ΙΒΜ: «Αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει γρήγορα τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα μείνει ψηφιακά αναλφάβητη»

ΙΒΜ: «Αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει γρήγορα τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα μείνει ψηφιακά αναλφάβητη»

Του Γιάννη Γορανίτη

«Οι σύγχρονες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα», δήλωσε ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου στην Αθήνα. «Η χώρα δεν έχει επιλογή να μην ακολουθήσει τις εξελίξεις», προσέθεσε. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα μείνει ψηφιακά αναλφάβητη».

Ο κ. Πουλίδας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη του άμεσου εκσυγχρονισμού του Δημοσίου τομέα, αλλά και στην αναγκαιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Τόνισε επίσης ότι θεωρεί απαραίτητη τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με υψηλούς ρυθμούς προκειμένου η χώρα να μη μείνει πίσω στην τεχνολογική εξέλιξη.

80 χρόνια στην εγχώρια αγορά

Η συνάντηση του Σπύρου Πουλίδα με τους δημοσιογράφους διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών παρουσίας της ΙΒΜ στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είχε την ευκαιρία να μας κάνει μια σύντομη ανασκόπηση των δραστηριοτήτων και της συμβολής της ιστορικής εταιρείας στην εγχώρια οικονομία, μέσω της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, και λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Η IBM δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα ούτε κατά τη διάρκεια πολέμων, περιόδων πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, ούτε βέβαια κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων». Αναφέρθηκε εκτενέστερα στην οκταετία της κρίσης, λέγοντας ότι η ΙΒΜ όχι μόνο δεν ελάττωσε τις δραστηριότητές της, αλλά επέλεξε να επενδύσει και να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, η εταιρεία εκτιμά ότι η τετραετία 2014-2018 θα κλείσει με σωρευτική ανάπτυξη 28-30% (αθροιστικά στοιχεία για Ελλάδα και Κύπρο). Παρά τη σμίκρυνση της αγοράς της πληροφορικής, η εταιρεία κατόρθωσε να αποσπάσει μερίδια από τους ανταγωνιστές της. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, μάλιστα, αυξήθηκε το εργατικό δυναμικό της ΙΒΜ στην Ελλάδα. Σήμερα απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι, ενώ ισάριθμοι είναι και οι εξωτερικοί συνεργάτες με μόνιμη ή τακτική συνεργασία με την εταιρεία.

Κλειδί η μικρότερη «εξάρτηση» από το Δημόσιο

Η έμφαση της ΙΒΜ στις αναδυόμενες τεχνολογίες κινείται στους εξής στρατηγικούς άξονες: Υβριδικές cloud λύσεις, γνωσιακές (Cognitive) λύσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση κ.ά., το Internet of Things και οι προηγμένες λύσεις ασφαλείας. Όλοι αυτοί οι άξονες έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον.

Η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών συνιστά το μεγάλο στοίχημα της ΙΒΜ και για την ελληνική αγορά. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι κερδίζει το συγκεκριμένο στοίχημα, αφού εκπονεί ολοένα και περισσότερα καινοτόμα έργα σε κορυφαίες επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά: οι cloud λύσεις και τα managed services που υλοποίησε για λογαριασμό της Eurobank, της ICAP, του Σκλαβενίτη, του Κωτσόβολου κ.ά., οι Big data και business analytics λύσεις για την Cosmote, την Interamerican, την Alpha Bank, το G-Cloud που αξιοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, και πολλά ακόμη.

Όπως μας τόνισε, πάντως, ο κ. Πουλίδας, ένας από τους βασικότερους λόγους που η ΙΒΜ συνέχισε να αναπτύσσεται ακόμη και εν μέσω κρίσης ήταν τα χαμηλά –συγκριτικά– ποσοστά του τζίρου από τον δημόσιο τομέα (για τον «στενό» δημόσιο τα εκτίμησε σε 10-15%).

Έμφαση στην εκπαίδευση και στα κέντρα καινοτομίας

Πιστή στη δέσμευσή της να προφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε εξειδικευμένους μηχανικούς και πολλούς ακόμη επιστήμονες με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης, η ΙΒΜ στηρίζει την εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα. Μέσω του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος, μάλιστα, παρέχει δωρεάν επιλεγμένα προϊόντα λογισμικού για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Σήμερα, η ΙΒΜ συνεργάζεται με τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (στο πρόγραμμά της εντάσσονται προγράμματα για τις γνωσιακές τεχνολογίες και πρακτική εφαρμογή των υπηρεσιών ΙΒΜ Watson), με το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ.ά.

Από το 2014, μάλιστα, όταν και εγκαινίασε το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, συνεχίζει να παίρνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην αποτροπή του brain-drain. Ακολούθησε το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των υποδομών της DOW Chemical. Παράλληλα, πολυάριθμοι Έλληνες εργάζονται σε σημαντικές θέσεις σε κέντρα έρευνας και τεχνολογίας της ΙΒΜ σε όλο τον κόσμο.