Του Γιάννη Γορανίτη
Το πλέον προηγμένο υποθαλάσσιο καλώδιο που κατασκευάστηκε ποτέ διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό, διαδικτυώνοντας (sic) την Ευρώπη με την Αμερική. Το καλώδιο MAREA («παλίρροια» στα ισπανικά) δεν είναι βέβαια το πρώτο του είδους, αλλά σίγουρα είναι το ταχύτερο, καθώς επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες που φτάνουν τα 160 Tbps –16 εκατομμύρια φορές ταχύτερο από τη μέση οικιακή σύνδεση.
Το καλώδιο χρηματοδοτήθηκε από μια κοινοπραξία κολοσσών: Facebook, Microsoft και Telxius. Η τελευταία είναι πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ισπανία και θα αν αναλάβει να μισθώνει μέρος της χωρητικότητας του καλωδίου σε άλλους παρόχους, ενώ η Facebook και η Microsoft θα κρατούν το δικό τους μερίδιο για ίδιες ανάγκες.
Η Microsoft που προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση στο εταιρικό blog, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο καλώδιο αποτελεί ένα «επίτευγμα της μηχανικής», επισημαίνοντας ότι η «ανοιχτή» αρχιτεκτονική του επιτρέπει την αναβάθμιση σε πιο εξελιγμένες τεχνολογίες και την αξιοποίηση όλων των εξελίξεων στο μέλλον. Κάτι που αν μη τι άλλο είναι απαραίτητο, καθώς εκτιμάται ότι η διασυνοριακή διαδικτυακή κίνηση αναμένεται να οκταπλασιαστεί μέχρι το 2025.
Ζυγίζει όσο 34 γαλάζιες φάλαινες
Το θηριώδες καλώδιο έχει βάρος 4.650 τόνων – όσο ζυγίζουν 34 γαλάζιες φάλαινες, ενώ το συνολικό μήκος του φτάνει τα 6.600 χιλιόμετρα. Είναι ενδεικτικό ότι συνδέει απευθείας τη Virginia Beach με το Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Η επιλογή των σημείων διασύνδεσης δεν έγινε τυχαία, καθώς σχεδόν όλα τα υπάρχοντα καλώδια καταλήγουν στη Νέα Υόρκη ή το Νιου Τζέρσεϊ, με αποτέλεσμα η επικοινωνία των δύο ηπείρων να είναι ευάλωτη και να απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα –κάτι που συνέβη πρόσφατα με τους τυφώνες που έπληξαν περιοχές των ΗΠΑ. Οι δυσκολίες βέβαια στην κατασκευή του ήταν μεγάλες, καθώς συνάντησε πολυάριθμα εμπόδια όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, σεισμικές ζώνες και κοραλλιογενείς υφάλους.
Η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Στο εξής βέβαια, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές προκειμένου το καλώδιο Marea να είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές του ερχόμενου έτους.
Το βίντεο που παρουσιάζει την κολοσσιαία υλοποίηση είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
Η ταχύτητα κάνει τη διαφορά
Εκτός από τη διασύνδεση ΗΠΑ και Ευρώπης το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα αναβαθμίσει αισθητά τις υποδομές διαδικτύου σε όλο τον κόσμο και θα επιτρέψει την αναβάθμιση της κάλυψης, λόγω της ζήτησης για υπηρεσίες internet και cloud. Η αύξηση των παρεχόμενων ταχυτήτων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογικά θα συμβάλλουν και στη μείωση των τιμών.
Από την άλλη, εκφράζονται βάσιμες οι ανησυχίες για τον έλεγχο του internet και κατ' επέκταση των παγκόσμιων επικοινωνιών από μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εταιρείες. Τα πλεονεκτήματα του ταχύτατου internet, του διαρκώς διαθέσιμου cloud, και της πρόσβασης σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας είναι αναντίρρητα. Οι αντιρρήσεις εκφράζονται για το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για όλα αυτά. Ένα τίμημα καθόλου αμελητέο…