Microsoft Tech Summit: «Να μη μείνει η Ελλάδα στη 2η ή 3η ταχύτητα της εξέλιξης»

Microsoft Tech Summit: «Να μη μείνει η Ελλάδα στη 2η ή 3η ταχύτητα της εξέλιξης»

Του Γιάννη Γορανίτη

Όσο ο υπόλοιπος προηγμένος πλανήτης συζητά για τεχνητή νοημοσύνη και τις ευκαιρίες που δημιουργεί για την ανθρωπότητα, στην Ελλάδα οι κυβερνώντες δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι χρειαζόμαστε την ψηφιακή υπογραφή.
«Η στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας είναι βασικό μας μέλημα», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα.

Όπως μας είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης του Τύπου για τη διοργάνωση του 3ου Microsoft Summit, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός τόσο των ιδιωτικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, όσο και του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητος για να μη μείνει πίσω η χώρα.

«Θα πρέπει να καταργηθεί η διακίνηση χειρόγραφων μεταξύ των δημόσιων φορέων και των πολιτών, και όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά, να εξυπηρετούνται οι πολίτες μέσω ενός ηλεκτρονικού ΚΕΠ, ώστε να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία και έγγραφο από οποιαδήποτε συσκευή», υποστήριξε η κα. Αντωνάκου.

«Θέλουμε να γεννηθούν νέες ιδέες, γιατί όχι νέες και επιχειρήσεις»

Τo 3ο Microsoft Summit, το μεγαλύτερο event τεχνολογίας στην Ελλάδα που διοργανώνεται την Τρίτη 22 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ή να ενταθεί ο διάλογος για την τεχνολογική πρόοδο.

«Θέλουμε οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν και να προβληματιστούν απ' όσα θα ακούσουν» δήλωσε η κα. Αντωνάκου στο Liberal.gr. «Θέλουμε να έρθουν νέοι επιστήμονες, φοιτητές και startuppers, και να ακούσουν από κοντά σημαντικούς ομιλητές και απόψεις για το σήμερα και το αύριο της τεχνολογίας. Θέλουμε να γεννηθούν νέες ιδέες, γιατί όχι νέες και επιχειρήσεις με αφορμή όσα θα ειπωθούν εκεί».

Η επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα μας είπε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να συμμετάσχει ενεργά και η χώρα μας στον διάλογο για τις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και τους τρόπους που η ΑΙ μπορεί να συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας. «Στόχος μας είναι να μη μείνει η Ελλάδα στη δεύτερη ή και τρίτη ταχύτητα της εξέλιξης», κατέληξε η κα. Αντωνάκου.

Ανέφερε μάλιστα και την εμπειρία της ως επικεφαλής της Microsoft και στη Μάλτα, όπου πρόσφατα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την τοπική κυβέρνηση. «Η Μάλτα είναι πλέον σημείο αναφοράς για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών», μας είπε. «Η χώρα ακολουθεί πιστά το ψηφιακό της όραμα, χωρίς να επηρεάζεται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων. Γι' αυτό τον λόγο έχει προσελκύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, και τουλάχιστον 250 εταιρείες gaming, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα και σημαντικές διευκολύνσεις».

Οι ομιλητές του Microsoft Summit

Η Πέγκυ Αντωνάκου θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις της για το τεχνολογικό μέλλον της χώρας αλλά και του πλανήτη, στην εναρκτήρια ομιλία του 3ου Microsoft Summit. Μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στις ευκαιρίες, αλλά και στις ευθύνες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Το ζητούμενο δεν είναι τι μπορεί να κάνει η ΑΙ, αλλά τι θέλουμε εμείς και τι έχει νόημα να κάνει προς όφελος της ανθρωπότητας» ανέφερε δίνοντας μια πρόγευση της τοποθέτησής της.

Εξάλλου, στο Summit που έχει κεντρικό θέμα το «Empower3: Countries, Organizations, People», θα παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες από τη διεθνή tech σκηνή. Από τους ομιλητές ξεχωρίζουμε τον Toomas Hendrik Ilves, Πρόεδρο της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016. Ο Ilves θα αναφερθεί στους τρόπους που η μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής αξιοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία, ώστε να πρωταγωνιστεί στην καινοτομία, και θα μας βοηθήσει να αναρωτηθούμε αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, θα μας εξηγήσει γιατί μόνο τρεις πράξεις δεν διενεργούνται ηλεκτρονικά: ο γάμος, το διαζύγιο και η αγοραπωλησία γης. Τα δύο πρώτα για προφανείς λόγους, το τρίτο γιατί η Εσθονία είναι μια πολύ μικρή χώρα και «θέλουν να ξέρουν ποιος αγοράζει το έδαφός της».

Θα ακούσουμε επίσης τον ελληνικής καταγωγής Dr. Dimitri Amira, ο οποίος αξιοποίησε για πρώτη φορά τη συσκευή μεικτής πραγματικότητας HoloLens σε μια επανορθωτική χειρουργική επέμβαση. Το 3ο Microsoft Summit θα κλείσει με την ομιλία του Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, με βασικό άξονα τις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και η εντυπωσιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας.