρία «στερεάς κατάστασης» εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων της σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, δεν θα εκρήγνυται! Φημολογείται μάλιστα, ότι η θυγατρική της, Samsung SDI έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό και τις δοκιμές της νέας μπαταρίας, με στόχο να είναι έτοιμη για να ενσωματωθεί στις φορητές συσκευές της σε λιγότερο από δύο χρόνια.