Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς από τους «μαϊμού» φορτιστές του iPhone

Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς από τους «μαϊμού» φορτιστές του iPhone

Του Γιάννη Γορανίτη

Οι μη γνήσιοι φορτιστές για συσκευές της Apple αφθονούν στην αγορά, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των αυθεντικών. Και παρά τις συχνές προειδοποιήσεις της Apple, πολυάριθμοι χρήστες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν φορτιστές μαϊμού. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας εκτός από τις πανάκριβες συσκευές τους, όσοι καταναλωτές επιλέγουν τους πλαστούς φορτιστές θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια τη σωματική τους ασφάλεια.

Η έρευνα διεξήχθη από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Electrical Safety First και ανέδειξε τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση μη αδειοδοτημένων φορτιστών για iPhone.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι οι χρήστες ενδέχεται να κινδυνεύσουν από σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα ή ακόμη και να ρισκάρουν τη ζωή τους. Εξίσου σοβαρός είναι ο κίνδυνος για τις συσκευές, οι οποίες ακόμη κι αν δεν «ψηθούν» από κάποιο βραχυκύκλωμα ενδέχεται να χάσουν τη λειτουργικότητά τους. Εξάλλου, ένας πλαστός φορτιστής συνήθως φορτίζει πιο αργά, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα και μειώνοντας τον κύκλο ζωής της μπαταρίας.

Το 98% των φορτιστών είναι επικίνδυνοι

Η βρετανική οργάνωση πραγματοποίησε σειρά δοκιμών ασφάλειας σε φορτιστές για iPhone που αγοράστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυκλοφορούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στις δοκιμές μάλιστα συμπεριλαμβάνονται μοντέλα φορτιστών από κατασκευαστές που ισχυρίζονται στα διαφημιστικά ή στο site τους ότι πρόκειται για γνήσια προϊόντα της Apple ή επίσημα αδειοδοτημένα από αυτήν. Κάτι που σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχτηκε αναληθές.

Όπως διαπίστωσε, το 98% των φορτιστών που δοκιμάστηκαν θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει πυρκαγιά ή και θανατηφόρο ηλεκτροπληξία. Από τα 50 μοντέλα που δοκιμάστηκαν, τα 49 απέτυχαν σε μία ή και περισσότερες από τις δοκιμές, ενώ ένας στους τρεις φορτιστές δεν πέρασε ούτε ένα από τα τεστ ασφαλείας. Το ακόμη πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι και τα 14 μοντέλα της δοκιμής που κυκλοφορούν με άδεια της ΕΕ, απέτυχαν σε όλες τις δοκιμές.

Συμβουλές για να αναγνωρίζετε τους ψεύτικους φορτιστές

Η Apple έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει τους καταναλωτές για την επικινδυνότητα των μη αδειοδοτημένων φορτιστών και άλλων αξεσουάρ. Οι χρήστες όμως αγνοούν τις συστάσεις θεωρώντας ότι η Apple απλώς σκοπεύει να προωθήσει τα δικά της, εξίσου ακριβά, αξεσουάρ. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την επικινδυνότητά τους, η οποία πλέον πιστοποιείται και από την Electrical Safety First.

Η βρετανική ΜΚΟ μάλιστα εξέδωσε και έναν συνοπτικό οδηγό για να εντοπίζουν οι καταναλωτές τα προϊόντα-«μαϊμού». Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

  • Κείμενο και σημάνσεις στο βύσμα: Αναζητήστε αν λείπει η σήμανση (όπως το σήμα CE) ή υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και παραλλαγμένες εμπορικές ονομασίες.
  • Προσέξτε την εμφάνιση: Οι περισσότεροι πλαστοί φορτιστές δεν διαθέτουν το φινίρισμα και την ποιότητα των υλικών των γνησίων. Ένας σχετικά έμπειρος καταναλωτής μπορεί να εντοπίσει τις διαφορές.
  • Θύρα USB: Είναι πιθανό η θύρα USB να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο. Ο σειριακός αριθμός στους γνήσιους φορτιστές βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος της θύρας USB.
  • Βάρος: οι πλαστοί φορτιστές δεν κατασκευάζονται από τα ίδια υλικά με αποτέλεσμα να είναι συνήθως σημαντικά ελαφρύτεροι από τους γνήσιους. Οι συσκευές της Apple περιέχουν 60 μεμονωμένα εξαρτήματα, ενώ οι πλαστοί κατά μέσο όρο μόλις 25.
  • Σχήμα και διαστάσεις: Οι ακίδες βύσματος σε έναν ψεύτικο φορτιστή ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από τις γνήσιες και μπορεί να είναι τοποθετημένες σε διαφορετικό σημείο. Εξαιτίας της τοποθέτησής τους μπορεί να προκύψει μηχανική βλάβη τόσο στην πρίζα όσο και στον φορτιστή, υπερθέρμανση ή ακόμη και έκρηξη.