Του Γιάννη Γορανίτη
Ένας από τους δεκάδες ορισμούς που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αναφέρει ότι για να θεωρηθεί μια επιχείρηση startup οφείλει να καλύπτει μια πραγματική ανάγκη με τρόπο που δεν γινόταν μέχρι σήμερα.
Η Mermix, μια εταιρεία από τη Λαμία όχι μόνο καλύπτει συγκεκριμένη ανάγκη, αλλά πληροί με το παραπάνω την προϋπόθεση της καινοτομίας. Και το κάνει επικεντρωμένη στη γεωργία και την πρωτογενή παραγωγή, έναν κλάδο με τεράστιες μεν δυνατότητες, ελάχιστη δε αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών εργαλείων.
Το mermix.gr είναι μια online πλατφόρμα, στην οποία οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει αγροτικά μηχανήματα για τις εργασίες του, αλλά και σχετικές υπηρεσίες ή εφόδια, που έχουν καταχωρηθεί από άλλους αγρότες ή εταιρείες. Αν θέλαμε να το υπεραπλουστεύσουμε θα λέγαμε ότι είναι το Uber και το Airbnb για τον αγροτικό τομέα.
Συνιδρυτής και CEO του mermix.gr είναι ο Χρήστος Σταμάτης, μηχανολόγος μηχανικός με πολυετή εμπειρία σε μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό, αλλά και δεκαετή ενασχόληση με τον αγροτικό χώρο, ενώ είναι και CEO του Stevia Hellas Coop. Ο έτερος συνιδρυτής είναι ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιάννης Στοΐτσης, ο οποίος έχει ιδρύσει την Agroknow, η οποία συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς για την παραγωγή και υλοποίηση προγραμμάτων για τον αγροτικό τομέα.
Αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους
Ζητήσαμε από τον CEO της εταιρείας, Χρήστο Σταμάτη να μας περιγράψει την πλατφόρμα και τα οφέλη που προσφέρει στους επαγγελματίες του κλάδου. «Το mermix μπορεί να βοηθήσει τον κάθε παραγωγό να αυξήσει την παραγωγή του, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα του και μειώνοντας τα κόστη του», μας είπε ο κ. Σταμάτης. «Μέσω της εφαρμογής, ο κάθε ένας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει καινοτόμα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, υπηρεσίες στο χωράφι, τα οποία έχουν καταχωρήσει παραγωγοί σε κοντινή γεωγραφική περιοχή.
Όσον αφορά τις εταιρείες του αγροδιατροφικού κλάδου, η πλατφόρμα τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους της συμβολαιακής γεωργίας, και να οργανώσουν με ευέλικτο τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εφόδια προς τους συμβεβλημένους παραγωγούς, αλλά και να λάβουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας και χαρακτηριστικών. Όπως μας είπε ο κ. Σταμάτης ο τρόπος λειτουργίας, είναι εξαιρετικά απλός: «Αρκεί κάποιος να συνδεθεί στο mermix και να αναζητήσει ή καταχωρήσει αυτό που επιθυμεί. Μόλις η ενοικίαση του μηχανήματος ή της υπηρεσίας ολοκληρωθεί, τότε μπορεί να αξιολογήσει την όλη διαδικασία και φυσικά και το mermix».
Η ιδέα του mermix προέκυψε από την καθημερινή επαφή του Χρήστου Σταμάτη με τους αγρότες, ως μέλος της ομάδα διοίκησης του αγροτικού συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς. «είδαμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό σχετικά με τη διαχείριση του αγροτικού εξοπλισμού και των διαθέσιμων εργαλείων», μας εξηγεί. «Αφενός υπήρχαν αγρότες οι οποίοι είχαν τεράστιο στόλο, συνήθως ανενεργό κι αναξιοποίητο, και αφετέρου πολλοί αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν την πρόσβαση σε μηχανήματα. Το mermix, σκοπό έχει να ενώσει τις δύο αυτές ομάδες, σε μία online κοινότητα που ο καθένας θα έχει πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό!».
Οι millennials στο χωράφι
Ο ιδρυτής της πλατφόρμας δηλώνει ενθουσιασμένος από την τεράστια ανταπόκριση και την αποδίδει στην εστίαση σε συγκεκριμένο group αγροτών, δηλαδή τους νέους σε ηλικία και κατ' επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν συνήθως πρόσβαση σε κεφάλαιο και νέο εξοπλισμό, αλλά τον χρειάζονται ώστε να παραγάγουν προϊόντα ανταγωνιστικά σε ποιότητα και τιμή.
