Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σημαντικά τόσο στην υιοθέτηση εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence /A.I.), όσο και στις αντίστοιχες επενδύσεις στον χώρο αυτό. Η Α.Ι. αφορά συστήματα που μπορούν να επιδείξουν έξυπνη συμπεριφορά, καθώς, αναλύοντας στοιχεία από το περιβάλλον τους, δύνανται να εκτελέσουν διάφορες εργασίες, με κάποιο σημαντικό βαθμό αυτονομίας, με σκοπό να επιτύχουν προκαθορισμένους στόχους. Τα κινητά τηλέφωνα, τα συστήματα πλοήγησης, τα εργαλεία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μερικοί από τους «αισθητήρες» συγκέντρωσης ψηφιακής πληροφόρησης, όπως ήχοι, εικόνες και άτακτες μορφές δεδομένων. Οι τεχνολογίες Α.Ι., και κυρίως με τις τεχνολογίες «machine learning», μπορούν να προκαλέσουν δράση, αντίδραση και ανάδραση, μέσα από αυτές τις βάσεις δεδομένων και ερεθισμάτων, βελτιώνοντας έτσι τη ζωή των πολιτών, για καλύτερη υγεία, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, ασφαλέστερες μετακινήσεις, ανταγωνιστική βιομηχανική παραγωγή και βέλτιστη αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εισβάλει τόσο πολύ στη ζωή μας, ώστε υπολογίζεται πως το 2025 οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις του αυτοματισμού, των ρομπότ, των αυτόνομων οχημάτων και των αυτόματων συστημάτων λήψης απόφασης, θα αποτιμώνται στο ύψος των €12 τρισ. σε ετήσια βάση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολούθησε ασθμαίνοντας τις εξελίξεις στην Α.Ι. όλα αυτά τα χρόνια με συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις μέσα στο 2017 της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Οι αντίστοιχες επενδύσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά ανέρχονται σε 18,6 δισ. ευρώ και στην Ασία στα 9,7 δισ. ευρώ. Συνειδητοποιώντας πως μπορεί να παραμείνει ουραγός στη νέα εποχή που ανοίγεται, αποφάσισε να επενδύσει 36 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στον χώρο της ρομποτικής παραγωγής, των «big data», της «έξυπνης» υγείας, της «αυτονομίας» των οχημάτων και των μεταφορών, στον χώρο της έρευνας της έξυπνης ρομποτικής στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και κυρίως των νέων.
Στον τομέα της γεωργίας, στόχος είναι η ρομποτική εκκαθάριση των κτημάτων και των κήπων, η ρομποτική φύτευση σπόρων, η ρομποτική λίπανση και άρδευση. Στον τομέα της υγείας, στόχος είναι η εφαρμογή ρομποτικών διαγνώσεων, «έξυπνης» φαρμακευτικής αγωγής και αυτόματων δράσεων και υπολογισμού ιατρικού ρίσκου. Στη δημόσια διοίκηση στόχος είναι η θέσπιση «e-services» παντού και η ρομποτική παρέμβαση σε περιπτώσεις αστικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών. Και στις μεταφορές, η πλήρης υιοθέτηση αυτόνομων οχημάτων, έξυπνων δρόμων και αναβάθμισης των αστικών κέντρων.
Μεγάλες θα είναι και οι δαπάνες για την προετοιμασία των πολιτών απέναντι στην κοινωνικο-οικονομική επανάσταση που έρχεται, καθώς η γηραιά ήπειρος δείχνει να αντιστέκεται στις εξελίξεις.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2018.