Η σκούπα-ρομπότ της Xiaomi έφτασε στην Ελλάδα

Η σκούπα-ρομπότ της Xiaomi έφτασε στην Ελλάδα

Του Γιάννη Γορανίτη

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Xiaomi για τα κινητά της, τα οποία παρά τη βραχεία διαδρομή τους στην αγορά έχουν σημειώσει αξιόλογες εμπορικές επιδόσεις. Η κινεζική εταιρεία, βέβαια, διαθέτει τεράστια γκάμα προϊόντων με χιλιάδες κωδικούς σε όλο το φάσμα της ψηφιακής και έξυπνης τεχνολογίας.

Σημαντικό ποσοστό αυτών των προϊόντων εισάγεται και στην Ευρώπη, με την ελληνική αγορά να αποτελεί μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες, σύμφωνα με την Info Quest Technologies, εξουσιοδοτημένο διανομέα της Xiaomi στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ένα από τα νέα έξυπνα προϊόντα που προστίθενται στην εγχώρια συλλογή είναι η ρομποτική σκούπα της Xiaomi που έχει κάνει αίσθηση όπου κυκλοφόρησε. Η Mi Robot Vacuum δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, αλλά μία σαφής απόδειξη ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες και δη η ρομποτική μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο μέσο νοικοκυριό.

Η καταναλωτική επιτυχία προϊόντων όπως αυτό, μπορούν να καθορίσουν και την ευρύτερη διάδοση της τεχνολογίας. Και το λέμε αυτό γιατί αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφόρησαν στο πρόσφατο παρελθόν δεν ικανοποίησαν με τις επιδόσεις του και περιορίστηκαν στις εντυπώσεις ενός φουτουριστικού gadget.

Τι κάνει η Mi Robot Vacuum

Η Mi Robot Vacuum δίνει μια βασική υπόσχεση στον καταναλωτή: ότι θα σκουπίζει μόνη της. Ο έλεγχος της γίνεται μέσω ενός εύχρηστου app για smartphones, ενώ συγχρονίζεται με την εφαρμογή Mi Home, προκειμένου να ενεργοποιείται και να ελέγχεται πλήρως ακόμη κι όταν ο κάτοχός της δεν βρίσκεται στο σπίτι.

Η ρομποτική σκούπα ενσωματώνει 12 αισθητήρες (ραντάρ υπερήχων, αισθητήρας κλίσης, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο κ.ά.), προκειμένου να χαρτογραφεί την επιφάνεια και όλους τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και να καθορίζει ανάλογα τη «στρατηγική» της. Οι τρεις αυτόνομοι επεξεργαστές της (ο οκταπύρηνος ARM Cortex-A7, ο επεξεργαστής ψηφιακού σήματος της Texas Instruments και ο μικροεπεξεργαστής αρχιτεκτονικής ARM Cortex-M3) ελέγχουν την κίνησή της σε πραγματικό χρόνο, υπολογίζουν την ακριβή θέση της, και προσδιορίζουν τη βέλτιστη διαδρομή. Ανάλογα με τον τύπο του δαπέδου, μάλιστα, διαφοροποιεί και τον τρόπο καθαρισμού.

Πρακτικά, ο αισθητήρας Laser Distance Sensor (LDS) σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο εντοπισμού και χαρτογράφησης SLAM, της επιτρέπει να σκανάρει τον χώρο σε ακτίνα 360 μοιρών, 1800 φορές το λεπτό, προκειμένου να χαρτογραφεί με μέγιστη λεπτομέρεια. Αποφεύγει τοίχους και εμπόδια, ενώ το ειδικό σύστημα της επιτρέπει να καθαρίζει αποτελεσματικά γωνίες και δυσπρόσιτα σημεία.

Επιστροφή στη βάση

Μόλις ολοκληρωθεί το καθήκον που της ανατέθηκε, η Mi Robot Vacuum επανακάμπτει στη βάση υπέρυθρης φόρτισης της προκειμένου να φορτίσει τη μπαταρία ιόντων λιθίου (χωρητικότητας 5200mAh) και να ετοιμαστεί για την επόμενη αποστολή. Όταν η στάθμη της μπαταρίας πέσει κάτω από το 20%, επαναφορτίζεται έως ότου φτάσει το 80% και ξεκινάει από το σημείο όπου είχε σταματήσει. Διαθέτει μάλιστα λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, που της επιτρέπει να λειτουργεί επί 2,5 ώρες απροβλημάτιστα.

Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει με προτεινόμενη λιανική τιμή €399, από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης και επιλεγμένα σημεία πώλησης, ενώ online θα την βρείτε στο τοπικό ηλεκτρονικό κατάστημα της Xiaomi.