Του Γιάννη Γορανίτη
Μία πολύ σημαντική διοργάνωση διεθνούς βεληνεκούς άνοιξε τις πύλες της στην Αθήνα και καλεί τους λάτρεις της τέχνης και της ψηφιακής τεχνολογίας, να την επισκεφθούν. Το 13ο Athens Digital Arts Festival (ADAF) διοργανώνεται από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε έναν εκπληκτικό χώρο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Μητροπόλεως 23).
Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια (πρό)γευση του φεστιβάλ και να δοκιμάσουμε ορισμένες από τις διαδραστικές tech δράσεις του, και δεν έχουμε παρά να προτείνουμε ανεπιφύλακτα την επίσκεψη ακόμη και σε όσους δεν είναι 100% βέβαιοι για την έννοια του «ψηφιακού πολιτισμού». Αυτό που χρειάζεται να κρατήσετε είναι ότι στόχος του ADAF είναι να ενεργοποιήσει και να ενθαρρύνει την ψηφιακή δημιουργία (web art, διαδραστικές εγκαταστάσεις, animation, performances, applications κ.ά.), και να φιλοξενήσει περισσότερους από 250 καλλιτέχνες από 22 χώρες.
Ένα ακόμη επιχείρημα για να το επισκεφθείτε είναι ότι η πρόσβαση φέτος είναι εντελώς δωρεάν για όλους. Το μόνο που απαιτείται είναι να εγγραφείτε στο επίσημο site, προκειμένου να κατοχυρώσετε την πρόσκλησή σας.
Τι θα δούμε;
Το Athens Digital Arts Festival προτείνει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμά, το οποίο συνίσταται σε πολλά περισσότερα από μία απλή έκθεση. Όσοι παραβρεθούν θα παρακολουθήσουν ζωντανές performances, ενδιαφέροντα workshops και προβολές. Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, θα διοργανωθούν και πολλές ενδιαφέρουσες ημερίδες, όπως ενδεικτικά η ημερίδα με θέμα «Η ψηφιοποίηση στον τομέα του πολιτισμού».
Λίγο πριν την έναρξη του ADAF, συζητήσαμε με τον ιδρυτή και διευθυντή του φεστιβάλ Ηλία Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος μας ανέλυσε το όραμά του για την ανάπτυξη της ψηφιακής κουλτούρας στη χώρα μας, και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας στην καλλιτεχνική δημιουργία και όχι μόνο. Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου: «στόχος της διοργάνωσης με κεντρικό θέμα του Post Future είναι να προσφέρουμε στον επισκέπτη μια ολιστική εμπειρία, ώστε να νιώσει ότι οδηγήθηκε στο μετά-μέλλον και να βιώσει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο».
Φέτος, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό παράλληλο πρόγραμμα ειδικά για παιδιά. Το ADAF kids απευθύνεται σε παιδιά και γονείς που θέλουν να δοκιμάσουν στην πράξη τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια και προβολές animation.
Ζωγραφίστε στην (και με την) εικονική πραγματικότητα
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις του φεστιβάλ είναι ο πρωτότυπος διαγωνισμός “VR Creations Contest” με την υποστήριξη του Γερμανού, που έχει στόχο τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής VR gallery με έργα που θα φιλοτεχνήσουν οι επισκέπτες του φεστιβάλ. Δεν πρόκειται για μια ανταγωνιστική διοργάνωση με στόχο την ανάδειξη του «κορυφαίου» έργου, αλλά για ένα ιδιαίτερα δημιουργικό παιχνίδι στο οποίο μπορούν να συμμετέχει ο καθένας. Κυριολεκτικά ο καθένας, ακόμη κι αν δεν έχει επαφή ούτε με την καλλιτεχνική δημιουργία, ούτε με τη VR τεχνολογία.
Το μόνο που έχει να κάνει ο επισκέπτης είναι να φορέσει το VR headset HTC Vive και να πάρει στα χέρια του τα χειριστήρια-ψηφιακά πινέλα. Σας υποσχόμαστε ότι θα εντυπωσιαστείτε με αυτά που θα δημιουργήσετε, αλλά κυρίως με την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας. Όσοι μάλιστα συμμετάσχουν στο “VR Creations Contest” θα πάρουν μέρος σε κλήρωση για πολλά δώρα τεχνολογίας που προσφέρει η εταιρεία Γερμανός.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Athens Digital Arts Festival εδώ.