Η συσκευή του ελληνικού startup που μεταμορφώνει το ιατρικό check-up

Η συσκευή του ελληνικού startup που μεταμορφώνει το ιατρικό check-up

Του Γιάννη Γορανίτη

Δύο νέοι Έλληνες αφού έκαναν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στη Silicon Valley, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν το αρχικό όραμά τους. Τουναντίον, έφεραν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους από τις ΗΠΑ και πλέον επεκτείνουν το καινοτόμο έργο τους.

Ο Απόστολος Ατσαλάκης και ο Παναγιώτης Παπαδιαμάντης ίδρυσαν στις αρχές του 2017 την PNOE, ευρωπαϊκό βραχίονα της ENDO Medical Inc., η οποία έχει έδρα το Palo Alto της Καλιφόρνια. Στόχος τους είναι να καταστήσουν πιο προσιτή και λειτουργική την τεχνολογία ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής και να «εκδημοκρατίσουν» μια σειρά πολύ ακριβών και εξειδικευμένων εξετάσεων. Έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους $3.000.000 και ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα.

Το εξοπλισμένο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της νεοφυούς επιχείρησης που λειτουργεί στην Αθήνα έχει στόχο την ανάπτυξη της πρώτης εμπορικής συσκευής της εταιρείας και απασχολεί δέκα εξειδικευμένους επαγγελματίες από τους κλάδους της κλινικής διατροφολογίας, της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας, αλλά και μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και βιομηχανικούς σχεδιαστές.

Τι είναι η PNOE

Η PNOE αναπτύσσει μια φορητή, χαμηλού κόστους και υψηλής ακρίβειας συσκευή που υπόσχεται με φέρει επανάσταση στο χώρο της διατροφής και της υγείας. Πρακτικά, αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή προκειμένου να επιτρέψει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος. Επιτρέπει τη διενέργεια της Καρδιοπνευμονικής Δοκιμασίας Άσκησης (CPET) με υποπολλαπλάσιο κόστος σε σύγκριση με ένα εξειδικευμένο ιατρείο όπου γίνεται έως σήμερα, σε μόλις δέκα λεπτά.

Το δεδομένα που προκύπτουν από την CPET σε συνδυασμό με τους αλγορίθμους που έχει αναπτύξει η PNOE και την ανάλυση μιας σειράς βιοδεικτών αξιοποιούνται στη διαμόρφωση του βέλτιστου και εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και άσκησης του ατόμου. Οι δοκιμές της συσκευής έχουν ήδη ξεκινήσει, με αρκετές νοσοκομειακές μονάδες (όπως ο Ευαγγελισμός και το Mount Sinai της Νέας Υόρκης), ασφαλιστικούς οργανισμούς και εταιρείες με διεθνή παρουσία να την έχουν ήδη τεστάρει. Δυνατότητες αντίστοιχου επιπέδου προσφέρονται έως τώρα από εξειδικευμένες ιατρικές συσκευές κόστους άνω των $30.000.

Η εταιρεία μάλιστα έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη NASA, η οποία τους παραχωρεί με αποκλειστική άδεια μια τεχνολογία αισθητήρων που θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες εκδόσεις της συσκευής. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιείται ήδη στoν Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS).

Στην Αθήνα ή στη Silicon Valley;

Το Liberal είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δύο νέους επιχειρηματίες λεπτομέρειες για τους στόχους και την πορεία της επιχείρησής τους.

«Αρχικά σχεδιάζαμε να μείνουμε στο Silicon Valley, που εκ πρώτης όψεως έμοιαζε με το ιδανικό σημείο για να αναπτυχθούμε», μας λέει ο Απόστολος Ατσαλάκης. «Στη συνέχεια όμως αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα καθώς και εδώ υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό, άφθονο ταλέντο, όρεξη, γνώσεις, ευσυνειδησία και ικανοί μηχανικοί. Η ομάδα ανάπτυξης είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Μέσα σε 17 μήνες από δύο άτομα γίναμε δέκα, ενώ στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε με τον ίδιο ρυθμό και μέσα στο 2018».

Όσον αφορά τα προβλήματα του τοπικού οικοσυστήματος, ο Παναγιώτης Παπαδιαμάντης μας αναφέρει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλληλεπίδραση με τις άλλες startups, αλλά και ότι οι ευκαιρίες είναι σαφώς πιο περιορισμένες σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Το ιδανικό λοιπόν για μια εταιρία είναι να έχει το ένα πόδι της στη Silicon Valley και να κάνει την έρευνα και την ανάπτυξη της στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας το εξωστρεφές προφίλ της επιχείρησης, οι συνιδρυτές της PNOE σχολιάζουν ότι οι αγορές στις οποίες απευθύνονται είναι μεγάλες και ότι δεν είναι δυνατό να περιοριστούν στην Ελλάδα. «Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι η αμερικανική αγορά, αλλά η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης θα παραμείνει στην Ελλάδα, ενώ προβλέπουμε πως θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια».

Και για επαγγελματίες αθλητές

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματά της συσκευής στέκονται στη δυνατότητα προηγμένης παρακολούθησης του πνευμονολογικού, καρδιοαγγειακού και μεταβολικού συστήματος, με τρόπο και βάθος που δεν φτάνει το γνωστό test κόπωσης, ούτε η σπιρομέτρηση. Η PNOE μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πλήρη εργομέτρηση, μέτρηση η οποία χρησιμοποιείται μόνο από κορυφαίος αθλητές σήμερα, λόγω του υψηλού κόστους.

Στο μέλλον μάλιστα η συγκεκριμένη τεχνολογία δύναται να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς και σύντομα θα διερευνηθούν τα οφέλη της στη θεραπεία του καρκίνου, την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κ.ά.