«Όσοι χρησιμοποιούν το mermix παραγάγουν χωρίς επένδυση σε κεφάλαιο, χωρίς το άγχος της απόσβεσης των μηχανημάτων και χωρίς να τους ανήκει κάτι», τονίζει ο κ. Σταμάτης. «Αυτός άλλωστε είναι και ο νέος τρόπος με τον οποίο οι millennials πλέον ζουν, αποδεικνύεται καθημερινά με την συνεχόμενη άνοδο του sharing economy. Η νέα μόδα είναι να μην σου ανήκει τίποτα, αλλά να έχεις τα πάντα όταν τα χρειάζεσαι, μέσα από ένα κλικ στο κινητό σου».
Μια άλλη πτυχή της επιτυχίας της υπηρεσίας είναι ότι αντιμετώπισε τις δυσκολίες στην υπάρχουσα αγορά της ενοικίασης αγροτικού εξοπλισμού –π.χ. το 60% όσων έψαχναν μηχάνημα, δεν έβρισκαν αυτό που έψαχναν, και το ότι ακόμη και όσοι έβρισκαν, δεν ήταν σίγουροι ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν όταν το χρειάζονταν. Επίσης, υπήρχε ο κίνδυνος της μη πληρωμής της εργασίας, ενώ δεν προβλεπόταν οποιαδήποτε κάλυψη σε περίπτωση ζημίας, ούτε και ξεκάθαροι όροι χρήσης ή συμφωνητικό. Το mermix ξεπερνά όλα αυτά τα εμπόδια και τους κινδύνους, παρέχοντας online εξυπηρέτηση 24/7.
Τα startups του αγροτικού τομέα
Ζητήσαμε από τον CEO του Mermix να σχολιάσει τα περιθώρια που προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος σε επίδοξους επιχειρηματίες. «Ναι, υπάρχει χώρος για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι παρθένος τεχνολογικά και χρήζει ανάπτυξης και ενσωμάτωσης καινοτόμων λύσεων», μας λέει και σπεύδει να εξηγήσει: «Τα τελευταία χρόνια, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει ένα τέλμα», μας λέει. «Η πρόσβαση σε κεφάλαιο, πλέον αποτελεί προνόμιο λίγων αγροτών, ο αγροτικός εξοπλισμός έχει αρχίσει και παλιώνει, ενώ την ίδια στιγμή και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων πέφτει. Οι καταναλωτές από την άλλη, ζητάνε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας φαίνεται πως πρέπει να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί ώστε να μπορέσει να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ανθρωπότητας».
H συμβουλή του κ. Σταμάτη τους startuppers αλλά και όσους επιχειρούν στον αγροτικό τομέα, είναι να δουν μια ανάγκη και να προσπαθήσουν να τη λύσουν με καινοτόμο τρόπο και με ενσωμάτωση της τεχνολογίας. «Για όσους θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα, ακόμη και ως παραγωγοί, προτείνω να συνεργαστούν, να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογία και να δώσουν υπεραξία στην δουλειά τους φτάνοντας σε τελικό προϊόν».
Τα επόμενα βήματα
«Προσπαθούμε να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και να μη βλέπουμε τα προβλήματα ως εμπόδια, αλλά ως ευκαιρίες για να βελτιωνόμαστε. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε πετύχει έως τώρα, αδράξαμε κάθε ευκαιρία , υπερπηδήσαμε κάθε εμπόδιο και προχωράμε μπροστά», απαντάει ο κ. Σταμάτης στην ερώτηση μας για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. «Η εναλλαγή των δεδομένων και των εξωγενών παραγόντων δεν είναι θετική για οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά δεν είναι και απροσπέλαστο εμπόδιο. Το θετικό είναι ότι πλέον ο κόσμος έχει αφυπνιστεί, προσπαθεί να κάνει τη διαφορά και αυτό φαίνεται από την πληθώρα startups που έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τα μελλοντικά βήματα του mermix, ο Χρήστος Σταμάτης μας λέει ότι επιδιώκουν να εδραιωθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, αξιοποιώντας συνεργασίες με εταιρίες αγροδιατροφής, ενώ ήδη διερευνούν το επιχειρηματικό περιβάλλον σε τρεις νέες αγορές, ώστε να επεκταθεί η πλατφόρμα και εκτός συνόρων.