Του Γιάννη Γορανίτη
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος θα πάψει να αποτελεί θανατηφόρο απειλή για την ανθρωπότητα σε λιγότερα από 20-25 χρόνια. Άλλοι τοποθετούν την οριστική θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι το βασικότερο όπλο στη μάχη με τη θανατηφόρο νόσο είναι η τεχνολογία.
Η αδιανόητη μέχρι πρότινος πρόοδος της ιατρικής και της φαρμακευτικής, έχει πλέον σύμμαχο την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Η συνδρομή της ΑΙ, αλλά και των Big Data και της μηχανικής μάθησης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών, οι οποίες στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν κοινή πρακτική.
Η μεγάλη αλλαγή στο υγειονομικό σύστημα
Εκτιμάται ότι οι συνολικές επενδύσεις για εφαρμογές και υλοποιήσεις τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα $140 δισ. μέχρι το 2027, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 40%. Στις προηγμένες χώρες, η ενσωμάτωση της ΑΙ στις καθημερινές ιατρικές πρακτικές έχει ήδη ξεκινήσει. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα, αρκετοί επαγγελματίες της υγείας και ορισμένα νοσοκομεία αξιοποιούν ήδη τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης.
Στη Μ. Βρετανία δρομολογείται η «στροφή» ολόκληρου του συστήματος υγείας (NHS) προς την ΑΙ. Ήδη ανακοινώθηκε η σύμπραξη του University College του Λονδίνου (UCLH) με το Ινστιτούτο Alan Turing, με στόχο να αξιοποιήσει το εθνικό σύστημα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής επανάστασης. Μία από τις πρώτες εφαρμογές θα είναι η κάλυψη καθηκόντων που μέχρι σήμερα εκτελούνται από γιατρούς και νοσηλευτές, όπως η διάγνωση του καρκίνου μέσω της ανάλυσης των τομογραφιών και των άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.
Εξάλλου, ένας ειδικός αλγόριθμος θα αναλάβει τον έλεγχο της μονάδας επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, όπου συνήθως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις (συχνά μοιραίες). Ο αλγόριθμος θα βασίζεται στη μηχανική μάθηση και την ανάλυση δεδομένων, ώστε να προβλέπει τη σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, και να δίνει συμβουλές προτεραιότητας. «Οι μηχανές δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τους γιατρούς, αλλά με τη συνεργασία τους θα γίνει ευκολότερη, ταχύτερη και ακριβέστερη η εκτέλεση ιατρικών υπηρεσιών» τόνισε ο επικεφαλής του προγράμματος.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων, το UCLH σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα ιδιαίτερα ασφαλές σύστημα σε ιδιόκτητους servers του νοσοκομείου, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε τρίτους.
Theresa May: Πρόληψη τουλάχιστον 20.000 θανάτων ετησίως
Η πρωθυπουργός της με Βρετανίας υποστήριξε με δηλώσεις της ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο NHS, θα έχει αποτέλεσμα την πρόληψη πάνω από 20.000 θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο κάθε χρόνο έως το 2033.
Στην ομιλία της αναφορικά με τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, η Theresa May υποστήριξε ότι εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας θα αξιοποιήσει ιδιαίτερα την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων για την διάγνωση και την καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών.
Η διασταύρωση και ο συνδυασμός των δεδομένων από τα ιατρικά αρχεία με πληροφορίες για τις καθημερινές συνήθειες αλλά και τα γενετικά στοιχεία των ασθενών, θα συμβάλλει στον εντοπισμό καρκίνων σε αρχικό στάδιο, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση άλλων επικίνδυνων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, η άνοια και ορισμένα αυτοάνοσα.
Προσέθεσε μάλιστα ότι εκτός από τις ζωές που θα σώσει, η ΑΙ θα βελτιώσει και αρκετές ακόμη, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. «Μια ολόκληρη βιομηχανία θα αναπτυχθεί γύρω από την AI» ισχυρίστηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υπαρχόντων κέντρων έρευνας και στην ίδρυση νέων σε όλη τη χώρα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Theresa May: «Η πρόκληση για μένα δεν είναι μόνο να ηγηθούμε της πορείας προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αλλά να διασφαλίσουμε ότι κάθε περιοχή της χώρας θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν». Οι συγκρίσεις με τα καθ' ημάς είναι μάλλον περιττές.