Η αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας μπορεί να έχει μόλις καταγράψει τα πρώτα σεισμικά δεδομένα στη Σελήνη από τη δεκαετία του 1970.
Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για φυσικά σεισμικά δεδομένα, θα μπορούσαν επιτέλους να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς είναι διαμορφωμένο το εσωτερικό της Σελήνης.
Chandrayaan-3 Mission:
— ISRO (@isro) August 31, 2023
In-situ Scientific Experiments
Radio Anatomy of Moon Bound Hypersensitive Ionosphere and Atmosphere - Langmuir Probe (RAMBHA-LP) payload onboard Chandrayaan-3 Lander has made first-ever measurements of the near-surface Lunar plasma environment over the… pic.twitter.com/n8ifIEr83h
Όπως έκανε γνωστό η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας (ISRO) το ILSA εντόπισε στις 26 Αυγούστου ένα σεισμό η προέλευση του οποίου αποτελεί ακόμη αντικείμενο διερεύνησης από τους τεχνικούς της αποστολής. Η ανακοίνωση είναι σημαντική αφού είναι η πρώτη καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα.
Τα βουητά καταγράφηκαν από το εποχούμενο όργανο σεληνιακής σεισμικής δραστηριότητας του προσεδάφισης Vikram (ILSA).
Στη Σελήνη παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα από την εποχή των πρώτων επανδρωμένων αποστολών της NASA πριν από μισό αιώνα που τοποθέτησαν στο φεγγάρι όργανα καταγραφής σεισμικών δεδομένων. Έχουν καταγραφεί σεισμοί στη Σελήνη ισχύος 5,7 Ρίχτερ. Η κατανόηση της τεκτονικής δραστηριότητας στη Σελήνη όπως είναι ευνόητο αποκτά μεγαλύτερη σημασία από την στιγμή που σχεδιάζεται η δημιουργία βάσεων και αποικιών εκεί.