Η Κίνα κατάφερε να αποφύγει με επιτυχία τις κυρώσεις της Nvidia για τα τσιπ, αγοράζοντας μέσω μεταπωλητών προϊόντα διακομιστών που παράγονται από τις εταιρείες Super Micro Computer, Dell και Gigabyte της Ταϊβάν.
Οι συγκεκριμένοι servers κατέληξαν, στη συνέχεια, σε αρκετά κινεζικά πανεπιστήμια και επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.
Το 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απαγορεύσει την πώληση τσιπ της Nvidia στην Κίνα. Ωστόσο, η κινεζική νομοθεσία δεν αναφέρει ότι είναι παράνομη η αγορά και η πώλησή τους στο εσωτερικό της χώρας.
Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα προφανώς και παρέκαμψαν τους κανόνες, αγοράζοντας τους servers μέσω 11 κινεζικών εταιρειών μεταπώλησης, οι οποίες, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αποθέματα που είχαν συσσωρευτεί πριν από την έναρξη ισχύος των κυρώσεων.
«Η αγορά και πώληση των τσιπ σύμφωνα πάντα με τους αμερικανικούς περιορισμούς»
Από τη μεριά της η Nvidia, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι οι διακομιστές που κατασκευάστηκαν με τα τσιπ της στο εσωτερικό τους, πρέπει να αγοραστούν και να πωληθούν από τρίτους σύμφωνα πάντα με τους αμερικανικούς περιορισμούς.
«Εάν διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε προϊόν μεταπωλήθηκε στη συνέχεια κατά παράβαση των κανόνων ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Επίσης, η Super Micro επανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τους περιορισμούς πώλησης στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Dell ανέφερε στο Reuters ότι «οι διανομείς και οι μεταπωλητές μας οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες παγκόσμιους κανονισμούς και τους ελέγχους εξαγωγών. Εάν αντιληφθούμε ότι ένας διανομέας ή μεταπωλητής δεν συμμορφώνεται με αυτές τις υποχρεώσεις, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της συνεργασίας μας».
Η εξήγηση για το πώς βρέθηκαν στα «χέρια» της Κίνας τα απαγορευμένα τσιπ, είναι η δυσκολία διατήρησης της διαφάνειας όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τον Daniel Gerkin, ο οποίος είναι εταίρος στην Ουάσινγκτον της δικηγορικής εταιρείας Kirkland & Ellis.
Παρά το γεγονός ότι τα έγγραφα που μπόρεσε να εξετάσει το Reuters αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι κινεζικές εταιρείες, τα τσιπ που αποκτά η Κίνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ειδικά, αν η Κίνα χρησιμοποιήσει και πιο μυστικά μέσα ώστε να αποκτήσει τα τελευταία τσιπ.
Με πληροφορίες από το techradar.com.