Το μέλλον της φωτογραφίας: 16 κάμερες σε μία με συνολική ανάλυση 52 megapixels

Το μέλλον της φωτογραφίας: 16 κάμερες σε μία με συνολική ανάλυση 52 megapixels

Του Γιάννη Γορανίτη

Μια επαναστατική ιδέα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προ διετίας αλλά πλέον έρχεται πιο κοντά στο παγκόσμιο εμπορικό λανσάρισμα είναι η Light L16, μια μηχανή εντελώς ασυνήθιστη.

Οι σχεδιαστές της αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια εντελώς διαφορετική οπτική αρχιτεκτονική και ουσιαστικά να ανασχεδιάσουν την παραδοσιακή κάμερα. Αφήνοντας λοιπόν πίσω τις αυξημένες διαστάσεις και το βάρος μιας επαγγελματικής SLR μηχανής και διατηρώντας τη φορητότητα μιας compact η L16 επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον κλάδο.

Η καινοτομία της Light L16 έγκειται στο ότι αντί για έναν και μοναδικό φακό επιλέγει πολλούς μικρούς φακούς και αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι σε γωνίες 45 μοιρών. Η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί έξι τηλεφακούς (150 mm, f/2,4), πέντε φακούς μεσαίου εύρους (70 mm, f/2) και πέντε φακούς ευρείας γωνίας (28 mm, f/2).

Πώς λειτουργεί η καινοτόμος μηχανή

Κάθε φορά που ενεργοποιείται η L16, το φως εισέρχεται σε 10 ή περισσότερες υποδοχές και στη συνέχεια αντανακλάται στους ενσωματωμένους περισκοπικούς καθρέφτες, προκειμένου να κατευθυνθεί στους αυτόνομους μεμονωμένους οπτικούς αισθητήρες. Το αποτέλεσμα ανασυντίθεται σε μια λεπτομερή φωτογραφία ανάλυσης 52MP.

Προφανώς δεν είναι μόνο η υψηλή ονομαστική ανάλυση που κάνει τη διαφορά, αλλά η ιδιαιτερότητα της ταυτόχρονης λήψης από 10 και πλέον ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με αυτό τον τρόπο η ίδια σκηνή καταγράφεται από άλλες προοπτικές, συνδυάζοντας έξυπνα τους φακούς 28mm, 70mm και 150mm, ανάλογα με το επίπεδο ζουμ.

Ο αλγόριθμος στη συνέχεια αναλαμβάνει την επιλογή της κατάλληλης γωνίας και «κρατάει» από την κάθε λήψη αυτό που απαιτείται προκειμένου η τελική εικόνα να απεικονιστεί με άριστη λεπτομέρεια και ρεαλισμό. Τα διαφορετικά εστιακά μήκη που συνδυάζονται για την παραγωγή μίας φωτογραφίας επιτρέπουν λήψεις σε όλες τις φωτιστικές και χρωματικές συνθήκες, χωρίς θόρυβο και αλλοιώσεις.

Ενδεικτικές των δυνατοτήτων της μηχανής είναι οι κάτωθι λήψεις:

Δυνατότητα επεξεργασίας

Ο αλγόριθμος είναι αρκετά προηγμένος, αλλά αν το θελήσει ο κάτοχός της μπορεί να τον παρακάμψει και να αναλάβει ο ίδιος την επεξεργασία. Με αυτό τον τρόπο τόσο ο επαγγελματίας φωτογράφος όσο και ο ανήσυχος ερασιτέχνης έχουν στη διάθεσή τους μια ευρύτατη εργαλειοθήκη δημιουργικών δυνατοτήτων σε ένα πολύ μικρό σώμα μηχανής.

Η μηχανή ενσωματώνει 5x οπτικό ζουμ, το οποίο λειτουργεί σε κάθε εστιακή απόσταση. Ακόμη όμως και χωρίς καθόλου εστίαση, η φωτογραφία είναι τόσο λεπτομερής και καθαρή που επιτρέπει την εκ των υστέρων απομόνωση μιας περιοχής, χωρίς να αλλοιωθεί ή να «σπάσει» το αποτέλεσμα.

Πριν επιστρατεύσουμε την παροιμία με τις 1.000 λέξεις, παραθέτουμε μια μακρινή λήψη με τη Light L16 και ακριβώς από κάτω την εστίαση σε μία περιοχή της εικόνας.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι η «κάμερα του μέλλοντος» έχει αρκετά τσουχτερή τιμή για όσους θελήσουν να την αποκτήσουν στο παρόν. Όταν κυκλοφορήσει στις αρχές του 2018 θα στοιχίζει $1.950 (~€1.657), αλλά αν πραγματικά ενδιαφέρεστε θα πρέπει να την προπαραγγείλετε καταβάλλοντας μάλιστα προκαταβολή 250 δολαρίων. Οι υπόλοιποι μάλλον θα περιμένουμε το μέλλον να έρθει προς εμάς…

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.