Η τρομακτική πατέντα του Facebook: Ρομπότ με κάμερες θα μας ακολουθούν παντού

Η τρομακτική πατέντα του Facebook: Ρομπότ με κάμερες θα μας ακολουθούν παντού

Του Γιάννη Γορανίτη

Το κοινωνικό δίκτυο που εξελίσσεται σε μια πολυπληθέστατη και διαρκώς διογκούμενη «χώρα», φαίνεται ότι έχει μέλημα να συνεχίσει να επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα της τεχνολογίας – συχνά και εκτός αυτής. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το Facebook επενδύει πλέον αρκετά και συστηματικά στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Μία από τις δεκάδες πατέντες που έχει καταθέσει προς έγκριση τους τελευταίους μήνες, τράβηξε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στην πατέντα περιγράφεται ένα προηγμένο ρομπότ και η περιγραφή του είναι ενδεικτική των προθέσεων της Facebook να εισέλθει σε έναν ακόμη τομέα. Ταυτόχρονα όμως, η περιγραφή φαντάζει βγαλμένη από το «1984». Και ίσως είναι ακόμη πιο τρομακτική από τον μυθοπλαστικό κόσμο του Orwell…

Σε κοιτάει σαν κάμερα

Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που επικυρώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, το ρομπότ περιγράφεται ως «αυτο-εξισορροπητικό», οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ισορροπήσει χωρίς βοήθεια ανεξαρτήτως κλίσης ή εδάφους, αλλά και να σηκωθεί εφόσον πέσει. Όπως αναφέρεται θα διαθέτει δύο ή τρία πόδια, για λόγους μεγαλύτερης σταθερότητας.

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρεται εξάλλου ότι το ρομπότ θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου, ενώ θα ενσωματώνει και σύστημα ψύξης για τον αποτελεσματικό έλεγχο της θερμοκρασίας του. Γιατί ναι, και τα ρομπότ θα ανεβάζουν πυρετό!

Επειδή βέβαια το ρομπότ του Facebook δεν θα είναι απλώς ένα χαριτωμένο οικιακό παιχνίδι, στην πατέντα περιγράφεται ο εξοπλισμός του: κάμερα, μικρόφωνο και ενσωματωμένη οθόνη. Αν και η ουσιαστική τους χρήση δεν αναλύεται, εικάζουμε ότι στο μέλλον θα έχετε ένα ρομποτικό φωτογράφο, που θα σας απαθανατίζει. Και, γιατί όχι, θα ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram.

Όσο συναρπαστικά και φουτουριστικά κι αν ακούγονται όλα αυτά, δεν παύουν να εγείρονται ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων των χρηστών. Αλήθεια, πόσο ασφαλής θα αισθανόσασταν αν γνωρίζατε ότι ένα ρομπότ που εφοδιάζεται με κάμερα και μικρόφωνο και είναι διαρκώς συνδεδεμένο στο internet ακολουθεί κάθε σας κίνηση;

Μήπως προσφέρεται για βιντεοκλήσεις;

Αν και η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει επίσημα λεπτομέρειες αναφορικά με τη νέα πατέντα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι μια τέτοια συσκευή και οι υποστηριζόεμνες εφαρμογές πρόκειται να αποτελέσουν ένα κρυφό όπλο στη μάχη των υπηρεσιών συνομιλίας και τηλεδιασκέψεων.

Θα ήταν πρωτότυπο και αν μη τι άλλο και βολικό να μπορεί ο χρήστης να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις στο Messenger ή το WhatsApp (αμφότερες υπηρεσίες που ανήκουν στο Facebook), ενώ κινείται μέσα στο σπίτι, καθώς το ρομπότ θα τον ακολουθεί.

Η αίτηση υπογράφεται από στέλεχος της εταιρείας με εμπειρία σε εφαρμογές ρομποτικής και τηλεπικοινωνιών, και έρχεται να προστεθεί σε σωρεία φημών που αναφέρονται στην πρόθεση του Facebook να εισέλθει στον κλάδο της ρομποτικής. Αυτός ο τύπος ανδροειδούς βέβαια παραμένει ένα εξειδικευμένο και μάλλον απρόσιτο για τον μέσο καταναλωτή προϊόν.

Να σημειώσουμε πάντως ότι συχνά οι μεγάλες εταιρείες καταθέτουν σωρεία αιτήσεων για νέες πατέντες, χωρίς να σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους. Είναι συχνό φαινόμενο να κατατίθεται μια πατέντα μόνο και μόνο για να αποτραπεί ή για να μη αναπτύξει κάτι αντίστοιχο ένας ανταγωνιστής.